Talous

Pankki- ja vakuutusvalvonnan yhdistämisestä ollaan luopumassa

Tilaajille

Pankki- ja vakuutusvalvonnan yhdistämishankkeesta ollaan luopumassa. Yhteistyötä finanssivalvojien kesken pyritään kuitenkin lisäämään ja lainsäädäntöä yhtenäistämään. Esitys finanssialaa koskevista muutoksista tulee talouspoliittisen ministerivaliokunnan käsittelyyn helmikuun alkupäivinä.

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas ja sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Markku Lehto ovat selvittäneet pankkien ja vakuutusyhtiöiden valvonnan ja lainvalmistelun yhdistämistä vuoden verran. Työn piti alunperin valmistua alkusyksystä. Vieläkään kahden miehen työryhmän työstä ei ole julkistettu mitään.

Joulukuussa asia siirtyi ministerityöryhmälle, johon kuuluvat valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes (vas), sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho (kok) ja oikeusministeri Johannes Koskinen (sd).

Siimes ajoi pitkään

pankkeja valvovan Rahoitustarkastuksen ja Vakuutusvalvontaviraston yhdistämistä. Valtiovarainministeriön näkemyksen mukaan pankkien ja vakuutusyhtiöiden tuotteiden samankaltaistuminen ja toimialaliukumat vaatisivat valvonnan ja lainsäädännön yhdistämistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä vakuutusala kokonaisuudessaan on ollut ajatusta vastaan. Sosiaaliturvaan rinnastettavien pakollisten eläke- ja tapaturmavakuutusten valvonnan ja lainsäädännön on katsottu kuuluvan sosiaaliministeriölle, eikä vakuutusalaa ole haluttu jakaa kahtia erottamalla lakisääteisten vakuutusten valvonta ja lainsäädäntö muusta vakuutustoiminnasta.

Koska yhteisymmärrystä ei ole löytynyt, täydellisestä yhdistämisajatuksesta on luovuttu. Sen sijaan pyritään lisäämään pankki- ja vakuutusvalvonnan yhteistyötä muun muassa tietojen vaihtoa lisäämällä ja nimittämällä samat henkilöt molempien valvontaelinten johtokuntiin. Johtokunnissa olisi kuitenkin eri puheenjohtajat.

Suunnitteilla on ollut myös

työryhmä, jonka tehtävä olisi edistää samantyyppisten tuotteiden samanlaista kohtelua. Esimerkiksi pankki- ja vakuutusyhtiöiden tuotteiden verokohtelu on osin erilaista. Myös markkinointisäännöt poikkeavat toisistaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää