Talous

Cristina Stenbeck uusi mediakeisarinna

Jan Stenbeckin perintödraama on värikäs kuin tv:n saippuasarjat

Tilaajille

TUKHOLMA. Viime tiistaina kuolleen Jan Stenbeckin laajaan kansainväliseen yritysimperiumiin kuuluu myös televisiokanava, jonka valtteina ovat tragediaa, romansseja ja kieroilua pursuvat saippuasarjat.

Stenbeckin kuoleman jälkeinen viikko uskomattomine käänteineen on kuitenkin ollut paljon kiehtovampi kuin edesmenneen mediakeisarin kanavien saippuasarjat yhteensä. Tositarina tarjoaa sellaisia yllätyksiä, että nirppanokkainenkin sivustaseuraaja jää helposti koukkuun.

Stenbeck-sarjan tuorein osa "esitettiin" lauantaina, kun mediakeisari haudattiin puolisalassa Tukholmassa. Hautajaissaattueeseen kuuluivat vain Stenbeckin rakkaimmat: perhe, lähimmät ystävät ja työtoverit sekä Luxemburgista lennätetty Lothar-koira.

Jan Stenbeckin ei alun perin pitänyt ottaa vastuuta perheen yrityksestä, sillä ohjat olivat ensin isoveli Hugon käsissä. Hugo kuoli kuitenkin vuonna 1976 ja isä- Hugo vuotta myöhemmin.

Jan riiteli sittemmin itselleen vallan sisariltaan ja otti haltuunsa koko perheyhtiön dramaattisten vaiheiden jälkeen vuonna 1983. Stenbeck sai käsiinsä metsä- ja teräsalan teollisuutta, mutta jättää jälkeensä rypään, joka toimii media-, telekom- ja rahoituspalvelualalla. Stenbeck kutsui imperiumiaan nimellä Our Group.

Tähän mennessä

Hänet tunnetaan impulsiivisesta tyylistään, jonka ideat tuovat ja vievät miljoonia silmänräpäyksessä. Häntä pidetään samaan aikaan nerona ja hulluna. Hän on tehnyt vauhdikkaasta show-meiningistään tavaramerkin, jota ei kukaan voi periä.

Stenbeckin tilalle pikaisesti eri yritysten hallituksiin valitut ammattijohtajat eivät onneksi edes yritä jäljitellä edesmenneen johtajansa elämäntapaa. Se voisi olla jopa vaarallista, sillä Stenbeckin päivittäinen parin lounaan ja viskipullon menyy jättää jälkensä trimmatumpaankin kroppaan.

Ainakin alussa kaikki ammattijohtajat vakuuttavat, että he puhaltavat yhteen hiileen, mutta kulisseissa jo kuiskaillaan, että johtajien välillä voi puhjeta valtataistelu.

Stenbeck jättää järkytyksen lisäksi jälkeensä alamäessä olevan imperiumin. Yritysten pörssiarvo on pudonnut kahden vuoden takaisesta 240 miljardista Ruotsin kruunusta 32 miljardiin kruunuun.

Isä-Jan on jo etukäteen nimennyt työnsä jatkajaksi Yhdysvalloissa asuvan perheensä neljästä lapsesta esikoisen, 24-vuotiaan Cristinan .

Surevan Cristinan

Cristinaa kuvaillaan nopeaälyiseksi ja tehokkaaksi naiseksi, jolla on takanaan taloustieteen opinnot Georgetown Universityssä. Hän on hankkinut kokemusta työelämästä Polo Ralph Laurenin markkinointiassistenttina.

Hän on Stenbeckin yhdysvaltalaislapsista ainoa, joka puhuu sujuvasti ruotsia. Cristina oppi ruotsia opiskellessaan vuoden Lundissa.

Cristina on kuin luotu Pohjolan uuden mediakeisarinnan osaan, kun Stenbeckin mahtiyhtiöiden Invikin ja Kinnevikin muutkin pääomistajat suhtautuvat myönteisesti häneen. Stenbeckin suvussa on kuitenkin vallasta riidelty aikaisemminkin, ja tilanne voi muuttua nopeasti.

Cristinan lisäksi Stenbeckillä on kolme muuta lasta yhdysvaltalaisen Merrill McLeodin kanssa. Isoisänsä ja setänsä nimeä kantava Hugo on 23-vuotias opiskelija New York Universityssä. Häntä ei ole mainittu Stenbeckin manttelinperijäksi, mutta jääkiekkoileva Hugokin saattaa haluta joskus bisneskentille. Hän on päässyt työelämän makuun isän omistaman Metro Internationalin palveluksessa Lontoossa.

Vallanhimo voi iskeä myös yhdysvaltalaisen televisioaseman juontajana toimivaan 22-vuotiaaseen Sophieen tai joukon kuopukseen, vasta 17-vuotiaaseen Maxiin .

Oman mausteensa soppaan antaa myös lasten äiti ja entinen puoliso, joka ei yhtäkkiä ollutkaan ex-vaimo. Stenbeck oli eroamassa vaimostaan, ja pariskunta riiteli omaisuudesta. Avioeroprosessi käynnistyi jo kolme vuotta sitten, mutta ero ei ehtinyt astua voimaan ennen Stenbeckin kuolemaa.

Stenbeck-tarun

Ruotsalaispojan äiti ei halua mukaan julkisuusmyllyyn, mutta vaatii juristien kautta osansa isän perinnöstä pojalleen. Perintöosan määrityksestä tullee vaativa tehtävä, sillä Stenbeckin omaisuus ja yritykset on kudottu monimutkaiseksi omistus- ja ristiinomistusverkoksi. Useimmat lainoppineet ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että ruotsalaispojalla on oikeus perintöön, eikä mahdollinen testamenttikaan voi estää lakiosuuden saamista.

Sivurooleissa Stenbeckin tosidraamassa ovat yritysimperiumin noin 20000 työntekijää, joiden kohtalo on perijöiden ja markkinoiden käsissä.

Stenbeck-draamasta todella kiinnostuneet voivat virittäytyä aitoon tunnelmaan vaikka mediamogulin kantakapakassa Tukholmassa. Pontus in the Greenhouse -luksusravintola on nimennyt jopa oman ruoka-annoksensa kanta-asiakkaansa muistolle. Gourmet-tyyppinen kana-ateria maksaa 450 Ruotsin kruunua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää