Talous

Greenspan: USA:n talous hidastunut "dramaattisesti"

Keskuspankkiiri asettui tukemaan Bushin ajamia veronalennuksia tähän mennessä selvimmin sanoin

Tilaajille

WASHINGTON. Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan piti torstaina puheen, jossa hän arvioi Yhdysvaltain talouskasvun hidastuneen "dramaattisesti" ja tuki tähän mennessä selvimmän sanoin uuden hallituksen suunnittelemia veronalennuksia.

"Jos nykyinen taloudellinen heikkous jatkuu vielä sen jälkeen, mitä nyt on pidettävä luultavana, veronalennukset saattavat itse asiassa selvästi auttaa", Greenspan sanoi.

Hän puhui Yhdysvaltain senaatissa ensi kertaa sen jälkeen, kun uusi presidentti George W. Bush aloitti virkakautensa viime viikonloppuna.

"Sikäli kun pystymme arvioimaan, talouskasvu on hidastunut dramaattisesti. Olemme luultavasti lähellä nollakasvua", Greenspan sanoi.

Keskuspankin johtaja puhui enimmäkseen varovasti ja kiertoilmauksin, kuten hänellä on tapana. Valkoinen talo tulkitsi puheen kuitenkin selväksi voitokseen, sillä Bush yrittää ajaa kongressissa läpi jopa 1600 miljardin dollarin verohelpotuksia, joita demokraattipuolue vastustaa.

Tähän asti Greenspanin

puheita oli tulkittu siten, että hän korosti ennen kaikkea valtionvelan maksamisen tärkeyttä, ennen veronalennuksia.

Torstaina Greenspan ei kuitenkaan puhunut niin selvin sanoin, ettei hän olisi jättänyt tulkinnanvaraa. Hän kuulosti epäilevältä arvioidessaan Bushin esikunnan väitteitä, että veronalennukset ilman muuta pitäisivät talouden vauhdissa. "Viime aikoina on ollut paljon puhetta veronalennuksista, jotka olisivat vastine mitä ilmeisimmälle heikennykselle taloudellisessa suorituskyvyssä", Greenspan sanoi.

"Historiallisesti kuitenkin on nähty, että sellaisten veronalennusten toteuttaminen on hyvin vaikeaa siinä ajassa, jossa taantumat yleensä kehittyvät ja loppuvat", Greenspan sanoi.

Keskuspankin johtaja

haki neuvoa neljännesvuosisadan takaa. Hän antoi ymmärtää, että presidentti Gerald Ford viivytteli 1975 liian pitkään verouudistuksensa kanssa. Nykytilanteessa "prosessin aloittaminen aiemmin mieluummin kuin myöhemmin auttaisi siirtymistä pitkän aikavälin veropoliittiseen tasapainoon".

Sijoittajat pitivät Greenspanin puhetta tervetulleena viestinä. Keskuspankin johtaja ei puhunut juuri taantumasta eikä torjunut odotuksia , että keskuspankki alentaa korkoja tämän kuun lopussa.

"On mahdollista, että uuden teknologian leviäminen ja jakautuminen merkitsee uudistuksia, jotka ovat vielä edessäpäin. Emme voi torjua ajatusta, että tuottavuus kasvaa nopeammin kuin budjetissa on tähän asti arvioitu."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää