Talous

Pohjoismaiset osakemarkkinat liikkuvat eri suuntiin

Kun Helsinki ja Tukholma tulevat alas, Kööpenhamina ja Oslo nousevat

Tilaajille

Pohjoismaisten osakemarkkinoiden ja samalla yrityselämän rakenteen väliset eroavuudet ovat tulleet näkyvästi esille alkuvuoden aikana.

Kun Helsingin ja Tukholman pörssien yleiskehitystä kuvaavat indeksit ovat alkuvuonna eniten laskeneiden joukossa maailmassa, niin Kööpenhaminan ja Oslon pörssit ovat parhaimpien joukossa.

Tämä johtuu siitä, että Tukholma ja varsinkin Helsinki ovat pörssejä, joissa on paljon teknologiayhtiöitä. Kahdessa muussa pohjoismaassa hallitsevat muunlaiset yritykset.

Eroavuudet nähtiin tietysti myös silloin, kun teknologiayhtiöiden kurssit olivat kovassa nousussa. Silloin Helsinki ja Tukholma olivat maailmanlaajuisten osakemarkkinoiden tähtiä.

Parhaiten alkuvuonna eli tammi-kesäkuussa pohjoismaisista pörsseistä on pärjännyt Kööpenhamina, jonka indeksi on yleisen laskusuuntauksen aikana onnistunut nousemaan, tosin vain 0,2 prosenttia.

Hyvä kehitys muihin verrattuna johtuu siitä, että teknoyhtiöiden osakkeista luopuneet sijoittajat etsivät vaihtoehtoisten toimialojen yrityksiä, ja sellaisia on runsaasti juuri Kööpenhaminan pörssissä.

Siellä on esimerkiksi lääkealan yhtiöitä, joilla on pitkät perinteet Tanskassa.

Kööpenhaminan pörssin merkittävin lääkeyhtiö on Novo Nordisk, joka toimii nykyisin maailmanlaajuisilla markkinoilla. Sen historia juontaa August Kroghiin, joka vuonna 1920 sai lääketieteen Nobelin palkinnon.

Nykyisin yhtiö on maailman suurin insuliinin ja diabeteksen hoitoon tarvittavien tuotteiden tekijä.

Toinen merkittävä viime vuosina hyvin kehittynyt lääkeyhtiö on Lundbeck, joka on erikoistunut neurologiaan ja keskushermoston sairauksien lääkeaineisiin ja hoitomenetelmiin.

Sellaiset lääkeyhtiöt, jotka ovat onnistuneet saamaan globaalin jalansijan markkinoilla, ovat olleet erityisesti sijoittajien suosiossa vaihtoehtoina romahtaneille tekno-osakkeille.

Suuri paino Kööpenhaminan indeksissä on myös teleyhtiö TDC:llä ja liikepankki Danske Bankilla, jotka toimialansa huomioonottaen ovat pärjänneet kurssikehityksessä yllättävän hyvin.

Oslon pörssistä

ei löydy lääketeollisuutta, vaan sitä hallitsevat öljy- ja energiayhtiöt sekä Norjan talouselämän perinteisiin liittyen laivanvarustus- ja huolintafirmat.

Osloa piti alkuvuonna pystyssä öljyn korkea maailmanmarkkinahinta, jonka pökittämänä Oslon indeksi aleni vain kolme prosenttia. Tosin heinäkuussa on nähty kovempaa laskua, kun öljyn hinnat lähtivät alaspäin.

Tietoliikenteen ja tietojenkäsittelyn yrityksiä Oslossa on vähän, mutta siellä on öljyteollisuuden ja laivanvarustuksen liepeille syntyneitä teknologiayrityksiä.

Tukholman indeksi

aleni alkuvuonna selvästi vähemmän kuin Helsingin, mikä johtuu siitä, että Nokian painoarvo Helsingissä on selvästi suurempi kuin Ericssonin Tukholmassa.

Nokian paino Hex-indeksissä on noin 70 prosenttia, ja Nokia menetti pörssiarvostaan noin puolet alkuvuoden aikana.

Nokian ja muiden teknoyhtiöiden lisäksi Helsingissä on paljon ns. syklisiä eli suhdanteista riippuvaisia yrityksiä, kuten metsä- ja metalliteollisuutta. Näistäkään ei nykyisessä tilanteessa ole ollut teknologian vaihtoehdoksi.

Helsingistä puuttuvat ns. defensiiviset toimialat, kuten kansainväliset kulutustavara- ja kaupan alan yhtiöt, joita löytyy muista pohjoismaista. Helsingin kauppayhtiöt ovat kotimarkkinayrityksiä eikä täällä ole H&M:n kaltaisia kansainvälisiä tekijöitä.

Kilpailevien matkapuhelinyhtiöiden Nokian ja Ericssonin omistus on viime aikoina kehittynyt täysin eri suuntiin.

Ericssonin huono tuloskehitys on saanut ulkomaiset sijoittajat luopumaan yhtiön osakkeista, ja yli 50 prosenttia niistä on nyt kotimaisissa eli ruotsalaisissa käsissä.

Nokian omistuksesta ulkomainen osuus on pysytellyt viime ajat suunnilleen ennallaan 90 prosentissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää