Talous

Fuusioista apua telealan krapulaan

Sonera teki annin hyvällä hetkellä, valtion neuvonantaja arvioi

Tilaajille

Krapulaa voi hoitaa samoilla lääkkeillä, jotka sen alun perin aiheuttivatkin. Paukku heti aamulla on yksi pahan olon hoitotapa, johtaja James Douglas Deutsche Bankista opasti suomalaisia it-alan ammattilaisia keskiviikkona Teleconnector 2002 -tapahtumassa Helsingissä.

Yksilötason ratkaisumallia voi Douglasin mukaan soveltaa millennium-krapulaa kärsivälle telealalle. Krapulan aiheuttivat parin viime vuoden aikana tehdyt suuret fuusiot ja yrityskaupat. Vastaavilla järjestelyillä ala voidaan taas hoitaa terveeksi, saksalaispankissa telealan investointipankkitoiminnasta vastaava Douglas uskoo.

Yhdistymisiä investointipankkiiri odottaa etenkin matkapuhelinoperaattoreissa, joissa fuusioista on saavutettavissa suurempia hyötyjä kuin perinteisiä kiinteitä yhteyksiä tarjoavien operaattorien kentässä. Aikatauluja tuleville järjestelyille investointipankkiiri ei kuitenkaan halua esittää.

Fuusioiden lisäksi

krapulaa alalle toivat viime vuonna järjestetyt toimilupahuutokaupat, joilla valtiot keräsivät operaattoreilta huutokaupoissa rahaa yli sata miljardia euroa eli yli 600 miljardia markkaa.

Operaattorit rahoittivat lupamaksuista ja suurista fuusioista ison osan velkarahalla. Rahasta suuri osa virtasi telealan ulkopuolelle, Douglas muistutti.

Tulevia fuusioita hidastaa se, että keskeiset operaattorit ovat yhä mukana sekä kiinteässä että langattomassa liiketoiminnassa. Fuusiot olisivat Douglasin mukaan helpompia, mikäli kyse olisi puhtaasi mobiilioperaattorien välisistä liitoista.

Konkreettisista fuusioehdokkaista ja esimerkiksi Soneran mahdollisista kumppaneista Douglas varoi puhumasta. Soneran tulevaisuuteen liittyviä asioita hän ei halua arvioida julkisesti, koska Deutsche Bank on Suomen valtion neuvonantaja Sonera-asioissa.

Soneran maailmanvalloitus epäonnistui, koska yhtiön kotimaiset liiketoimet eivät tuottaneet sitä varten riittävästi kassavirtaa, Douglas arvioi mennyttä. Myös palveluliiketoimintoja lähdettiin investointipankkiirin mukaan viemään eteenpäin liian kunnianhimoisesti.

Neuvonantajan tehtävään

saksalaispankki palkattiin viime vuonna, kun Sonera haki itselleen kumppania maailmalta. Tänä vuonna työtä ovat teettäneet Soneran osakeantiin liittyvät asiat.

Sonera ja toinen velkataakkansa alla hoiperteleva teleyhtiö, hollantilainen KPN olivat Douglasin mukaan osakeantinsa kanssa liikkeellä oikealla hetkellä. Alan tunnelmat alkoivat pitkän pessimismin jakson jälkeen muuttua toiveikkaammiksi syksyn aikana, loka-marraskuussa.

Näiden kahden lisäksi myös British Telecom eli BT on paikkaillut tänä vuonna tasettaan. Toimintatapa on jokaisella yhtiöllä ollut selkeä: johto on vaihtunut, yhtiö on selkeyttänyt strategiansa ja päättänyt keskittyä ydinliiketoimiinsa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  10. 10

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää