Talous

IMF:n vippi Argentiinalle rikkoi järjestön rivit

Suomi ja monet muut vastustivat lähes ilman ehtoja annettua lainaa

Tilaajille

WASHINGTON. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n päätös myöntää Argentiinalle kuuden miljardin dollarin (5,5 miljardin euron) väliaikainen luotto syntyi harvinaisen vaikean prosessin jälkeen ja herätti harvinaisen kitkeriä jälkipuheita. IMF:n johto vastusti päätöstä ja antoi sille jälkeenpäin korkeintaan muodollisen tuen.

Lainasta äänestettiin johtokunnassa, joka yleensä hakee ja löytääkin yksimielisiä ratkaisuja tällaisissa merkittävissä asioissa, mutta jossa nyt kokonaista viisi jäsentä ilmaisi kielteisen kantansa - ei äänestämällä vastaan, vaan pidättäytymällä kokonaan äänestämästä.

Erimielisiin kuuluu myös Pohjoismaiden ja Baltian maiden muodostama maaryhmä, jonka ääntä johtokunnassa nyt käyttää Islannin edustaja. Hänen edeltäjänsä oli Suomen Pankin johtokunnan nykyinen neuvonantaja Olli-Pekka Lehmussaari.

"Lainaan liittyvä talousohjelma oli rakenteeltaan heikko ja ristiriidassa rahaston periaatteiden kanssa", Lehmussaari kertoi Helsingistä. Hänen mukaansa ohjelma pikemminkin hidastaa kuin edistää Argentiinan talouden välttämättömiä uudistuksia.

Lehmussaari painottaa taloudellisia seikkoja. Ne eivät paljoa painaneet, sillä lainapäätöksen taustalla oli kovaa politiikkaa. Yhdysvaltain johtama seitsemän suuren teollisuusmaan ryhmittymä G7 halusi poliittisista syistä auttaa Argentiinan hallitusta ainakin huhtikuun lopussa pidettävien presidentinvaalien yli.

Yhtenä aktiivisimmista päätöstä ajoi Espanja. Se ei kuulu G7-ryhmittymään , mutta sen pankeilla on Argentiinassa suuria vastuita, joiden laukeaminen aiheuttaisi Espanjassakin suuria ongelmia.

Espanjan pääministeri Jose Maria Aznar on noussut yhdeksi Yhdysvaltain presidentin George W.

Bushin keskeisimmistä liittolaisista Euroopassa. Juuri Aznar oli puuhamiehenä kirjelmässä, jolla hän ja kahdeksan muun Euroopan maan johtajat ilmoittautuivat Bushin varauksettomiksi tukijoiksi Irakin-sotahankkeessa. Samalla tämä ryhmä huiskutti jäähyväiset hennoille eurooppalaisille yrityksille löytää yhteistä rintamaa tässä vaikeassa kysymyksessä.

Suurten maailmanpoliittisten kuvioiden ja Yhdysvaltain tahdon edessä IMF:n perinteiset toimintatavat eivät paljoa painaneet. Argentiinalle myönnettiin väliaikainen luotto, jonka ainoana tarkoituksena oli rahoittaa maan vanhojen IMF-vastuiden maksaminen.

Argentiina on jo aiemmin jättänyt hoitamatta velkojaan muun muassa Maailmanpankille ja Latinalaisen Amerikan kehityspankille IADB:lle. IMF-luoton laiminlyöminen olisi näyttänyt hyvin pahalta myös yksityisten lainanantajien silmissä.

IMF on jo vuoden päivät neuvotellut Argentiinan kanssa talouspaketista, joka noudattaisi perinteistä valuuttarahaston mallia. Siinä vaikeuksiin joutunut maa saa apua IMF:ltä mutta vain sillä edellytyksellä, että se tekee taloudessaan IMF:n edellyttämiä uudistuksia.

Uuteen luottoon liitettiin hyvin vähän ehtoja. Ainakin Lehmussaari pelkää , että tämä seikka heikentää Argentiinan sitoutumista uudistuksiin myös vaalien jälkeen.

Häntä huolestuttaa myös IMF:n uskottavuus. "IMF:n jäsenmaiden tasa-arvon kannalta ei ole vähäpätöistä se, että samalla kun Argentiinalle annetaan lainaa pehmein perustein, muilta IMF:n luotonottajilta edellytetään tiukkaa talouskuria." Lehmussaari ei puhu maista, mutta pyytäjiä kyllä riittää. IMF seuraa huolestuneena tilannetta esimerkiksi Uruguayssa ja Turkissa, jonka uusi hallitus on lipsumassa edeltäjänsä ja IMF:n välillä sovitusta talousohjelmasta.

Erimielisten mielestä uusi luotto oli huono tapa hoitaa Argentiinan vaalinalusongelmaa. Loogisempi ja täysin valuuttarahaston sääntöjen mukainen tapa olisi ollut antaa lisää maksuaikaa erääntyville lainoille.

IMF:n viestintäjohtaja

Thomas Dawson yritti toppuutella Argentiina-erimielisyyksistä innostuneita toimittajia. Hän ei kommentoi asian käsittelyä valuuttarahaston virkamiesportaassa eikä edes johtokunnassa.

"Kyllä johtokunnassa aina joskus äänestetäänkin. Olin aikoinani itse sen jäsen ja hävisin ainakin henkilöstön palkkausta koskevassa äänestyksessä", Dawson muisteli.

Hänen mukaansa IMF neuvottelee koko ajan Argentiinan kanssa tulevista talousratkaisuista. "Katsotaan, mitä voitaisiin tehdä vielä ennen vaaleja", hän sanoo. IMF:n ja sen sisarjärjestön Maailmanpankin yhteinen delegaatio on menossa Buenos Airesiin jälleen ensi viikolla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää