Talous

Viestintävirasto pyysi Soneralta tietosuojaselvityksen ensi viikoksi

Virasto ei ole aiemmin tutkinut yhtä laajoja väärinkäyttöepäilyjä

Tilaajille

Viestintävirasto on pyytänyt Soneraa selvittämään, miten yhtiössä on käsitelty niin sanottuja teletunnistetietoja. Selvityspyyntö perustuu Helsingin Sanomien perjantaina julkaisemiin tietoihin, joiden mukaan yhtiössä tutkittiin kymmenien henkilöiden puhelinyhteyksiä syksystä 2000 kevääseen 2001 kestäneissä salaisissa operaatioissa.

"Pyysimme yksityiskohtaisen selvityksen siitä, onko teletunnistetietoja käsitelty tietosuojalain säännösten vastaisesti. Meitä kiinnostaa myös se, miten Soneran ulkopuolisten henkilöiden teletunnistetietoja on käsitelty", viestintäviraston ylijohtaja Rauni Hagman sanoi perjantaina.

Hagman kertoi

"Virasto ei kuitenkaan aiemmin ole tutkinut yhtä laajoja väärinkäyttöepäilyjä. Tästä asiasta meillä ei ollut mitään tietoa ennen Helsingin Sanomien kirjoitusta", Hagman sanoi.

Viestintävirasto lähetti selvityspyynnön Soneraan heti perjantaiaamuna. Soneran on toimitettava vastauksensa viimeistään ensi keskiviikkona.

Viestintäviraston

Viestintävirasto oli jo perjantaina yhteydessä keskusrikospoliisiin, joka sai näin tietää viraston hallinnollisesta selvityspyynnöstä.

Keskusrikospoliisin

"Jos saamme yhteydenottoja tai muuten lisää tietoja, niin harkitsemme asiaa uudestaan", Liukku sanoi. Käytännössä asian ilmeisesti tutkisi keskusrikospoliisin tietotekniikkarikosyksikkö.

Viestintäviraston ylijohtajan Rauni Hagmanin mukaan kyse on yleiselle syyttäjälle kuuluvasta asiasta, jos Helsingin Sanomien tiedot pitävät paikkansa.

"Jos operaattori käyttää väärin teletunnistetietoja, niin asialla on suuri julkinen merkitys. Jos yksityishenkilöä epäillään samasta, niin silloin vain asianomistaja voi käynnistää rikostutkinnan", hän sanoi.

Laki määrää korkeintaan vuoden vankeusrangaistuksen sille, joka oikeudettomasti hankkii tiedon televerkossa välitettävän viestin sisällöstä, tällaisen viestin lähettämisestä tai vastaanottamisesta. Jos tekijä käyttää hyväkseen asemaansa teleyrityksen palveluksessa, hänet voidaan tuomita törkeästä viestintäsalaisuuden loukkauksesta vankeuteen enintään kolmeksi vuodeksi.

Liikenneministeriö ohjasi perjantaina kaikki kommenttipyynnöt viestintävirastoon, joka on ministeriön alainen teleyhtiöitä valvova virasto. Esimerkiksi liikenneministeri Kimmo Sasi (kok) ei halunnut perjantaina kommentoida valtiollista Soneraa koskevaa uutisointia.

Liikenneministerin esikunnan mukaan kyseessä ei ole valtio-omistajalle kuuluva asia.

Sonera toisti

Sonera myönsi perjantaina, että asiasta on tehty sisäinen selvitys viime kesänä. Yhtiön viestintäjohtaja Jari Jaakkola sanoi STT:lle, että selvityksen on toteuttanut yksityinen, hyvämaineinen asianajotoimisto. Sen selvityksissä ei kuitenkaan tullut esiin "mitään tukea tai näyttöä" Helsingin Sanomien "väitteille", Jaakkola muotoili.

Kauppalehden talousuutiset kertoi perjantaina, että Soneran palkkaama selvittäjä oli helsinkiläisessä toimistossa asianajaja Pekka Harju .

Sonera kertoi tiedotteessaan, että yhtiö oli perjantaina yhteydessä poliisiin tutkinnan käynnistämiseksi teletunnisteiden käyttöasiassa. Jari Liukun tiedossa ei kuitenkaan ollut, että tutkintapyyntöä olisi tehty.

"Soneraa koskevat samat vaatimukset kuin muitakin. Jos yhtiö tekee tutkintapyynnön, niin sille pitää olla perusteet", hän sanoi.

Yhtiön lehdistötiedotteessa kerrottiin myös, että Sonera tulee aikanaan selvittämään mahdollisuudet ryhtyä asiassa oikeudellisiin toimenpiteisiin Helsingin Sanomia vastaan. Jaakkolan mukaan toimia harkitaan vasta, kun itse asia on selvitetty.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkunen kertoi perjantaina, että oikeustoimilla uhkaaminen ei ollut yllätys, vaan siihen varauduttiin jo kirjoitusta tehtäessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää