Talous

Oraclelle povataan kovia aikoja

Ellison ennustaa ohjelmisto- yritysten joukkokuolemaa

Tilaajille

KÖÖPENHAMINA. Ohjelmistojätti Oracle on kokenut kovia Yhdysvaltain taloustaantuman ja teknologiaromahduksen myötä. Aikanaan uuden talouden tähtiyrityksenä palvotun Oraclen markkina-arvo on romahtanut parissa vuodessa yli 80 prosenttia. Oraclen toukokuun lopussa päättynyt tilikausi oli ensimmäinen kerta yhtiön 25-vuotisessa historiassa, jolloin yhtiön myynti laski edellisvuodesta.

Oraclen toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan Larry Ellisonin mukaan Oracle on kuitenkin selvinnyt vaikeista ajoista "loistavasti".

"Olemme kokeneet syvimmän teknologiataantuman 20 vuoteen, mutta Oracle on selvinnyt siitä voittajana. Teimme viime tilikaudella voittoa 3,6 miljardia dollaria, liikevoittotasomme kohosi ennätykselliseen 44 prosenttiin. Velkaa meillä ei ole ja rahaa kassassa kuusi miljardia dollaria. Kuka voi kutsua tätä huonoksi saavutukseksi", Ellison sanoi.

Markkinoilta löytyy

kuitenkin vahvoja epäilyksiä yhtiön tulevaisuuden suhteen.

Ellisonia markkinoiden ja median epäilyt selvästi harmittavat. Eniten häntä nyppii markkinatutkimusyhtiö Gartner Dataquestin reilu kuukausi sitten julkistama tutkimus, jonka mukaan IBM olisi ohittanut Oraclen tietokantaohjelmistojen markkinajohtajana.

Ellison käyttikin keskiviikkona useita laveita puheenvuoroja todistellessaan, että Gartnerin tutkimus on täyttä pötyä. "Minulla on tässä 19 muun tutkimuslaitoksen tekemät markkinaosuusarviot, joissa kaikissa Oracle on ykkönen. Me päihitämme IBM:n siis 19-1", Ellison puhkui.

Gartnerin mukaan IBM:n markkinaosuus tietokannoissa olisi noussut 34,6 prosenttiin, kun Oracle olisi pudonnut parilla prosenttiyksiköllä 32 prosenttiin. Ellisonin mukaan Gartnerin tutkimuksessa mitattiin vääriä asioita ja muutenkin sen metodit olivat mitä sattuu. "Gartner tekee kolmen puhelinsoiton markkinatutkimusta", Ellison sanoi.

Ellisonin tarvetta

tyrmätä Gartnerin tutkimus voi selittää sillä, että tietokantaohjelmistot ovat Oraclen ydinbisnes. Tietokanta on yritysten tietojärjestelmien kivijalka. Se on teknologia-alusta, jonka tiedonhallintajärjestelmien päälle yritysten käyttämät ohjelmistot liitetään. Oracle on hallinnut tietokantamarkkinaa suvereenisti vuosikausia.

Tietokantamarkkinan kasvu on kuitenkin hidastunut, joten Oracle päätti pari vuotta sitten ryhtyä panostamaan teknologia-alustojen lisäksi myös sovelluspuolelle. Samalla se muuttui aiempien yhteistyökumppaneidensa kilpailijaksi.

Aiemmin partnerit olivat rakentaneet sovelluksensa yhteensopiviksi Oraclen tietokantajärjestelmien kanssa, mutta Oraclen hypittyä niiden reviirille ne ovat siirtyneet lähemmäksi IBM:n leiriä.

Larry Ellisonin

idea sovelluspuolelle siirtymisessä oli se, että asiakasyrityksille tulisi tarjota koko paketti tietokannoista ohjelmistoihin samasta osoitteesta, jolloin järjestelmien yhteensovittaminen helpottuisi ja käytettävyys paranisi.

Esimerkiksi Oraclen pari vuotta sitten julkistettuun E-Business Suite -ohjelmistopakettiin on kasattu "kaikki" asiakkaan tarvitsemat sovellutukset.

IBM ja suurin osa ohjelmistoyhtiöstä suhtautuu asiaan toisin. Ne kannattavat niin sanottua "best of breed" -ajattelua , jonka mukaan asiakkaan kannattaa valita aina paras ja edullisin ratkaisu kullekin alueelle ja sitten antaa systeemi-integraattoreiden rakentaa palasista toimiva kokonaisuus.

Teoriassa Ellisonin strategialinjaus oli uhmakkaan nerokas: sehän tarkoitti sitä, että asiakkaiden pitäisi ostaa kaikki Oraclelta.

Käytännössä strategia

on kuitenkin tökkinyt pahasti. E-Business Suite -paketti on kärsinyt teknisistä ongelmista ja sen myynti on jäänyt kauas tavoitteista.

Ellison selittää myynnin hidastumista taloustaantuman vaikutuksilla.

"Tietokantabisneksen kasvu ei kuitenkaan missään nimessä ole pitkällä tähtäimellä tasaantunut", Ellison sanoo.

"Meillä on varaa odottaa. Jos taantuma jatkuu pitkään, niin uskon että tulemme näkemään vielä monen ohjelmistoyhtiön kaatuvan. Markkinoista tulee pian taistelukenttä."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää