Talous    |   ANALYYSI, Mikä tulos

Outokumpu kelluu kohti aallonharjaa

Tilaajille

Rauta on raskasta, mutta juuri nyt se keikkuu suhdanneaallokossa kevyesti. Perusmetallien hinnat kääntyivät kohti pintaa viime vuoden alussa, ja loppuvuodesta ruostumaton teräs pulpahti perässä. Siksi Outokummun viime vuoden tulos kääntyi voitolliseksi.

Yhtiö ilmoittaa tuloksekseen ennen satunnaiseriä ja veroja 583 miljoonaa markkaa. Toissa vuonna tappiota tuli yhtiön mukaan 24 miljoonaa markkaa. Tappioiden taustalla oli raaka-aineiden hintojen romahdus. Sen taustalla oli puolestaan vuonna 1997 alkanut Aasian talouskriisi.

Nyt Outokumpu lipuu selvästi kohti parempia aikoja. Kylmävalssatun jaloteräksen kulutus kasvoi maailmassa viime vuonna lähes kymmenen prosenttia. Aasiassa kasvua tuli 20 prosenttia. Luvut ovat poikkeuksellisen korkeita. Juuri ruostumattoman teräksen Outokumpu on nimennyt strategiseksi kasvualakseen.

Kylmävalssatusta

jaloteräksestä tehdään esimerkiksi viinien käymissäiliöitä ja tiskialtaita. Jaloterästä käyttävät mm. elintarviketeollisuus ja kuljetusala.

Outokummun päätoimialat ovat kupari, ruostumaton teräs, perusmetallit ja kaivostoiminta. Ala on yksi syklisimmistä. Outokummun liikevaihdosta noin 85 prosenttia tulee Euroopasta, mutta menestys on tiukasti kytköksissä maailmantalouteen alan maailmanmarkkinahintojen kautta.

Pääjohtaja Jyrki Juusela taatusti toivoo, ettei maailmantalouteen vyöry Aasian kriisin kaltaista yllätyshyökyaaltoa. Silloin Outokummun kauppaamien tuotteiden hinnat jatkaisivat nousuaan.

Juusela luonnehti perjantaisessa tiedotustilaisuudessa viime vuoden tulosta "tyydyttäväksi, ei suinkaan hyväksi". Lisäksi yhtiö teki viime vuonna niin mittavan investointipäätöksen, että ilman vuolasta kassavirtaa sitä on paha hoitaa velkaantumatta.

Outokumpu kaksinkertaistaa ruostumattoman teräksen tuotannon Torniossa vuoteen 2003 mennessä. Tuolloin Tornion-tehdas tuottaisi terästä yli miljoona tonnia vuodessa. Rahaa hankkeeseen kuluu 3,4 miljardia markkaa. Yhtiö aikoo hoitaa investoinnin omilla rahoillaan.

Tornionjoen varren

asioita käsittelevä rajajokikomissio antoi Outokummulle loppuvuodesta luvan kaksinkertaistaa raskasmetallipäästönsä. Kolmeksi vuodeksi myönnetty lupa käsittää kromi-, nikkeli- ja sinkkipäästöt.

Rajajokikomissio perusteli kiihkeästi väiteltyä lupaa sillä, että Outokumpu imee puolet kaikista jätevesistä takaisin prosessiin.

Jonkin verran saattoi painaa myös se, että yrityksen jätti-investoinnit tuovat alueelle kosolti töitä. Outokummun terästehtaan laajennus on ylivoimaisesti suurin teollisuuden investointi Suomeen vuosikausiin.

Outokumpu aikoo kaksinkertaistaa myös ferrokromin tuotannon Torniossa. Jos suunnitelmat käyvät toteen, luvassa on lisää miljardi-investointeja.

"Täytyy katsoa metallien markkinakehitystä", pääjohtaja Juusela sanoi, kun häneltä kysyttiin, milloin jatkoinvestoinneista on odotettavissa päätöksiä.

Annukka Oksanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää