Talous

Savupiippumaine suututtaa metsäteollisuuden johtajaa

UPM:n Vesa Vainio: Nopea kasvu-vauhti ei ole itsetarkoitus

Tilaajille

"Metsäyhtiöiden luokitteleminen savupiipputeollisuudeksi harmittaa minua, sillä se väheksyy alan teknistä kehitystä. Keljuttaa todella", sanoo UPM-Kymmenen uusi hallituksen puheenjohtaja Vesa Vainio .

Vainio, 58, valittiin maaliskuussa UPM:n hallituksen johtoon vuorineuvos Tauno Matomäen jälkeen. "Siviilissä" Vainio toimii liikepankki Nordean hallituksen puheenjohtajana.

Uusi puheenjohtaja tulee melkein talon sisältä, sillä Vainio työskenteli 1980-luvulla UPM:n toisen edeltäjäyhtiön Kymmenen esikunnassa ja 1990-luvulla vähän aikaa yrityksen toimitusjohtajana. Siirryttyään Yhdyspankin, nykyisen Nordean, johtoon hän jatkoi metsäyhtiön hallituksen jäsenenä.

Savupiipputeollisuus

tarkoittaa likaisia, vetoisia tehtaita, jotka saastuttavat veden ja ilman. Tuotteet ovat vanhanaikaisia, ja niitä valmistetaan hiipuville markkinoille.

Mielikuvalla on merkitystä metsäsektorin tulevaisuudelle. Jos savupiippuajatus jää elämään, metsäteollisuudelle käy pitkällä aikavälillä kehnosti. Ala vaipuu B-sarjaan, joka ei kiinnosta sijoittajia eikä parhaita työntekijöitä. Näin on käynyt esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Suomessa metsäteollisuuden johtajat ovat tottuneet siihen, että kansakunnan parhaat pojat ja tytöt hakeutuvat patistelematta paperikoneiden ääreen. Savupiippumaine ja informaatioteknologia ovat kuitenkin muuttaneet tilanteen. Nuoria kiinnostavat enemmän tietokoneet ja kännykät kuin sellun keitto.

Vainion mielestä

suurella yleisöllä on täysin väärä käsitys nykyajan tehtaista. "Paperin valmistus on huipputekniikkaa. Tuotantoa ohjataan monitoreista, joita viihtyisässä valvomossa on kymmenen rinnakkain." Mutta miten UPM:n hallituksen puheenjohtaja pystyy perustelemaan nuorelle insinööripariskunnalle, että on mielekkäämpää asua sellun hajussa Kuusankoskella kuin siistissä teknologiakaupungissa Espoossa.

"Tehdaspaikkakunnilla elintaso on insinööripariskunnalle korkeampi kuin pääkaupunkiseudulla. Monet käytännön asiat ovat helpommin järjestettävissä. Marketin edessä on vapaita parkkipaikkoja, golf-kenttä on parin kilometrin päässä, ympärillä aukeavat laajat metsästysmaat ja joesta voi kalastaa. Esimerkiksi Kymijoki on nykyään maan parhaita kalapaikkoja", Vainio sanoo.

Omilla toimillaan

UPM ei ole ainakaan vielä pystynyt hälventämään toimialan savupiippurasitetta. Yhtiö liikkuu varovaisesti, kasvuun ei käytetä rahaa , vaikka sitä on kassassa miljardimäärin.

UPM:n kilpailijat Stora Enso ja M-real ovat viime aikoina edenneet sukkelasti. Ne ovat reippailla yritysostoilla loikanneet kansainväliseen kastiin, kun UPM on samaan aikaan lähinnä ostellut omia osakkeitaan.

Matomäen kaudella monet UPM:n virkailijat odottivat, että vallanvaihdon jälkeen yhtiössä alkaa taas tapahtua. Mutta Vainion "geeneistä" pystyy jo päättelemään, että odotuksia ei kannata virittää kovin korkealle.

Vainio on koulutukseltaan juristi ja ammatiltaan pankkiiri. Yleensä tällaiset miehet tyytyvät pieniin mutta varmoihin voittoihin.

Varovaisuutta selittää myös viime vuosikymmenen suuri talousromahdus, jonka Vainio koki sekä teollisuus- että pankinjohtajana.

Kymmene

oli investoinut liikaa koneisiin ja melkein nääntyi velkataakkansa alle. Metsäyhtiöt pelasti devalvaatio. Siirryttyään teollisuudesta rahamaailmaan Vainio joutui keskelle pankkikriisiä.

Siksi ei ole ihme, että hänen mielestään metsäyhtiön takataskussa pitää olla riittävästi rahaa.

"Me korostamme vahvaa tasetta. Se takaa tasaisen kehityksen ja arvostuksen pääomamarkkinoilla. Lisäksi se varmistaa meille liikkumatilan." "Vauhti ei ole itsetarkoitus. Arvostan strategisesti mielekkäitä yritysostoja, jotka eivät vaaranna tasetta. Sen verran vanhanaikainen minä olen." Aivan samoin taseesta ajatteli Vesa Vainion isä, vuorineuvos Veikko Vainio , 86, joka jäi parikymmentä vuotta sitten eläkkeelle Metsäliiton pääjohtajan paikalta. Hänkin joutui hillitsemään insinööriensä investointihaluja, jotta yhtymä ei olisi velkaantunut liikaa. Tosin siihen aikaan inflaatio käänsi velat nopeasti saataviksi.

UPM:n strategiaa

Vainio on ollut keskeisesti luomassa. Kun Yhtyneet Paperitehtaat ja Kymmene liittoutuivat UPM-Kymmeneksi, suuryhtiö julisti laajentuvansa yritysostoilla. Tätä linjaa Vainio on valmis tarkistamaan, sillä vanhojen tehtaiden hinnat ovat nousseet korkeiksi, ja toisaalta yhtiön insinöörit ovat velhoja rakentamaan uusia laitoksia.

"Meillä ei ole ennakkopäätöstä, etteikö uusia paperikoneita saisi rakentaa. Paperin kulutus kasvaa tasaisesti, joten jossain vaiheessa tarjonnasta tulee pulaa. Silloin kysyntään voidaan vastata uudellakin kapasiteetilla." UPM:n kivijalkatuotteita

ovat aikakaus- ja sanomalehtipaperit, joiden markkinat ovat Euroopassa hyvässä kunnossa. Stora Enso ja Myllykoski ilmoittivat äskettäin rakentavansa Belgiaan ja Saksaan uusia, sanomalehtipaperia tuottavia koneita, koska lehtitalot suorastaan vaativat lisää paperia.

Vainio jättää vastaamatta kysymykseen, miksi UPM:n painopaperikartalla ammottaa Saksan kokoinen aukko. Lähimmät sanomalehtipaperia valmistavat koneet pyörivät Pariisin takana Rouenissa.

Arvattavasti vaikeneminen johtuu siitä, että suuresta saksalaisesta paperiyhtiöstä Haindlista kulkee myyntispekulaatioita. Haindl oli kaupan 1990-luvulla, mutta UPM:n edeltäjäyhtiö Yhtyneet Paperitehtaat antoi mahdollisuuden mennä.

Vaikka UPM:n

tyyli on hillitympi kuin Stora Enson tai M-realin, Vainionkin tavoite on yhtiön kansainvälistäminen. Se ei kuitenkaan tarkoita, että yhtiö unohtaisi synnyinmaansa.

"Kaikki on täältä alkanut, mutta jokaisen tehtaan tulevaisuus arvioidaan tuotevalikoiman ja markkinoiden perusteella. Mutta tehtaita ei noin vain siirretä paikasta toiseen. Kun investointipäätös jollekin paikkakunnalle on tehty, siellä ollaan ja pysytään." UPM poikkeaa

pääkilpailijoistaan siinä, että se pitää kaikki yksikkönsä teknisesti huippukunnossa. Se ei aja koneitaan alas kuten Stora Enso tekee Summan tehtaallaan.

"Luultavasti olemme maailman tehokkain metsäyhtiö. Meille on tyypillistä, että teemme tavaraa mieluummin uusilla kuin vanhoilla koneilla." Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että joskus yhtiön toimitusjohtajan paikalle nimitettäisiin ulkomaalainen vetäjä. "Pätevyys ratkaisee, mutta heti ei tule mieleen, mistä muualta kuin Suomesta löytyisi parempia paperijohtajia." Siis savupiippujen juurella kasvavat tulevaisuudenkin metsäjohtajat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää