Talous

Venäjän alumiinintuotanto päätyi pohattojen käsiin

Berezovski lähti rahan ja rikosten leimaamille alumiiniapajille

Tilaajille

Venäjän jahdatuin mies on joutunut telkien taakse. Alumiinikeisari Anatoli Bykoville luettiin tällä viikolla siperialaisessa tyrmässä syytteet palkkamurhasta, rahanpesusta ja aseiden salakuljetuksesta.

Bykov johti Venäjän ja maailman toiseksi suurinta Krasnojarskin alumiinisulattoa Siperiassa, kunnes epäilyt rikollisesta toiminnasta alkoivat vainota häntä. Hän häipyi vähin äänin Venäjältä, mutta Interpol yhytti miehen Jugoslavian ja Unkarin rajalta.

Viime viikonloppuna hänet kuskattiin tiukkojen turvatoimien suojissa kotiin. Sisäministeriö oli saanut vihiä, että Bykov murhattaisiin heti, kun hänen jalkansa koskettaisivat Äiti-Venäjän kamaraa. Bykov kiistää olevansa rikollinen vaan sen sijaan poliittisten juonittelujen uhri.

Venäläiset ovat seuranneet Bykovin metsästystä kuin jännitysnäytelmää. Koko alumiiniteollisuus Venäjällä on otollinen dekkarin aihe, sillä sitä ovat vuosia leimanneet palkkamurhat, korruptio ja säälimätön valtataistelu, kun rehellisemmät ja hämärämmät voimat ovat taistelleet maan houkuttelevimpiin kuuluvasta tuotannonalasta.

Alumiinin valmistus on Venäjän kolmanneksi merkittävin teollisuudenala öljyn ja kaasun jälkeen. Venäjä vie miltei kaiken alumiinin maailmanmarkkinoille, ja se on Yhdysvaltain jälkeen tämän sameanharmaan metallin suurin tuottaja.

Erityisen himoituksi

alumiinin valmistuksen on tehnyt se, että erityisjärjestelyn vuoksi tuotannosta ei ole maksettu minkäänlaisia veroja valtiolle, vaan rahat ovat lipuneet veroparatiisiyhtiöihin.

Siperiassa liikemiehiä, pankkiireita ja konnia surmattiin joukoittain 1994-1998 riehuneessa kamppailussa, jota kutsutaan toisesta maailmansodasta juontavalla lempinimellä Suuri isänmaallinen alumiinisota.

Nyt on käynnissä uusi omaisuudenjako, joka asiantuntijoiden mukaan voi siivota alumiinituotannon ikävää mainetta ja parantaa kilpailuasemia maailmalla.

"Kun muutamia vuosia sitten alumiinijohtajia surmattiin yksi toisensa perään, keinot ovat muuttuneet sivistyneemmiksi. Murhien sijasta neuvotellaan. Ihan rehellisin keinoin ei olla nytkään edetty, vaan muun muassa pakottamalla sulatto konkurssiin", metallurgian analyytikko Svetlana Smirnova Renaissance Capital-investointipankista Moskovasta luonnehtii.

Kaappausten ja fuusion

seurauksena Venäjälle on syntymässä jättiläismäinen alumiiniyhtiö Russkij Aljuminium, Venäläinen alumiini.

Maailman toiseksi suurimman alumiiniyhtiön perustaminen julkistettiin vajaat kaksi viikkoa sitten. Yhtiön vt. pääjohtajaksi nousi nuori pohatta ja presidentti Vladimir Putinin suosikki Oleg Deripaska. Jättiläiskonsernin muihin omistajiin kuuluu tuttu Kremlin taustakähmy, suurliikemies Boris Berezovski sekä hänen läheinen ystävänsä ja liikekumppaninsa Roman Abramovitsh.

Uusi yhtiö hallinnoi 75 prosenttia kaikesta Venäjällä tuotetusta alumiinista ja sen varat ovat 8,5 miljardia dollaria. Sen haltuun on päätynyt maan kolme suurinta sulattoa mukaan lukien Anatoli Bykovin kruununjalokivi Krasnojarskissa.

Uusjako käynnistyi

täytenä yllätyksenä helmikuussa, analyytikko Kaha Kiknavelidze Troika Dialog -investointipankista kuvaa. Tuolloin Berezovskin ja Abramovitshin öljy-yhtiön Sibneftin bulvaanit ostivat enemmistöosuudet Krasnojarskin ja Bratskin sulatoista.

Samalla Berezovskin perustama LogoVaz-autokauppayhtiö nappasi siperialaisen Novokuznetskin sulaton, kun se ensin oli sysätty konkurssiin maksamattomien sähkölaskujen vuoksi.

Raharuhtinaiden tähtitaivaan tuore julkkishahmo Oleg Deripaska suivaantui ensin Abramovitshin ja Berezovskin rynnäköstä omalle reviirilleen. Deripaskan johtama Siperian Alumiini osti kostoksi Ukrainan alumiinioksiditehtaan, josta venäläissulatot ovat melko riippuvaisia. Alumiinioksidi on alumiinin raaka-aine.

Pohatat näyttävät nyt haudanneen sotakirveensä. Venäläisanalyytikot pitävät suurfuusiota järkevänä, alaa rauhoittavana ratkaisuna.

"Kustannuksia saadaan alas ja raaka-aineen hankintaa koordinoitua. Tuotannosta voi tulla paljon läpinäkyvämpi kuin ennen. Ainakin Deripaska on avoimuudesta kovasti puhunut. Rahaa saattaa päätyä valtiollekin. Ei kai tilanne voisi ainakaan pahemmaksi muuttua", Kiknavelidze arvioi.

Berezovskin ilmaantuminen alumiiniapajille ei ihmetytä.

"Öljyteollisuus on jo jaettu, ja alumiini on kovin rahakas bisnes", Smirnova sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää