Talous

Kännyköiden massatuotanto siirtyy Euroopasta halpamaihin

Perlos: Ericsson- yhteistyö voi päättyä

Tilaajille

Matkapuhelinten muoviosia valmistava Perlos pitää mahdollisena, että yhteistyö ruotsalaisen Ericssonin kanssa päättyy.

Ericsson ulkoistaa suurimman osan kännykänvalmistuksestaan Flextronics-sopimusvalmistajalle, jonka odotetaan keskittävän valmistusta Aasiaan. Perloksella ei tiedetä vielä, mitä siirto merkitsee alihankkijoille.

"Se, kenen kanssa jatkamme, on vielä epäselvää", sanoo yhtiön toimitusjohtaja Timo Leinilä . "Henkisesti olemme valmistautuneet siihen, että jos emme jatka, teemme jotain muuta." Ericssonin ongelmien takia yhtiö on aloittanut yt-neuvottelut Nurmijärven tehtailla pari viikkoa sitten.

Uhan alla ovat 200 ihmisen työpaikat.

Myös Perloksen Britanniassa sijaitsevan tehtaan tulevaisuus on epävarma. Tehdas valmistaa tällä hetkellä osia yhteen Ericssonin puhelimeen. Jos yhteistyö päättyy, tilalle etsitään uutta tuotantoa tai laitetaan tehdas kiinni.

"Jos tehtaita käynnistetään tiheään tahtiin, niitä pitää tarvittaessa oppia myös sulkemaan", Leinilä sanoo.

Suomalaisen

sopimusvalmistajan Elcoteqin kurssi romahti, kun Ericsson kuukausi sitten ilmoitti Flextronics-järjestelystä. Perlokselle Ericsson ei ole yhtä merkittävä asiakas kuin Elcoteqille, mutta senkin kurssi kärsi uutisesta.

Perloksen menestyksen kannalta ratkaisevaa on se, miten Nokialla menee. Viime vuonna Nokian osuus Perloksen myynnistä oli yli 50 prosenttia, Ericssonin noin 15.

Ericssonin tämänvuotiseksi osuudeksi yhtiö on arvioinut kymmenen prosenttia. "Emme koe, että se on meille elämän tai kuoleman kysymys", Leinilä sanoo.

Perlos arvioi

suurivolyymisten matkapuhelinten valmistuksen keskittyvän jatkossa entistä tiukemmin halvan työvoiman maihin, kaukoitään ja Meksikoon.

Alihankkijoitten on kuljettava päämiehen perässä. Perloskin käynnisti viime vuonna uudet tehtaat Kiinassa ja Unkarissa.

Vaikka kännykänvalmistus jatkuu myös Suomessa, Perloksen kasvun suunta on selvä - ulkomaille. Yhtiön palveluksessa oli viime vuonna keskimäärin 3503 henkilöä, joista Suomessa 2677.

Ensi vuoden loppuun mennessä ulkomailla olevien työntekijöiden määrä kasvaa lähes yhtä suureksi kuin kotimaassa, Leinilä arvioi.

Kotimaisista

Nokian alihankkijoista Perlos on selvinnyt parhaiten. Yhtiö tekee hyvää tulosta samaan aikaan, kun joillakin muilla on vaikeuksia päästä edes plussan puolelle.

Perloksen viime vuoden kasvu- ja tulosluvut olivat komeita, vaikka kannattavuus vuoden viimeisellä kolmanneksella notkahtikin. Yhtiön liikevoitto oli 15 prosenttia liikevaihdosta, kun heikoimmat kilpailijat joutuvat tyytymään viiteen prosenttiin. Oman pääoman tuotto oli 33 prosenttia, sijoitetun pääoman 27,2.

Maailman talouskehitys on sen verran epävarma, ettei Perloskaan esitä rohkeita arviota kuluvan vuoden kehityksestä. Yhtiön tavoitteena on kasvaa "vähintään markkinoiden kasvun mukaisesti".

Jos ennuste toteutuu, yhtiön prosenteissa laskettu kasvu putoaa lähes puoleen. "Prosenttiluku on pienempi, mutta emme tee tehtaassa prosentteja, vaan tuotteita", Leinilä muistuttaa.

Uusia kännyköitä myydään tänä vuonna eri arvioiden mukaan 500-550 miljoonaa kappaletta, kun niitä viime vuonna meni kaupaksi reilut 400 miljoonaa. Myytyjen puhelinten kappalemääräinen lisäys on suunnilleen viime vuoden tasoa, vaikka prosenteissa laskettu kasvu hidastuukin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää