Talous

Luonnonsuojeluliitto: Teollisuus yrittää sysätä päästövähennykset veronmaksajille

Tilaajille

Ympäristöjärjestöjen mielestä Suomen teollisuus yrittää sysätä pääosan hiilidioksidipäästöjen vähennystaakasta muulle yhteiskunnalle eli käytännössä veronmaksajien maksettavaksi.

Tästä kertoo se, että yritykset ovat jatkaneet marinaansa päästökaupan kurjuudesta, vaikka valtio aikoo jakaa niille päästökaupan alussa ilmaisia päästöoikeuksia niin paljon kuin ne tarvitsevatkin.

"Nyt teollisuus yrittää vaikuttaa siihen, että sama löysä jakopolitiikka jatkuisi myös vuoden 2008 jälkeen ja valtio kantaisi koko päästöjen vähentämisen taakan", Suomen Luonnonsuojeluliiton Simo Kyllönen sanoo.

Valtio joutuisi silloin ostamaan päästöoikeuksia tai hankkimaan niitä niin sanotuilla joustomekanismeilla ulkomailta.

Ostosten lasku lankeaisi veronmaksajille.

"Tämän takia olisi ollut tärkeää, että päästökauppasektorilta olisi edellytetty jo alkuvaiheessa päästöjen selvempää vähentämistä. Nyt päästöjen sallitaan jopa kasvaa vuosina 2005-2007", järjestöjen yhteisessä tiedotustilaisuudessa puhunut Kyllönen sanoo.

Kyllösen mukaan Kioton sopimuksen ensimmäisellä sitoumuskaudella 2008-2012 päästöjen pitäisi vähentyä keskimäärin yhdeksän miljoonaa tonnia vuodessa eli noin viidenneksen, jos päästökakku jaettaisiin oikeudenmukaisesti päästökauppasektorin ja muun yhteiskunnan välillä. "Siitä vasta valitus syntyy, kun tästä ruvetaan neuvottelemaan." Ympäristöjärjestöjä ärsyttää, että teollisuus teeskentelee ikään kuin päästökauppa olisi tullut jotenkin yllättävänä lisäkustannuksena. Kioton sopimuksessa sovitut päästövähennykset pitää toteuttaa joka tapauksessa.

"Jos päästökauppaa ei olisi, ne olisi pitänyt toteuttaa muilla, todennäköisesti kalliimmilla keinoilla", Greenpeacen Kaisa Kosonen sanoo.

Hän myös huomauttaa, että päästövähennysten ehdot ovat itse asiassa löystyneet siitä, mitä Suomen ilmastostrategiassa vuonna 2001 linjattiin.

Parhaillaan neuvoteltava linkkidirektiivi antaisi yrityksillekin mahdollisuuden hankkia päästöoikeuksia investoimalla päästöjä vähentävään teknologiaan kehitysmaissa ja Itä-Euroopassa.

"Nämä joustomekanismit alentavat päästöoikeuksien hintaa huomattavasti", Kosonen sanoo.

Järjestöjen mielestä kaikkia päästövähennyksiä ei kuitenkaan pitäisi toteuttaa Suomen ulkopuolella tehtävillä hankkeilla.

"On tärkeätä, että teollisuusmaissakin jatketaan päästöjä vähentävän energiateknologian kehittämistä", Kosonen sanoo.

Teollisuus on ollut huolissaan kilpailukyvystään, jos EU edellyttää yritysten maksavan kasvihuonekaasujen vähentämisestä, vaikka kilpailijamaat ovat jäämässä ilmastotalkoiden ulkopuolelle.

Järjestöt ymmärtävät teollisuuden huolen. "Mutta meillä ei yksinkertaisesti ole muuta keinoa kuin että EU-maiden teollisuus vähentää päästöjään", Kosonen sanoo.

Maan Ystävien Oras Tynkkysen mielestä kilpailukyky voidaan turvata viime kädessä sanktioilla.

"EU voisi asettaa esimerkiksi rangaistustulleja Kioton sopimuksen ulkopuolelle jäävien maiden tuotteille", Tynkkynen linjaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää