Talous

Maatalouden ylituotanto ei ole enää ongelma

EU maksaa kustannukset, kun maatalouden ylijäämät myydään maailmalle

Tilaajille

Suomi on EU-jäsenyyden aikana päässyt irti maatalouden ylituotanto-ongelmista. Suomessa tuotetaan yhä ruokaa yli oman tarpeen, mutta EU-aikana se ei enää ole ongelma, koska lystin maksaa EU.

Kansallisen maatalouspolitiikan kaudella eli aikana ennen EU:ta ylijäämien vientiä rahoitti jokainen suomalainen veromarkoillaan. EU:n jäsenenä Suomi maksaa oman ylituotantonsa myyntiin tarvittavista vientituista vain kansantalouden koolla suhteutetun EU-maksuosuutensa verran. Viime vuonna Suomi rahoitti 1,4 prosenttia unionin budjetista.

Vientituki luo Suomelle houkutuksen yrittää tuottaa mahdollisimman paljon. EU:n kannalta asenne on kiusallinen, mutta ei mitenkään poikkeuksellinen. Kaikki muutkin jäsenmaat kalastavat mahdollisimman paljon tukia itselleen.

Maatalous viekin tätä nykyä noin puolet koko EU:n yhteisestä budjetista.

Viljelijän

asema mullistui monin tavoin EU-jäsenyyden seurauksena. Tuotteitten hinnat laskivat niin, että yli puolet viljelijän saamista tuotoista tulee nykyisin tukina. Viiden unionivuoden aikana suunnilleen joka neljäs aktiiviviljelyä harjoittavista tiloista on lopettanut.

Muutoksista huolimatta tuotannon perusrakenne on muuttunut jopa yllättävän vähän, arvioi Maatalouden taloudellisen tutkimuslaitoksen ylijohtaja Jouko Sirén . "Meillä on suurin piirtein sama peltoala viljelyksessä kuin ennen EU-jäsenyyttä, ja tuotannon rakenne on suunnilleen sama." Myöskään omavaraisuusasteessa eli kulutukseen suhteutetussa tuotannon määrässä ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Maidosta, voista, kananmunista, sianlihasta, kaurasta ja ohrasta Suomessa on yhä ylituotantoa, ei tosin aivan yhtä suurta kuin kansallisen maatalouspolitiikan aikana.

Munantuottajia EU:n vientituet eivät auta, sillä kananmunan ylituotanto on vietävä Suomesta tappiolla. Toisen, aivan viime aikoina syntyneen ongelman muodostaa siipikarjalihan eli broilerin ja kalkkunan rajusti lisääntynyt tuotanto. Sekä kananmunien että siipikarjalihan ylituotanto on näkynyt tuottajahinnoissa.

"Tuottajahintojen näkökulmasta omaa kulutusta vastaava tai hiukan sitä yli oleva tuotantotaso olisi hyvä", maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä (sit) sanoo. "Silloin markkinahinta pystyttäisiin pitämään vakaana." Hemilän mukaan maa- ja metsätalousministeriö ei ylituotannon takia enää myönnä siipikarjan kasvatukseen investointitukia. Avustukset ja lainan korkotuki kattavat yleensä noin 35-40 prosenttia broilerikasvattamon rakennuskustannuksista.

"On toisarvoista

keskustella siitä, onko meillä jostakin tuotteesta raju ylituotanto vai ei", Jouko Sirén sanoo. "Minusta on enemmänkin kiinnitettävä huomio siihen, onko meillä jonkun tuotteen osalta erityisen suuri vajaatuotanto." Suomen kriisinajan valmiudesta vastaa Huoltovarmuuskeskus, ja elintarvikehuollosta siellä osastopäällikkö Hannes Kulmala . Huoltovarmuuden kannalta nykyinen tuotantomäärä on Kulmalan mukaan riittävä ja "aika sopiva". Kulmalaa huolettaa lähinnä vain rehuvalkuaisen saatavuus kriisin aikana.

EU-jäsenyys ei huoltovarmuuden kannalta ole muuttanut perusasetelmaa: vaikka koko EU-alueen tuotanto ylittää selvästi kulutuksen, Suomella pitää pitkällisen kriisin varalta olla riittävä omavaraisuus.

"Globaalien rakenteiden murroksessa enemmistön riippuvuus hyvinvoivasta vähemmistöstä kasvaa", Kulmala kuvaa skenaarionsa lähtökohtia. Asetelma synnyttää poliittisia jännitteitä, jotka voivat puhjeta avoimeksi kriisiksi.

Kriisitilanteessa Aasia kuuluu Yhdysvaltojen etupiiriin. EU taas sitoo elintarvikeavulla pohjoisen Afrikan ja Lähi-idän lähipiiriinsä.

Konfliktitilanteessa suomalaisten oletetaan itse vastaavan elintarviketarpeestaan. Kriisin pitkittyessä se Kulmalan mukaan edellyttää muun muassa siirtymistä lihapainotteisesta ruokavaliosta viljapohjaisempaan. Viljantuotteista ravintoenergiaa saadaan selvästi lihaa paremmalla hyötysuhteella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää