Talous

Kreikkalaiset aloittivat Euroopan rahaliittoon siirtymisen

EU:n köyhin maa sai inflaationsa kuriin

Tilaajille

BRYSSEL. Euroopan unionin köyhimmästä jäsenmaasta Kreikasta tuli tammikuun alussa virallisesti talous- ja rahaliitto Emun kahdestoista jäsen.

Vielä muutama vuosi sitten saavutusta pidettiin mahdottomana, sillä maan valtionvelka oli suunnaton ja inflaatio laukkasi. Kreikkaa ei kaksi vuotta sitten huolittukaan rahaliiton jäseneksi, sillä yksikään jäsenyyskriteereistä ei täyttynyt. Hylkäys kävi kreikkalaisten kunnialle.

Pääministeri Costas Simitis ei lannistunut, vaan toteutti erittäin kovan talouskuurin. Viime kesäkuussa Kreikka hyväksyttiin rahaliiton jäseneksi Lissabonin huippukokouksessa, kaikkien hämmästykseksi.

Uudenvuodenpäivänä Kreikan inflaatioprosentti olikin vain 4,2, vielä 1990-luvun alussa luku oli kaksinumeroinen.

Simitiksen hallituksen

kovan linjan ansiosta valtionvelka on supistunut ja julkisia menoja on leikattu. Kreikan ay-liikekin otti yhteisen tavoitteen - Emu-kelpoisuuden - omakseen eikä vaatinut kovia palkankorotuksia.

Valtionyhtiöiden yksityistäminen, esimerkiksi lentoyhtiö Olympic Airwaysin, on alkanut, mutta talousanalyytikkojen mukaan yksityistämisessä kreikkalaisilla on vielä petraamista.

Varsinkin Euroopan keskuspankissa Frankfurtissa odotetaan kiinnostuneina millainen jäsen Kreikasta tulee, sillä EU:ssa Kreikka tunnetaan yhtenä hankalista jäsenmaista. Varsinkin pääministeri Andreas Papandreaun aikana kreikkalaiset riitelivät EU:n kanssa jatkuvasti ja syyttivät kaikista ongelmista unionia.

Muita jäsenmaita

on ärsyttänyt erityisesti se, että kreikkalaiset ovat osanneet ottaa kaiken irti EU-jäsenyydestä. Muissa EU-maissa ja Brysselissä epäillään myös, että Kreikan vuorilla vilistää vähemmän lampaita ja vuohia kuin EU:lle on ilmoitettu eli tukia on maksettu väärin perustein.

Köyhänä jäsenmaana Kreikka on lypsänyt EU:lta erittäin paljon investointitukia, esimerkiksi lähes kaikki Kreikan saarten jätevedenpuhdistamot on rakennettu EU:n varoilla. Muiden jäsenmaiden mielestä Kreikka olisi voinut rakentaa niitä itsekin.

Rahaliiton muut jäsenet ovatkin pelänneet, että kreikkalaiset eivät sopeudu rahaliiton vaatimaan kurinalaisuuteen, vaan palaavat vähän ajan kuluttua entiseen, holtittomaan taloudenpitoon.

Epäilyjen hälventämiseksi pääministeri Costas Simitis vetosikin kansalaisiin uudenvuodenpäivänä: kreikkalaisten on jätettävä taakseen vanhat käytännöt ja siirryttävä uusiin tapoihin.

Kymmenelle miljoonalle

kreikkalaiselle rahaliiton jäsenyys on käytännössä näkynyt eurojen tulemisena drakmojen rinnalle hintalappuihin. Suurten yritysten piti merkitä eurot hintalappuihin tammikuun alkuun mennessä, pienillä on siirtymäaikaa maaliskuun loppuun. Ateenan pörssi siirtyi käymään kauppaa euroissa keskiviikkona.

Meklareille rahaliiton jäsenyys merkitsi aiempaa varhaisempaa ylösnousua, sillä pörssin avautumista aikaistettiin puolella tunnilla, jotta yhteistyö muiden eurooppalaisten pörssien ja pankkien kanssa sujuisi paremmin.

Vuonna 2002 kreikkalaiset joutuvat sanomaan hyvästit drakmalle, joka on tällä hetkellä maailman vanhin käytössä oleva raha. Drakmoja käytettiin Ateenassa jo kuudennella vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää