Talous

Pohjanmaalla riehuu maitosota

S-ryhmä ja Kesko taistelevat markkinaosuuksista Haapajärvellä ja Vaasassa

Tilaajille

Pohjanmaalla riehuu kova taistelu vähittäiskaupan markkinaosuuksista. Keskon ja S-ryhmän kaksintaistelun ruutina on maito. Litran maitoa saa Haapajärveltä ja Vaasasta tällä haavaa 25 sentillä eli reilusti alle kauppojen sisäänostohintojen.

Maidon "normaalihinta" on noin 70 senttiä.

Haapajärvellä hintasodan aloitti kesällä laajennettu S-Market. Kauppa laski heinäkuussa maidon lisäksi useiden peruselintarvikkeiden kuten jauhojen, sokerin ja jauhelihan hintoja.

"Uusitun myymälän tavoitteena on saada 39 prosentin markkinaosuus, ja se haetaan nyt tätä raakaa kautta", Myymäläpäällikkö Teija Isoherranen sanoo.

Maitoaleen lähtivät mukaan paikkakunnan muutkin kaupat ja hinta nokitettiin lopulta hyvin alas. Ennätyshalpaa maito ei silti ole.

"Viimeksi täällä oli maitosota vuonna 1994. Silloin litran sai 50 pennillä", Isoherranen kertoo.

Maito on kauppiaiden mukaan tehokas niin sanottu sisäänheittotuote. Haapajärven alemaitoa tullaan ostamaan naapurikunnista asti.

Myös paikallisen K-Marketin kauppias vahvistaa, että maidon hinnan pitää olla kilpailijoiden tasolla, jos asiakkaista halutaan pitää kiinni.

"Täällä maalla on paljon suuria perheitä. Peruselintarvikkeissa ei saa olla suuria hintaeroja", kauppias Antti Joensuu sanoo.

Joensuun mielestä kilpailu on kuitenkin mennyt järjettömyyksiin.

"Maitoa myydään alle tuottajahintojen. Se on epätervettä ja suorastaan maidontuottajia halventavaa", Joensuu sanoo.

Vaasassa maitosodan aloitti Keskon Citymarket. Kaupungin ulkopuolella Kivihaassa maaliskuussa avattu automarket alensi maidon hintaa syyskuussa.

"Tulin kauppiaaksi heinäkuussa ja katselin, että asiakkaita pitäisi jollain tavalla saada. Maidon hinnalla on ollut iso vaikutus", kauppias Jukka Itkonen sanoo.

Itkonen aikoo jatkaa maitoalea ainakin vuodenvaihteen yli.

S-ryhmän kaupat ovat kuitenkin Vaasassa päättäväisiä. Niiden markkinaosuus nousi viime vuonna Keskon ohi ja Citymarketin hyökkäykseen vastataan samalla mitalla.

"Periksi ei anneta", vannoo S-Market Ristinummen myymäläpäällikkö Toni Pohjoismäki.

Pohjoismäen mukaan ruoka on Vaasassa ylipäätään hyvin halpaa kaupan kovan kilpailun takia. Kaikki pienet kaupat eivät pysy kisassa enää perässä, koska alle ostohintojen myyminen syö nopeasti katteet. Ruokakaupan myynnistä maidon osuus on 15 prosenttia.

Varsinaista maitosotaa ei käydä Haapajärven ja Vaasan lisäksi muualla maassa. Niillä paikkakunnilla, missä saksalainen Lidl on avannut tänä syksynä liikkeitä, maidon hinta on voinut pudota hieman.

Helsingissä alemaitoa ei juuri myydä, mutta poikkeuskin löytyy. Rauhankadun Rimin kauppias Raimo Virta päätti lokakuussa kokeilla alennusmaitoa "asiakkaiden iloksi". Rimissä maitolitra maksaa 59 senttiä.

"Ei sillä ole ollut mitään vaikutusta menekkiin, asiakaskunta on samaa kuin ennenkin", Virta toteaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää