Talous

Elisa aikoo nostaa puhelumaksuja

Tappiollinen teleyhtiö paikkaa kannattavuuttaan vähentämällä jopa 900 työntekijää

Tilaajille

Teleyhtiö Elisa eli entinen Helsingin Puhelinyhdistys HPY aikoo parantaa heikkoa kannattavuuttaan vähentämällä vuoden aikana henkilöstöään 700-900 työntekijällä sekä tarkistamalla hinnoitteluaan. Käytännössä hinnoittelun tarkistaminen tarkoittaa todennäköisesti sitä, että Elisa nostaa ensi vuoden alkupuolella sekä lankapuhelimen perusmaksua että puhelujen hintoja.

"Kannattamattomia hintoja joudutaan nostamaan", Elisan toimitusjohtaja Matti Mattheiszen totesi yhtiön osavuosikatsauksen julkistamistilaisuudessa.

Mattheiszen arvioi, että "kannattamattomia hintoja" maksavat ainakin perinteisen lankapuhelimen käyttäjät.

"Tyypillinen pienasiakas on meille hyvin tappiollinen", Mattheiszen sanoi.

Mattheiszen korosti, että tuotekohtaisesti hintoja tullaan tarkistamaan molempiin suuntiin. "Joidenkin tuotteiden hinnat nousevat ja joidenkin laskevat."

Alennettavista hinnoista saattaisivat Mattheiszenin mukaan päästä nauttimaan muun muassa internetin ADSL-laajakaistaliittymän käyttäjät.

Lankapuhelimen perusmaksujen ja tariffien korotus ei Mattheiszenin mukaan ehdi vielä vuodenvaihteeksi. "Hintojen nostamisesta täytyy informoida asiakkaita kaksi kuukautta aikaisemmin", hän sanoi.

Elisa kertoi keskiviikkona

jatkavansa henkilöstönsä vähentämistä reippaalla kädellä. Toimitusjohtaja Mattheiszen totesi, että yhtiö tulee leikkaamaan henkilöstömääräänsä vuoden aikana kymmenellä prosentilla. Mattheiszenin mukaan tämä tarkoittaa sitä, että koko konsernin noin 8700 työntekijästä saa lähteä noin 700-900. Vähennykset kohdistuvat lähinnä kotimaahan.

Elisan henkilöstöjohtaja Risto Rinta-Männyn mukaan tässä arviossa on huomioitu ne noin 300 työntekijää, jotka ovat saaneet lähteä jo aiemmin tänä syksynä toteutettujen järjestelyiden yhteydessä. Rinta-Mänty kertoi, että suuri osa tästä 300 työntekijän vähennyksestä on hoidettu sillä, että määräaikaisia työsopimuksia ei ole jatkettu.

Elisa perustelee irtisanomisia toimintojensa yhtiöittämisellä, jonka johdosta päällekkäisiä toimintoja on purettu. Uuden palveluliiketoimintayksikön yt-neuvottelut päättyivät viime viikolla, ja niissä sovittiin 140 työntekijän vähennyksistä, joista irtisanottuja oli 87. Yt-neuvotteluita käydään edelleen eräissä palveluyhtiön yksiköissä.

Rinta-Männyn mukaan 700-900 työntekijän vähennystarve pyritään hoitamaan muun muassa eläkejärjestelyillä ja sisäisillä siirroilla. Hän kuitenkin myönsi, että tavoitteeseen tuskin päästään ilman uusia yt-neuvotteluita ja lisäirtisanomisia.

Mattheiszenin mukaan Elisan "henkilöstökapasiteettia sopeutetaan hallitusti". "Emme leikkaa yleisotteella joka paikasta, vaan kirurgin tapaan sieltä missä on tarvetta", hän muotoili.

Pääluottamusmies

Gunnar Yliharju kavahti toimitusjohtajan sanavalintaa. "Kirurginveitsellä leikkaaminen on aika veristä puuhaa. Eihän heikkohermoinen pysty sitä edes televisiosta katsomaan", hän sanoi.

Yliharjun mukaan henkilöstölle on kerrottu 10 prosentin leikkaustavoitteesta, vaikka tarkoista irtisanottavien määristä ei olekaan vielä puhuttu.

"Jos työnantaja olisi viisas, niin ei se vielä mitään lopullista lukua ilmoittaisikaan vaan katsoisi, mikä on työvoiman tarve sitten vähän lähempänä", Yliharju sanoi.

"Elisa on nykyisin niin laaja, että koko konsernin työntekijöiden tunnelmista on vaikea sanoa mitään. Perinteisen HPY:n puolella on ainakin hämmentynyt ja masentunutkin tunnelma", Yliharju sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää