Talous

Ranska uhkaa eristää mustimmat rahanpesumaat

Mustalla listalla Euroopasta Venäjä ja Liechtenstein

Tilaajille

PARIISI . Maailman johtavat teollisuusmaat julkistivat torstaina 29 maan listan rahanpesua harjoittavista maista. Listan laatija on OECD:n yhteydessä toimiva rahanpesua valvova työryhmä FATF (Financial Action Task Force), joka pitää parhaillaan täysistuntoa Pariisissa.

Työryhmässä on 26 maata, muun muassa Euroopan unionin, Euroopan neuvoston ja OECD:n jäsenmaita. Myös Suomi on työryhmän jäsen.

FATF jakoi rahanpesupaikat mustiin ja harmaisiin. Pahimmalle eli mustalle listalle joutuivat Euroopan maista Liechtenstein ja Venäjä. Mustan listan maat kieltäytyvät yhteistoiminnasta poliisin, verottajan ja eri maiden pankkitarkastuksen kanssa.

Mustalla listalla ovat myös

muun muassa Israel ja Libanon, joita suuri yleisö ei ehkä miellä rahanpesupaikoiksi.

Suurin osa mustalla listalla olevista maista on pieniä saarivaltioita kuten Bahama, Cayman, Cook, Nauru ja Saint Vincent.

Harmaalle listalle FATF nimesi Espanjan kupeessa olevan Gibraltarin, Englannin kanaalissa olevat Jerseyn ja Guerneseyn saaret, Kyproksen, Maltan ja Irlannin merellä olevat Man saaret. Niiden lisäksi harmaalle listalle tuli Ranskan kupeessa oleva Monaco. Harmaan listan maiden suurin ero mustan listan maihin on se, että ne suostuvat jonkinasteiseen yhteistyöhön viranomaisten kanssa.

Ranskan talousministeri Laurent Fabius lupasi torstaina, että Ranska tekee kaikkensa, jotta rahanpesusta listatuille maille asetettaisiin taloudellisia sanktioita. Fabiuksen mukaan Ranska ottaa asian esille Japanissa heinäkuun lopulla pidettävässä G7-kokouksessa. Mustalle listalle joutunut Venäjä on tulossa mukaan kokoukseen kahdeksantena maana. Myös Ranskalla on oma lehmä ojassa sikäli , että Ranskan Antilleihin kuuluvat Dominiquen ja Saint De Lucien saaret ovat listoilla.

Fabius sanoi myös, että rahanpesu tulee esille Ranskan aloitteesta myös 17 lokakuuta pidettävässä Euroopan talous-, sisä-, ja oikeusministeriöiden erikoiskokouksessa.

Talousministeri Fabius uskoi rangaistustoimien voivan mennä niin pitkälle, että "mustalla listalla olevien maiden kanssa lopetetaan kaikki taloudellinen toiminta, olipa se mitä tahansa".

Ranskan kansalliskokouksen keskiviikkona julkaisema selonteko määrittelee Monacon "otolliseksi paikaksi rahanpesulle", koska ruhtinaskunnassa ei ole riittävän tiukkaa pankkivalvontaa.

Raportissa, joka ei suoraan

liity FATF:in toimintaan, sanotaan, että Monacossa talousrikolliset voivat tehdä nimettömästi rahansiirtoja. Monacoa moititaan siitä, että se ei halua tehdä kansainvälistä yhteistyötä rahanpesun torjumiseksi. Raportti arvostelee myös Monte Carlon kasinon valvontaa huonoksi.

Ranskan kansalliskokouksen kansanedustajat esittivät, että Monaco pesee talousrikollisten rahoja, koska Ranska katsoo sitä läpi sormien.

Talousministeri Fabius reagoi tähän määräämällä valtionvarainministeriön "pikaisiin ja perusteellisiin lisätutkimuksiin" Monacon roolin selvittämiseksi.

Monacon lehdistökeskus kommentoi kansalliskokouksen selvitystä lakonisesti sanomalla, että ruhtinaskunnan viranomaiset keskustelevat Ranskan kanssa asioista normaalin yhteistyönsä puitteissa.

Vastaavanlainen selvitys nosti Sveitsin ja Itävallan välissä olevan Liechtensteinin kääpiövaltion valokeilaan viime kevättalvella. Silloin Ranskan kansalliskokouksen raportti määritteli sen "Euroopan vaarallisimmaksi rahanpesupaikaksi", jossa tavallisten veronkiertäjien ja talousrikollisten lisäksi asioivat mafia, terroristit ja huumerikolliset.

Kansalliskokous on selvittämässä myös Luxemburgin ja Kyproksen roolia veroparatiiseina ja talousrikollisten rahanpesupaikkoina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää