Talous

Pohjola haluaa laimentaa If-hankkeen yhteistyöksi

Ruotsalainen Skandia karsastaa suomalaisten perääntymishaluja

Tilaajille

Vakuutusyhtiö Pohjola yrittää muuntaa If-hanketta omalta osaltaan yhteistyösopimukseksi. Totaalista lähtöä Ifistä ei välttämättä edes haluta, yhtiötä lähellä olevat tahot kertovat.

Vuosi sitten Pohjola sopi siirtävänsä kaikki vahinkovakuutuksensa yhteispohjoismaiseen If-yhtiöön. Ifin muut osakkaat ovat vakuutusyhtiöt Skandia Ruotsista ja Storebrand Norjasta.

Kun Pohjolan

omistusrakenne loppuvuodesta muuttui, vaihtui pian sen jälkeen myös yhtiön johto. Uudet omistajat ja uusi johto eivät enää olleetkaan yksimielisesti If-hankkeen takana.

Myös Ifin odotettua huonompi tuloskunto viilensi suomalaisten tunteita Ifiä kohtaan.

Uutta, entistä väljempää yhteistyörakennetta on tiettävästi ehdoteltu viime päivinä Skandian suuntaan.

Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan ruotsalaisyhtiö ei ole siihen ainakaan toistaiseksi suostunut.

Pohjolan toimitusjohtaja Matti Kavetvuo kieltäytyi maanantaina kommentoimasta Pohjolan tavoitteita. Kavetvuon mukaan perjantaina yhtiökokoukselle esiteltävä hallituksen If-selvityskin on vielä kesken.

"Meillä on tällä viikolla (asiasta) vielä useita hallituksen kokouksia", Kevetvuo sanoi.

Skandia on ollut

koko ajan If-hankkeen veturi. Pohjolalaisia kuitenkin mietityttävät Skandian tulevaisuudenaikeet Ifin suhteen.

Joidenkin arvelujen mukaan Skandia ei olisi kiinnostunut Ifistä niinkään liiketoimintana, vaan pelkkänä rahaa tuovana sijoituksena.

Yhteistyökumppanukset ovat sopineet vievänsä Ifin pörssiin vuonna 2001. Kun yhtiö on listattu, on sen osakkeista entistä helpompi luopua.

Jos Skandia myy If-pottinsa, tilalle voi tulla kuka tahansa. If ei enää välttämättä olisikaan pohjoismainen vahinkovakuutusyhtiö.

Pohjolan ongelma ei ole siis If, vaan Skandia.

Maanantaina Suomessa

vieraillut Ifin toimitusjohtaja Bo Ingemarson painotti epäsuorasti samaa asiaa. Hänen mukaansa Ifillä ei ole osaa eikä arpaa yhteistyöhankkeen sisältöön, vaan siitä sopivat Pohjola, Skandia ja Storebrand keskenään.

Ingermarson ihmetteli kuitenkin sitä, että Pohjolan yhtiökokous aikoo ratkaista perjantaina, siirtääkö se vahinkovakuutukset Ifiin.

"Käsittääkseni asia ratkaistiin jo vuosi sitten", hän sanoi.

Ingemarsonin mielestä Pohjolassa on nyt tunteet pinnassa, kun omistajat ja johtajat ovat vaihtuneet. Tunteet eivät kuitenkaan muuta muiden osapuolien kanssa tehtyjä sopimuksia.

Ingemarson ei halua suoraan kommentoida, miten Pohjolan, Skandian ja Storebrandin yhteistyökuvion muuttuminen vaikuttaisi Ifiin.

Ifin suurasiakkaista

vastaava johtaja Veli Kalle Tavakka sanoo, että Ifin lanseerausta Suomessa on valmisteltu jo vuosi.

Hanke toimisi, vaikka Pohjolan If-osuus kutistuisi pelkäksi löyhäksi liittoutumaksi. Kun on tavoiteltu jotain suurempaa, on helppo toteuttaa myös pienempää, Tavakka sanoi Helsingin Sanomille.

Mieluummin kuin

omistusrakenteesta, Ifin johtajat halusivat puhua Ifin liiketoiminnasta.

Vakuutusten sähköinen myynti tulee vähentämään henkilökunnan määrää, Ingemarson kertoi. Tarkkoja lukuja voida kuitenkaan vielä antaa.

Talousjohtaja Tom Rathken mukaan If menetti alkuvuonna jopa 20000 asiakasta.

Rathke ei ole asiasta huolissaan, koska useimmat asiakkaista olivat huonoja. Asiakkaat toivat enemmän kuluja kuin tuottoja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää