Talous

Työllisyys paranee hitaammin kuin talouskasvu edellyttäisi

Tilaajille

Leonia-pankin ekonomistit ennustavat, että Suomen talous kasvaa tänä ja ensi vuonna aiempaa arvioitua kovemmin, mutta työttömyysluvut kaunistuvat hitaammin kuin talouden hyvästä kasvuvauhdista voisi olettaa.

Leonian ekonomistit nostivat tiistaina arviotaan siten, että Suomen bruttokansantuotteen arvioidaan tänä vuonna kasvavan 5,2 prosenttia, kun maaliskuussa pankki vielä ennusti 4,8 prosentin kasvua.

Tämän vuoden keskimääräisen työttömyysasteen pankki arvioi alenevan 9,5 prosenttiin eli 0,7 prosenttiyksikköä alemmaksi kuin viime vuonna. Ensi vuonna työttömyysaste voi ennustetulla kasvuvauhdilla aleta 8,4 prosenttiin.

Työttömyysasteen pysytteleminen näinkin korkealla johtuu Leonian ekonomistin Lauri Uotilan mukaan siitä, että pitkään hyvin tasaisena jatkunut työttömyysasteen aleneminen pysähtyi tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli tammi-maaliskuussa.

Tällöin työmarkkinoille tuli jostain syystä huomattavan runsaasti nuorta työvoimaa. Valtaosa työvoiman tarjonnan lisäyksestä tuli 15-24-vuotiaiden ryhmästä, kun taas 25-54-vuotiaiden työvoiman tarjonta ei kasvanut lainkaan.

Tämä uuden nuoren työvoiman tulo markkinoille työnhakijoiksi piti työttömyysprosentin alkuvuonna viime vuoden tasolla, huolimatta siitä, että työllisten määrä oli samana aikana noin 30000 henkeä suurempi kuin viime vuonna.

Kansantalouden parantuneet kasvunäkymät johtuvat Uotilan mukaan lähes yksinomaan tavaroiden ja palvelujen viennin hyvästä vedosta.

Viennin määrä

kasvoi viime vuonna seitsemän prosenttia, mutta vauhti kiihtyi loppuvuotta kohden ja tämän vuoden tammi-maaliskuussa tavaraviennin arvo oli 21 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Leonian ekonomistit odottavat viennin kasvun vaimenevan loppuvuotta kohden ja koko vuoden viennin kasvuksi ennustetaan kymmenen prosenttia.

Leonian pääekonomisti Tarja Heinonen sanoi kyselyjen osoittavan, että suomalaiset kotitaloudet pitävät aikaa sopivana säästämiselle "pahan päivän varalle".

Täten kotitalouksien käyttäytyminen ei ole kulutusjuhlaa 1980-luvun tapaan, vaikka luotonotto onkin lisääntynyt asuntohintojen nousun vuoksi.

Heinonen arvioi, että erityyppisten rahastojen kasvu jatkuu, vaikka osakemarkkinoiden heilunta saa riskiä kaihtavat sijoittajat edelleen suosimaan pankkien talletuksia ja joukkolainoja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää