Talous

Valio lopettaa kuusi meijeriä, noin 400 työpaikkaa katoaa

Tuotannon keskittämisellä Riihimäelle, Jyväskylään ja Ouluun yhtiö säästää sata miljoonaa vuodessa

Tilaajille

Viljelijöiden omistama keskusmeijeri Valio jatkaa rajua saneeraustaan. Yhtiö ilmoitti keskiviikkona laajasta tuotannon keskittämisohjelmasta, joka hävittää nelisen sataa työpaikkaa.

Työläiset eivät hyväksy Valion johdon saneeraussuunnitelmaa. Protestiksi yhtiön henkilökunta poistuu työpaikoiltaan perjantaina iltapäivällä.

Työnantajan mielestä

lakko on laiton, mutta toimitusjohtaja Olavi Kuuselan mukaan yhtiö tuskin vie niskoittelua työtuomioistuimeen. Toimitusjohtaja sanoo ymmärtävänsä työntekijöiden huolen.

Järkeistämisohjelma kestää seitsemän vuotta. Siksi Valio ei vielä tiedä, kuinka monta työntekijää sanotaan irti.

"Minulla ei ole siitä arvioita. Jos olisi, kertoisin sen heti. Tämä on totuus eikä minun jippoiluani", Kuusela sanoo.

Saneeraus koskee

vain tuoretuotteita eli maitoa, piimää ja jogurtteja, sillä niissä meijereiden käyntiasteet ovat olleet matalia. Juustojen tekeminen jatkuu entisin voimin.

Rationalisoinnin jälkeen Valiossa jatkaa vain kolme meijeriä: Riihimäki, Jyväskylä ja Oulu.

Lopetettavia meijereitä ovat Seinäjoki, Turku, Sotkamo, Rovaniemi, Kouvola ja Tampere. Myös Tampereen Lakalaivan varasto suljetaan.

Seinäjoella työt päättyvät jo tänä vuonna, kun taas Tampereella ovet suljetaan vasta 2008.

Valio ei pelkästään säästä kustannuksia, vaan myös kehittää eloon jätettäviä laitoksia. Koneisiin, varastoihin ja materiaalin käsittelyyn sijoitetaan 300 miljoonaa markkaa.

Toimitusjohtaja

Kuuselan mielestä Valion johto toimi reilusti, kun se julkisti keskittämisohjelman yhdellä kertaa. Toinen vaihtoehto olisi ollut tiputtaa tietoja puolen vuoden välein.

"Nyt voidaan katsoa, mitä mahdollisuuksia henkilöstöllä on sijoittua meidän muihin laitoksiimme, ja minkälainen on luontainen poistuma", Kuusela sanoo.

"Vaikka tämä on vaikeaa henkilöstölle, minä olen tyytyväinen pitkäjänteiseen ohjelmaan. Nukun ainakin muutaman yö levollisemmin." "Oli valittava rakennetaanko jakelusysteemi kolmen vai yhdeksän meijerin varaan. Toisen suru on toisen ilo. Jäljellä olevat laitokset kasvavat ja vahvistuvat", Kuusela vakuuttaa.

"Minun velvollisuuteni liikkeenjohtajana on toimia niin, että olemme tämän vuosikymmenen lopullakin kilpailukykyisiä. Näen tärkeäksi viljelijöille maksettavan osuuden kehittämisen", hän sanoo.

Valio perustelee

ohjelmaa sadan miljoonan markan vuotuisilla kustannussäästöillä. Säästyvät rahat menevät viljelijöille maitotileinä tai osuuspääoman korkoina.

"Siinä ei ole optimismia mukana. Kustannussäästöt alkavat toteutua neljän tai viiden vuoden kuluttua", Kuusela sanoo.

Ohjelmalla Valio väittää vastaavansa tiukentuvaan eurooppalaiseen kilpailuun. Väite on hieman epätarkka, sillä Suomeen ei tuoda maitoa eikä piimää.

Kuuselan mielestä eurooppalainen kilpailu tulee juuston kautta, sillä Suomeen tuodaan juustoja. Kun juustolat toimivat sadan prosentin käyntiasteella, ne nyt tavallaan subventoivat tehotonta meijerisektoria.

Kun meijeritkin pannaan kuntoon, isännille voidaan tilittää suurempia palkkioita riippumatta siitä meneekö raakamaito meijeriin vai juustolaan.

Tyhjenevien

kiinteistöjen tulevaisuudesta Kuusela ei osaa sanoa mitään. "Sen varaan ei ole laskettu. Voi olla, että niihin saadaan jotain pienyritystoimintaa. Tuskin ne kaikki jäävät tämän alan muistomerkeiksi." Valion viime vuoden liikevaihto oli runsaat kahdeksan miljardia markkaa. Yhtiön nettotulos oli vaatimaton, vain 58 miljoonaa markkaa.

Viljelijät eivät saa yhtiöstään osinkoja, vaan he heille maksetaan maidon perushinnan päälle Valion kannattavuuteen perustuvia jälkitilejä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää