Talous

Heinonen: Verkkolupien myynti voi koitua valtavaksi virheeksi

Liikenneministeri kimpaantui professorien arvostelusta

Tilaajille

Liikenne- ja viestintäministeri Olli-Pekka Heinosen (kok) mukaan uusien matkapuhelinverkkojen huutokauppaaminen saattaa koitua "valtavaksi virheeksi" Euroopan kilpailukyvyn kannalta.

"Se vahva etumatka, minkä Eurooppa on toisen maailmansodan jälkeen saavuttanut mobiilipuolella sössiintyy, kun korkeat hinnat hidastavat kehitystä", hän sanoo.

Heinonen perustelee Euroopan-laajuista pelkoaan sillä, että operaattorien maksamat lupamiljardit koituvat kännyköiden käyttäjien maksettaviksi kovina puheluhintoina.

Kun puhelut ovat kalliita, ihmiset eivät soittele. Kysyntä jää niukaksi eikä ala kehity, Heinonen järkeilee.

Samalla Heinonen puolustaa Suomen käytäntöä jakaa luvat ilmaiseksi. Kansantaloustieteen professorit Pertti Haaparanta ja Mikko Puhakka hyökkäsivät sitä vastaan jyrkin sanoin torstain Helsingin Sanomissa. Heidän mukaansa kyseessä on ehkä koko Suomen taloushistorian suurin typeryys.

Suomi jakoi luvat

uusille eli niin sanotuille kolmannen sukupolven matkapuhelinverkoille ensimmäisenä maailmassa runsas vuosi sitten.

Sen jälkeen moni muu Euroopan maa kuten Britannia ja Saksa ovat myyneet luvat huutokaupoissa. Ne ovat keränneet miljardien markkojen maksut teleoperaattoreilta valtion kirstuun. Professorien laskelmien mukaan Suomen valtiolta jäi saamatta 22 miljardia markkaa.

"Varmasti jokaista valtiovarainhoitajaa lyhyellä tähtäimellä lämmittää, että miljardeja tipahtaa kirstuun, mutta se on lypsävän lehmän tappamista", Heinonen sanoo.

Hän ei myönnä, että Suomi olisi jakanut valtion omaisuutta ilmaiseksi operaattoreille.

"Samalla logiikalla voi kysyä miksei radio- ja tv-taajuuksista tai vaikka toiminimistä ole peritty maksua." Heinosen mukaan valtio ei ilmaisjaolla myöskään tue uusien palvelujen käyttäjiä, jotka professorien mukaan ovat tietoyhteiskunnan rahakasta eliittiä.

"Kännykkä ei ole eliittihyödyke. Juuri huutokauppa tekee sen, että vain ne, joilla on varaa, voivat uusia puhelimia hankkia", ministeri sanoo.

Heinonen kiistää kuulleensa piruilua Suomen ilmaisjaosta eurooppalaisilta kollegoiltaan.

Professorit pitävät ilmaisia verkkolupia niin ikään suorana yritystukena luvat saaneille operaattoreille eli Soneralle, Radiolinjalle, Kolmegeelle ja ruotsalaiselle Telialle.

Teleoperaattoreista myönnetään, että ilmaisjako oli valtion tukea suomalaiselle informaatioteknologia-alalle.

"En halua ottaa kantaa siihen, mikä on ollut liikenneministeriön motiivi, mutta tässä on tuettu koko kotimaista tämän alan teollisuutta. Nyt ei puhuta pelkästään Sonerasta tai Nokiasta, vaan koko teleklusterista", johtaja Pirjo Kekäläinen-Torvinen Sonerasta sanoo.

Saunalahden toimitusjohtaja Harri Johannesdahl ja johtaja Mikko Huuskonen Radiolinjasta ovat samaa mieltä.

"Jos rahaa olisi kerätty, se olisi ollut suoraan pois alan kehittämisestä", Radiolinjan Huuskonen sanoo.

Professorit arvostelevat

myös oppositiota, joka ei tarttunut asiaan silloin kun siitä päätettiin eli maaliskuussa 1999. Nyt keskustan eduskuntaryhmän johtaja Mauri Pekkarinen ehdottaa, että luvan saaneilta operaattoreilta pitäisi jälkikäteen periä maksu.

Hänen mukaansa keskusta kyllä älisi asiasta myös keväällä 1999. "Kyllä me tästä olemme puhuneet ja kirjoittaneet papereitakin. Voin niitä lähettää." Papereita ei tullut.

Verkkolupien ilmaisjako

nousi esille myös eduskunnan kyselytunnilla. Niin ikään asiaan otti kantaa EU:n teollisuuskomissaari Erkki Liikanen , joka vieraili Suomessa torstaina. Eri jakotapojen paremmuutta on liian aikaista arvioida, hän totesi STT:lle.

Molemmista jakotavoista on jätetty EU:hun valituksia, joita ei ole vielä käsitelty. Se on osasyy Liikasen vaitonaisuuteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää