Talous

Greenspan: Kasvun pieni hidastuminen ohi

Kansanedustajat eivät hätkähtäneet pääjohtajan varoitusta budjettivajeesta

Tilaajille

WASHINGTON. Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajan Alan Greenspanin mukaan päättyneen kesän pieni vauhdin hidastuminen Yhdysvaltain nopeassa talouskasvussa on jo ohi ja kasvu on jälleen nopeutumassa. Inflaatio pysyy hitaana öljyn aiheuttamista hintapaineista huolimatta.

"Uusimpien tietojen valossa kasvu on jälleen jonkin verran pitävämmällä pohjalla", Greenspan sanoi kongressin alahuoneen eli edustajainhuoneen budjettivaliokunnan kokouksessa.

Markkinoilla tätäkin Greenspanin puhetta seurattiin henkeä pidätellen. Sanomaa tulkittiin niin, että taloustilanne sallii keskuspankin omaksuman uuden rahapoliittisen virityksen, eli pankki jatkaa korkojen vähittäistä nostamista. Markkinavaikutukset jäivät näin ollen hyvin vähäisiksi.

Greenspanin tämänkin esiintymisen pääteemaksi nousi kuitenkin Yhdysvaltain kansantalouden suuri ongelma, julkisen talouden paha alijäämäisyys. Se ei Greenspanin mukaan ole vielä heijastunut korkomarkkinoilla, mutta jossakin vaiheessa alijäämä nostaa väistämättä korkotasoa.

"Katastrofi ei vielä ole lähellä, mutta jatkuvasti pahentuvat vajeet aiheuttavat jossakin vaiheessa nopeutuvan inflaation, korkeampien korkojen ja stagflaation (eli hitaan talouskasvun ja nopean inflaation yhdistelmän) vaaran", Greenspan sanoi.

"Tarve koviin valintoihin on kasvamassa", pääjohtaja varoitti kansanedustajia. Kovilla valinnoilla tarkoitetaan joko julkisten menojen leikkaamista tai julkisten tulojen kasvattamista eli lähinnä veronkorotuksia.

Veronkorotukset jarruttavat Greenspanin mielestä talouskasvua, joten hän on koko ajan kallistunut enemmän menokurin kannalle. Hänen mielestään julkisten menojen leikkaaminen on välttämättömyys ja ainoita riittävän suuria leikkauskohteita ovat sosiaaliturva ja sairausvakuutus. Hän toisti jälleen, että eläköityville sukupolville on annettu lupauksia, joita ei pystytä pitämään.

Liittovaltion budjetin alijäämä nousee tänä vuonna 422 miljardiin dollariin (350 miljardiin euroon). Se on noin 3,6 prosenttia Yhdysvaltain kokonaistuotannosta.

Vaje uhkaa kuitenkin kasvaa seuraavan kymmenvuotiskauden jälkipuoliskolla hyvin voimakkaasti. Greenspan muistutti jälleen kerran, että ensimmäiset suurten ikäluokkien eli amerikkalaisittain Baby Boomerien edustajat saavuttavat 62 vuoden eläkeiän ja pääsevät sosiaaliturvan piiriin jo 2008.

Kolme vuotta myöhemmin tämä suuri asiakasjoukko pääsee seniorien sairausvakuutuksen eli Medicaren turviin. Seurauksena on julkisen talouden ongelmien merkittävä pahentuminen.

Kansanedustajat eivät tuntuneet olevan suuremmin huolissaan. Jokaisen edustajanpaikka on katkolla marraskuun alun vaaleissa, joten kukin esitteli Greenspanille lähinnä oman poliittisen kantansa mukaan muotoiltuja kysymyksiä.

Politiikanteko oli niin ilmeistä, että Greenspan nojasi välillä poskeaan nyrkkiinsä ja päästi hersyvän naurun, kun kysymyksen tai pikemminkin vaalilausuman esittänyt edustaja oli lopettanut. Pääjohtaja vältti kuitenkin taitavasti ryhtymästä kenenkään vaalivankkurien vetomieheksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää