Talous

Jaguarin brittiväki ryhtyy kapinaan Fordia vastaan

Vähennyksistä suuttuneet työntekijät harkitsevat lakkoa

Tilaajille

LONTOO. Amerikkalaisen Ford-autojätin ilmoittamat henkilöstövähennykset ovat suututtaneet brittiläisen Jaguar-tehtaan työntekijät perinpohjaisesti.

Brittiläinen Jaguar-väki ja amerikkalaisomistaja ovat ajautumassa ilmiriitaan.

Peribrittiläisen Jaguar-urheiluautomerkin omistava Ford kertoi perjantaina, että Jaguarin valmistus Coventryn kaupungissa sijaitsevassa tehtaassa lopetetaan.

Käytännössä tämä merkitsee noin 1150 työpaikan menetystä eri puolilla yhtiötä.

Jaguarin työntekijät ilmoittivat maanantaina olevansa päätöksen johdosta erittäin vihaisia. He väittivät myös tulleensa petetyiksi.

"Browns Lanen tehtaan tosiasiallinen sulkeminen on vastoin Fordin lupauksia pitää tehdas Jaguarin-valmistuksen keskuksena. Lopputuloksena on se, että Jaguarin valmistuksen säilyminen Britanniassa vaarantuu", työntekijöiden yhdistykset ilmoittivat maanantaisessa tiedotteessaan.

Jaguarin tehtaiden työntekijät harkitsevat nyt lakkoa.

Coventryyn jäisi Fordin suunnitelmien mukaan noin 300 työntekijää, jotka valmistaisivat puuosia Jaguar-autoihin.

Brittejä päätös suututtaa työpaikkamenetysten lisäksi myös historiallisista syistä. Tuotannon lopetus osuu tehtaaseen, jossa luotiin aikoinaan Jaguarin legendaarinen E-malli.

Ärsytyksen taustalla ovat vieläkin laajemmat syyt, eli koko brittiläisen autoteollisuuden alennustila. Monet kuuluisat brittiautomerkit ovat nykyään ulkomaisessa omistuksessa. Rolls-Roycenkin omistaa saksalainen BMW.

Amerikkalaisten ja saksalaisten lisäksi brittiläistä autoteollisuutta hallitsevat japanilaiset nimet.

Vielä ennen toista maailmansotaa tilanne oli toinen. Silloin britit olivat autonvalmistajina kakkosia heti yhdysvaltalaisyhtiöiden jälkeen.

Britit painottavat yhä mieluusti olevansa edelläkävijöitä autodesignin alalla.

Jaguarin tapauksessa tunteita kuohuttaa myös se, että tieto henkilöstövähennyksistä tuli samalla, kun emoyhtiö Ford nosti tulosennustettaan.

Jaguarin ja Fordin johto ilmoitti viime viikolla, että henkilöstö- ja tuotantojärjestelyt ovat välttämättömiä Jaguarin tulevaisuuden turvaamiseksi.

Tappiollisen Jaguarin päämarkkinat ovat Yhdysvalloissa, jonne menee puolet autoista.

Markkinoiden kysyntä ei kuitenkaan riitä pitämään kolmea brittitehdasta täydessä tuotantovauhdissa.

Viime vuonna Jaguareja myytiin noin 120000.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää