Talous

Asianajotoiminta keskittyy suuriin asianajotoimistoihin

Liikejuridiikka kannattaa, perinteisten kahden miehen toimistojen kulta-aika on ohi

Tilaajille

Asianajotoimistot ovat jakautumassa entistä selvemmin kahteen kastiin: liikejuridiikkaan keskittyneisiin suuriin toimistoihin ja perinteistä asianajotointa hoitaviin juristien yhteenliittymiin.

Helsingissä on kourallinen isoja, hyvin menestyviä asianajotoimistoja, jotka ovat värvänneet jatkuvasti lisää juristeja töihin.

Suurimmat näistä

liikejuridiikkaan keskittyvistä asianajotoimistoista ovat viime vuosina laajentaneet toimintaansa myös työsaralle, joka perinteisesti on kuulunut investointipankkiireille - yrityskauppoihin ja pääomajärjestelyihin. Asianajotoimistot selvittävät pääomasijoittajille, että sijoituskohteet ovat juridisestikin kunnossa olevia yrityksiä. Samalla tehdään kauppakirjoja, optiosopimuksia ja laaditaan rahoitusasiakirjoja.

Moni näistä toimistoista on viiden vuoden aikana tuplannut liikevaihtonsa. Samalla niiden rooli pääomamarkkinoilla on monessa tapauksessa muuttunut aktiivisemmaksi: entisistä osakeantiehtojen tarkastajista on tullut pääomasijoittajien ja yrittäjien strategisia konsultteja.

Tyypillistä isoimmille yhtiöille on myös se, että ne ovat perustaneet yhteistyöyhtiöitä Baltian maihin ja haarakonttoreita teknologiakeskuksiin kuten Ouluun.

Asianajotoimistoista suurin ja menestynein on vuosikausia ollut Roschier-Holmberg & Waselius, joka on pitkään ollut osallisena suurimmissa julkisissa yritysjärjestelyissä.

Viiden suuren joukkoon kuuluvat myös asianajotoimistot Hannes Snellman, Castren & Snellman, Borenius & Kemppinen ja Dittmar & Indrenius.

Suomessa on noin 1550

asianajajaa. Asianajajaliiton pääsihteerin Markku Ylösen havaintojen mukaan isoimpiin toimistoihin menee nyt suhteessa enemmän asianajajia töihin kuin ennen. Sen sijaan uusia asianajotoimistoja ei enää perusteta yhtä paljon kuin ennen.

"Henkilökohtainen käsitykseni on, että isoilla liikejuridiikkaan keskittyneillä toimistoilla kyllä riittää töitä ja toimeentuloa", Ylönen sanoo. "Perinteisillä perhe- ja riita- asioilla elo ei ole taloudellisesti yhtään niin hyvää." Ylösen mukaan perinteisen juridiikan saralla tuomioistuimiin tulevien asioiden määrä on romahtanut.

Viime vuonna käräjäoikeuksiin tulevien kaikkien juttujen määrä laski oikeusministeriön tilastojen mukaan kuusi prosenttia vuodesta 1999.

Asianajotoimistojen

menestys näkyy ennen kaikkea näiden toimistojen osakkaiden tilipussissa.

Helsingin Sanomien tekemän selvityksen mukaan suurimpien helsinkiläisten asianajotoimistojen senioriosakkaiden keskipalkka oli viime vuonna noin 1,7 miljoonaa. Tämän lisäksi he nostivat pääomatuloja keskimäärin 700000 markkaa vuodessa.

Ei-osakkaiden keskiarvopalkka on huomattavasti pienempi.

Asianajotoimistoissa työskentelevien ei-osakkaiden palkkojen keskiarvo on Suomen Lakimiesliiton viime vuoden lokakuun tutkimuksen mukaan 21790 markkaa, reilut kuusi tuhatta markkaa vähemmän kuin yksityissektorin lakimiehillä.

Ylönen muistuttaa,

että Asianajajaliiton 1997 tekemässä tulovertailussa asianajajien yleinen tulotaso ei ensimmäistä kertaa liiton historiassa ollut noussut. Seuraava vertailu valmistuu ensi keväänä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää