Talous

SAS perui yli sata lentovuoroa laskutelinevian vuoksi

Yhtiö tarkastaa MD-80-koneensa viikonlopun aikana

Tilaajille

TUKHOLMA/HELSINKI/OULU. Pohjoismainen lentoyhtiö SAS joutui peruuttamaan perjantaina yli 100 lentovuoroa sen jälkeen, kun yhdessä yhtiön matkustajakoneessa oli havaittu laskutelinevika.

Yhtiö otti turvallisuustarkistuksiin kaikkiaan 43 konetta, jotka kaikki ovat MD-80-tyyppisiä. Toimenpiteen seurauksena tuhannet SAS:n matkustajat joutuivat järjestelemään uudelleen lentonsa.

SAS kertoi tekevänsä kaikkensa, jotta matkustajille aiheutuisi mahdollisimman vähän haittaa. Toimenpide vaikutti enemmän tai vähemmän kaikkeen SAS:n liikenteeseen.

Suomessa jouduttiin perumaan perjantaina kolme SAS:n vuoroa tarkastusten vuoksi. Peruutetut lennot olivat Helsingistä Tukholmaan ja Kööpenhaminaan. SAS:n mukaan matkustajat siirrettiin toisten yhtiöiden lennoille tai niihin koneisiin, jotka eivät olleet lentokiellossa.

Lauantaina SAS:lla

on seitsemän lentoa Tukholmaan ja Kööpenhaminaan, mutta yhtiöstä ei uskallettu vielä perjantaina arvioida, joudutaanko lauantain lennot perumaan. Jos SAS joutuu perumaan jotkin vuoroista, matkustajat lennätetään toisten yhtiöiden koneilla.

SAS:sta arvioidaan, että koneista 80 prosenttia olisi tarkastettu lauantaina ja loput sunnuntaina. Koneet tarkastetaan Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Yhden koneen tarkistaminen kestää noin kahdeksan tuntia.

MD-80-koneet ovat SAS:n peruskalustoa ja niitä on kaikkiaan 63 kappaletta. Yhtiö lentää suurimman osan Pohjoismaiden ja Euroopan lennoista kyseisillä konetyypeillä.

SAS otti koneet tarkistuksiin, kun yhden koneen laskutelineen sylinterissä havaittiin murtuma.

Perjantain ongelmat

olivat jälleen yksi lisä SAS:iä koko vuoden vaivanneisiin vastoinkäymisiin. Yhtiötä ja sen luotettavuutta ovat koetelleet paitsi onnettomuudet, taloudelliset vaikeudet kuin omat virheet.

Kesällä EU-komissio langetti SAS:lle noin 300 miljoonan markan sakot laittomasta kartellisopimuksesta. Jupakan seurauksena yhtiön varatoimitusjohtaja ja myöhemmin koko hallitus erosivat.

Kuukausi sitten yhtiötä kohtasi sen historian pahin lento-onnettomuus, kun Kööpenhaminaan lähdössä ollut matkustajakone törmäsi lähtökiidossa eteen yllättäen ilmestyneeseen liikesuihkukoneeseen Milanon Linaten kentällä. Turmassa menehtyi 118 ihmistä.

Yhtiö arvioi, että tämän vuoden liiketappio nousee jopa yli miljardiin markkaan. SAS on ilmoittanut supistavansa henkilökuntaansa noin 3600 työntekijällä. Yhtiö aikoo lopettaa myös useita reittejä.

Finnair jatkaa

MD-80-matkustajakoneiden lentoja normaalisti. Finnairilla ei ole moneen vuoteen havaittu ongelmia koneiden laskutelineissä, sanoo Finnairin lentoturvallisuustarkastaja Ismo Aaltonen .

Finnairilla on parikymmentä MD-80-konetta eikä yhtiö ole saanut myöskään koneen valmistajalta ilmoitusta laskutelinevioista.

Konetyypillä on myös erilaisia laskutelinemalleja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää