Talous

It-ala irtisanoo väkeä, henkilöstöedut jäävät

Tilaajille

Informaatioteknologian yritykset ovat lisänneet säästötoimiaan, kuka enemmän, kuka vähemmän, mutta nousukaudella saavutetuista eduista ei it-alalla luovuta.

Pörssikurssit ovat tulleet alas, ja osa yrityksistä on jo ilmoittanut irtisanomisista.

JOT Automation ilmoitti viime perjantaina irtisanovansa 160 työntekijää.

Säästöjä haetaan

yrityksessä myös henkilöstön matka- ja puhelinkuluista, mutta henkilöstön etuihin ei kajota.

"Kuluja pienennetään miettimällä, mitkä matkaliput ostetaan, ja voiko saman asian hoitaa video- tai puhelinkonferenssina", JOT Automationin toimitusjohtaja Teijo Fabritius sanoo.

Ympäri maailmaa toimivassa yrityksessä matkustuskulut ovat suuri erä. Hotelleissa pyritään etsimään edullisimpia vaihtoehtoja yhteydenpitoon, hotellihuoneen puhelimesta ei soiteta.

"Kuluja pitää seurata tietysti kaikkina aikoina, mutta varsinkin nyt. Me kuitenkin panostamme vahvasti henkilöstön hyvinvointiin. Tällaisina aikoina huolen pitäminen porukasta korostuu", Fabritius sanoo.

Uusia etuja pyritään Fabritiuksen mukaan kehittämään koko ajan. Suhdanteiden heikkeneminen näkyy kuitenkin siinä, että vaikkei virkistäytymiseen ja hyvinvointietuihin kosketa, puhdas huvittelu on leikattu pois. Lomaosakkeista laskettelukeskusten lähellä ei kuitenkaan tule säästökohteita.

It-huuman

aikaan reilu vuosi sitten likimain jokainen nuoria atk-neroja työllistävä it-firma tarjosi työntekijöilleen ilmaisia virvoitusjuomia, aamupaloja tai lounaita. Internetkonsultoinnin yrityksen Icon Medialabin jääkaapissa on edelleen cocacolaa ja alakerrassa espressoautomaatti.

Yrityksen henkilöstöjohtajan Hannakaisa Länsisalmen mukaan Icon Medialab tukee runsaasti henkilöstön urheiluharrastuksia, ja perjantaibaari toimii edelleen.

Henkilöstön eduista ei ole säästetty Visual Systemsissäkään. Uusia työntekijöitä palkataan entiseen malliin. Työsuhdepuhelimista, tietoliikenneyhteyksistä kotiin tai laskettelu- ja ratsastusharrastuksista ei olla luopumassa.

Myöskään internetportaaleja tekevän Jippiin henkilöstöpäällikkö ei ole tietoinen yhdenkään henkilöstöedun lopettamisesta yrityksessä.

Nokia ei

ole ryhtynyt erityisiin säästötoimiin, sillä tiukka kannattavan kasvun linja on ollut yrityksen toimintamalli koko ajan. Markkinatilanteen takia kuluja seurataan nyt kuitenkin aiempaakin tarkemmin.

"Suuria liikkeitä ei ole tarvinnut tehdä. Tehokkuutta ja kannattavuutta katsotaan tarkkaan. Nyt näitä ohjelmia on pyritty nopeuttamaan, jotta saadaan kustannussäästöjä", yhtiöstä sanotaan.

Runsas vuosi

sitten Satama Interactive tarjosi perjantaisin työntekijöilleen aamiaisen ja lounaalla viiniä. Enää näin ei ole joka viikko, mutta erikoistapauksissa kuitenkin.

"Lontoon-toimistomme suljettiin ja Yhdysvalloissa tehtiin rakenneuudistuksia. Suomessa tällaisia ei ole näköpiirissä", Satama Interactiven Suomen maajohtaja Risto Koivula sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää