Talous

Euroopan keskuspankki uskoo kasvun kiihtyvän ensi vuonna

Pääjohtaja Duisenburg ei näe euroalueella deflaatiovaaraa

Tilaajille

Euroopan keskuspankin EKP:n johtokunta päätti torstaina kokouksessaan Frankfurtissa Saksassa pitää ohjauskorkonsa ennallaan 2,5 prosentissa.

Päätös oli toisaalta odotettu, mutta aivan viime päivinä tapahtunut euron vahvistuminen dollariin nähden oli herättänyt odotuksia, että EKP saattaisi alentaa korkoa vauhdittaakseen talouskasvua. Torstaina jo lähes 1,15 dollariin vahvistunut euro vaikeuttaa yritysten vientiä valuuttaliiton ulkopuolisiin maihin.

EKP:n pääjohtaja Wim Duisenberg sanoi tiedotustilaisuudessa johtokunnan päättäneen pitää koron ennallaan, koska pankissa vallitsee edelleenkin se käsitys, että euroalueella on vielä tämän vuoden loppupuolella odotettavissa paranevaa kasvua.

Pääjohtajan mukaan odotettavissa on tämän vuoden lopulla "bkt:n asteittaista vahvistumista" ja kasvun odotetaan kiihtyvän ensi vuoden puolella.

Duisenberg luetteli useita tekijöitä, jotka mahdollistavat vahvistuvan kasvun: maailmanlaajuinen kysyntä paranee, inflaatiovauhti alenee ja kasvattaa käytettävissä olevia tuloja, markkinakorkojen taso pysyy alhaalla.

Kasvunäkymiä parantaa Irakin sodan päättyminen, joka on jo saanut aikaan nousun osakekursseissa ja tasoittanut markkinaheilahteluja.

Duisenbergin analyysissa oli huomattavaa se, että se poikkesi inflaationäkymissä selvästi siitä, mitä Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan esitti viime tiistaina puhuessaan Yhdysvaltain talousnäkymistä.

Greenspan sanoi, että USA:ssa on deflaatioriski ja että keskuspankki on valmis tarvittaessa alentamaan ohjauskorkoa.

Duisenberg ei maininnut puheessaan lainkaan deflaatiovaaraa Euroopassa, vaan sen sijaan korosti viimeaikaisten osoittimien näyttävän, että inflaation nousupaineet ovat hellittämässä.

EKP:n virallinen tavoite on pitää inflaatiovauhti alle kahdessa prosentissa. Duisenbergin mukaan inflaatioprosentti on euroalueella ollut viime syksyn ja maaliskuun välillä 2,3-2,4 prosenttia. Huhtikuussa se oli alentunut ennakkotietojen mukaan 2,1 prosenttiin.

Duisenberg korosti, että inflaatiopaineissa ei odoteta lähitulevaisuudessa erityisen vahvaa alenemista, mutta ei myöskään nousua, sillä inflaatiota pitävät kurissa etenkin öljyn hinta, vaatimaton talouskasvu sekä viimeaikainen euron vahvistuminen.

Duisenberg sanoi, että liikkeellä olevan käteisen rahan määrän kasvu on edelleen jatkunut, mutta hän ei uskonut sen aiheuttavan hintojen nousua, koska se selittyy pitkälle sijoittajilla, jotka ovat myyneet arvopapereita ja siirtyneet käteissijoituksiin. Yksityissektorin luottojen kasvu on ollut maltillista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää