Talous

Elintarvikeyritysten vienti reippaassa kasvussa

Valmistus Suomen ulkopuolella on silti jo ohittanut viennin määrän

Tilaajille

Elintarviketeollisuus kasvattaa tänä vuonna vientinsä noin kuuteen miljardiin markkaan, mikä on lähes tulkoon yhtä suuri summa kuin 1997 syntynyt vientiennätys, 6,1 miljardia.

Elintarviketeollisuusliitossa on laskettu, että kansainvälinen toiminta on kaikkiaan noussut noin 30 prosenttiin jalostettujen elintarvikkeiden tuotannosta. Suomalaisilla yrityksillä on näet kasvavassa määrin valmistusta ulkomailla.

Liitossa on tultu tulokseen, että valmistus ulkomailla on arvoltaan jo noin seitsemän miljardia markkaa eli miljardin suurempi kuin elintarvikkeiden vienti Suomesta.

Erityisen vahva

suomalaisyritysten asema on Baltiassa. Esimerkiksi toisen suuren suomalaisen lihanjalostajan HK-Ruokatalon 3500-päisestä henkilökunnasta yli tuhat on Virossa tai Latviassa.

Elintarviketeollisuus

on kantanut synkeän kriisialan leimaa. Sitä koetteli kymmenen vuotta sitten Neuvostoliiton häviäminen ja elokuussa 1998 Venäjän talouden romahdus. Se on joutunut sopeutumaan EU-markkinoiden avautumiseen ja siihen liittyneeseen ruuan hinnan halpenemiseen. Ylikapasiteettia on purkautunut konkursseissakin kuten Huittisten Lihapoikien tapauksessa vastikään.

Karsittavaa sanotaan olevan yhä myös maidonjalostuksessa ja leipomotoiminnassa. Kaiken kukkuraksi kuluttajien käyttäytymistä heiluttavat kansainväliset eläintaudit, joista hullun lehmän tauti on pahin.

"Kohtuullisesti on

mennyt. Alan näkymät ovat vakaat", sanoo Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pekka Hämäläinen kaiken tämän jälkeen .

Liiton seurannan mukaan alan yritysten liikevaihto tammi-kesäkuussa tänä vuonna oli 5,1 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

"Se on iso nousu, kun puhutaan ruuasta ja juomasta", Hämäläinen korostaa.

Elintarviketeollisuuden valmistajahinnat ovat vuodessa nousseet vain 0,6 prosenttia.

"Teollisuuden saamat hinnat ovat samalla tasolla kuin 1995, mutta siitä huolimatta kannattavuus on kohenemaan päin. Se on tehokkuuden kautta saatua kannattavuutta", Hämäläinen sanoo.

Tilanteen paraneminen ei olekaan näkynyt työllisyyden kasvuna. Alalla työskentelee Suomessa noin 40000 henkeä.

Kun liikevaihdon tämänvuotisesta kasvusta vähennetään hintojen nousun vaikutus, jää tuotannon määrän lisäykseksi 4,5 prosenttia. Siitä pari prosenttiyksikköä on viennin ansiota.

Venäjälle viedään

eniten, mutta kauppa länteen vilkastuu nopeammin. Tammi-toukokuussa elintarvikevienti eneni 14 prosenttia. Myynti Venäjälle kasvoi vain neljä prosenttia ja oli alle viidennes koko elintarvikeviennistä.

Kansainvälisen toiminnan kasvusta huolimatta suomalaisen elintarviketeollisuuden kohtalo ratkaistaan kotimarkkinoilla.

"Tämänhetkiset kohtuulliset näkymät perustuvat siihen, että suomalainen kuluttaja asettaa suomalaisen teollisuuden tuotteet etusijalle. Näin on ennen muuta tuoretuotteissa", toimitusjohtaja Hämäläinen sanoo.

Hämäläinen ei oikein jaksa uskoa, että kotimainen teollisuus silti olisi päässyt hyötymään muualla riehuneista eläintaudeista. Hän muistuttaa, että luottamus suomalaisen ruuan laatuun oli vankka jo ennen kuin maailmalta alkoi tulla uutisia hullun lehmän oireista.

"Tämän taudin kokonaisvaikutus on Suomessakin kielteinen, sillä onhan meilläkin naudanlihan kulutus pudonnut", hän sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää