Talous

Kilpailu on ankaraa Brysselin ravintola-alalla

Yli 2000 ravintolan kaupungissa pärjäävät "uhkarohkeat hullut"

Tilaajille

BRYSSEL. Belgianmarokkolaisen Momo Kadén silmät leviävät yllätyksestä ja suu loksahtaa auki, kun hän kuulee Helsingin seudun ruokaravintoloiden lukumäärän.

"Vain pari sataa? Niiden omistajilla menee varmasti hyvin", Kadé arvelee pikkuisen kateellisena.

Kadé itse joutuu kilpailemaan jonkin verran Helsinkiä suuremmalla Brysselin alueella kahden tuhannen muun ruokaravintoloitsijan kanssa - belgialaisen, ranskalaisen, korealaisen, afrikkalaisen, balkanilaisen, slaavilaisen, pakistanilaisen, kamputsealaisen, italialaisen, kreikkalaisen, kuubalaisen, japanilaisen, karibialaisen, libanonilaisen, meksikolaisen. . .

Asukaslukuun suhteutettuna ravintoloita on enemmän kuin missään muussa Euroopan pääkaupungissa. Joka vuosi noin sata ravintolaa menee konkurssiin ja sata uutta syntyy tilalle.

Kymmenessä vuodessa ravintoloiden liikevaihto on kaksinkertaistunut lähes miljardiin euroon eli kuuteen miljardiin markkaan.

Belgialaiset

itse syövät ahkerasti ulkona, mutta suurta osaa ravintoloista pitää pystyssä lähinnä kaupungin taajaan vaihtuva ulkomaalaisväestö.

"Asiakaskunta on hyvin vaativaa. Nuoret yrittäjät tekevät työtä yötä päivää", paikallisesta ravintolaliitosta Horecasta kerrotaan.

Belgiassa on myös Euroopan eniten huippuluokan ravintoloita neliökilometriä kohden - seikka, jonka belgialaiset mielellään mainitsevat aiheuttavan syvää kateutta ranskalaisissa naapureissaan.

Momo Kadén ravintola

kaupungin fiineimmällä Avenue Louise -kadulla numerossa 261 on vielä alkutekijöissään. Hän joutui vastikään siirtymään sata numeroa katua alaspäin berberitelttoineen, värikkäine kankaineen ja perinteisine marokkolaisine kalusteineen, kun edellisessä paikassa päättyi vuokrasopimus.

Joulukuun puoleenväliin mennessä laudanpätkistä, kaakelipinoista ja maalitörpöistä nousee ylellinen Sadan ja yhden yön tyylinen "Splendeurs du Maroc", Marokon Loistot -ravintola. Yläkerrassa syödään perinteiseen berberi- ja nomadityyliin, alakerrassa ja terassilla modernisti nykymarokkolaisittain. Asiakkaat voivat tilauksesta katsella vatsatanssia tai käärmeenlumoojaa.

"Tähän laitan ikkunan ja tähän tunnelmaverhoja ja tuoksukynttilöitä. Oo-la-laa, huokaavat ihmiset jo ovella", Kadé pyörii innoissaan ympäri pölyisiä huoneita. Tarjoilijoille hän on hankkinut perinteiset marokkolaiset puvut, joiden sävyt sointuvat muuhun sisustukseen.

Kadé muuttaa itse asumaan ravintolansa yläkertaan. Asiakkaat, keittiön ruokatoimitukset ja viinikellarin ylläpito vaativat hänen ympärivuorokautista läsnäoloaan.

Johtotähti

suunnittelussa on omaperäisyys. Muuten Marokon Loistot ei erotu 30 muun Brysselin marokkolaisen ravintolan joukosta.

Kadé on päässyt ainakin osittain päämääräänsä. Ravintolaoppaissa Marokon Loistot on saanut mainesanan "ainutlaatuinen". Nyt hän joutuu kuitenkin aloittamaan maineen rakentamisen lähes alusta. Asiakkaat eivät välttämättä pidäkään uudesta paikasta.

Ruoka-annosten hinnat asettunevat brysseliläisen skaalan yläpäähän. Jo saapuessaan Avenue Louiselle asiakkaat tietävät joutuvansa hellittämään kukkaronsa nyörejä.

"Louise on kuin Champs-Elysées Pariisissa. Kautta Brysselin historian täältä on saanut luksusta", Kadé selittää.

Jos ravintoloitsijalla

on varaa maksaa vähintään kymmenen tuhannen euron kuukausivuokrat, ja hän onnistuu saamaan vakituisen - mieluiten kansainvälisen - asiakaskunnan, hän voi onnistua. Ulkomaalaiset asiakkaat levittävät sanaa hyvästä ravintolasta kotimaassaan.

"EU:n työntekijöiden ansiosta saan pöytävarauksia Britanniasta, Espanjasta ja Portugalistakin", Kadé kertoo.

Häntä auttaa hieman se, että Marokon Loistot on saanut perheravintolan luokituksen. Keittiötä johtaa casablancalainen serkku ja tarjoilijatkin kuuluvat sukuun. Näin hän saa veronalennuksia. Samasta syystä suuri osa Brysselin muistakin ravintoloista on perheyrityksiä.

20 vuotta

kaupungissa ravintoloita pyörittänyt Ernie väittää, että kukaan "ei mitenkään voi tehdä suuria voittoja näin kilpaillulla alalla".

Ernien uusin Louise Village -ravintola sijaitsee turistien suosimalla alueella. Hänen erikoisuutensa, eri maiden vesiltä pyydetyt hummerit, kömpivät toistensa yli ovensuun akvaariossa.

Brysselissä onnistuvat hänen mielestään ne, jotka tekevät "hirveästi" töitä, erikoistuvat, omistavat itse ravintolahuoneistonsa, valitsevat paikan oikein tai pitävät perheravintolaa. Pitää myös olla "uhkarohkea hullu".

"Ja sitten jokainen puijaa sen verran kuin voi. Tiedäthän, veroissa ja maksuissa ja sen sellaisissa. Se kuuluu asiaan", Ernie nauraa höröttää.

Kysyy keneltä

tahansa Brysselin ravintolanpitäjältä, ravintolan henki on kaiken a ja o.

"Totta kai ruuan pitää olla hyvää. Mutta jos vastaanotto ei miellytä asiakkaita, ravintola on historiaa", Ernie arvioi.

"Ravintola ei ole vaatekauppa. Asiakkaat pitää ottaa vastaan kuin vieraat kotiinsa", Ernie selittää ja suutelee malliksi lounaalta poistuvan rouvan kättä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää