Talous

Suomi on pakkausten edelläkävijä

Pakkausmenetelmät kehittyvät, koska ruokaa myydään yhä enemmän paketissa

Tilaajille

Jo valtaosa elintarvikkeista myydään Suomessa pakattuna. Esimerkiksi pakkaamattomana myydyn lihan osuus vähenee vuosi vuodelta.

Teollisuuden ja kaupan ketjuuntuminen on lisännyt ruuan kuljetusmatkoja. Kansainvälistyminen ja kaupan omien sarjojen tuottaminen ulkomailla lisäävät matkaa entisestään.

Siksi ei ole yhdentekevää, millaiseen pakkaukseen ruoka pakataan.

Suunnitteilla on uudenlaisia aktiivisia ja älykkäitä pakkauksia, joita voi odottaa markkinoille muutaman vuoden kuluessa.

Aktiivisella pakkauksella pyritään säilyttämään ruuan ominaisuudet ja tuoreus. Suomalaisille tutuinta on suojakaasuun pakkaaminen. Menetelmä kehitettiin Suomessa Huhtamäen ja lihateollisuuden yhteistyönä.

Älypakkaamisessa on kokeiltu elintarvikepakkauksiin lisättäviä väritarroja, jotka kertovat esimerkiksi siitä, onko tuotteen kylmäketju säilynyt rikkoutumattomana.

Tarrojen värillä voitaisiin paitsi varoittaa myös opastaa kuluttajia pitämään lihapakkaus oikeassa lämpötilassa, uskoo Atrian tuote- ja pakkauskehityspäällikkö Päivi Rinne.

Tarrojen lisäksi elintarvikkeissa voidaan tulevaisuudessa käyttää niin sanottuja älytunnisteita eli rfid-siruja. Toistaiseksi niitä kiinnitetään kuljetuspakkauksiin, ei vielä kuluttajapakkauksiin.

Suojakaasua voidaan pakkauksessa käyttää esimerkiksi siten, että muovisen lihalaatikon ja sen päälle saumattavan kalvon väliin lisätään hiilidioksidia tai typpeä viemään tila haitalliselta hapelta.

Suojakaasun ansiosta elintarvikkeeseen ei tarvitse laittaa niin paljoa lisäaineita kuin ennen.

Suojakaasupakkaus on leviämässä Suomesta muualle Eurooppaan. Pakkausmenetelmä yleistyy useissa maissa yli kymmenen prosentin vuosivauhtia.

Atria pakkaa suojakaasuun kuluttajille tarkoitettua possun, naudan ja siipikarjan lihaa sekä erilaisia lihavalmisteita.

Viime vuonna pakattuja tuotteita lähti Atrialta ensimmäistä kertaa enemmän kuin irtolihaa. Siksi yhtiössä seurataan tarkasti alan kehitystä, Päivi Rinne kertoo.

"Tutkimusta ja kehitystyötä tehdään, mutta kaupallisia ratkaisuja ei vielä paljon ole", sanoo pakkausalan yhtiön Huhtamäen tuotekehitysjohtaja Petri Rolig.

Pakkausteknologiayhdistyksen toiminnanjohtaja Annukka Leppänen-Turkula uskoo, että aktiivinen pakkaaminen tulee laajaan käyttöön viiden-kymmenen vuoden kuluessa.

Elintarvikkeiden laadun merkitys kasvaa koko ajan, Petri Rolig uskoo. Syitä on useita.

Pilaantumista ja hukkaa halutaan vähentää puhtaasti taloudellisista syitä. "Väärin pakatusta tuotteesta kärsii koko elintarvikeketju loppukäyttäjään asti", Atrian Rinne huomauttaa.

Terveellisyys merkitsee kuluttajille vuosi vuodelta enemmän, moni myös karsastaa ruokaan lisättäviä säilöntäaineita. Säilöntäaine voitaisiin sisällyttää tulevaisuudessa pakkaukseen tai pakkausmateriaaliin. Toistaiseksi kuitenkin laki kieltää Euroopassa säilöntäaineen laittamisen pakkausmateriaaliin.

Täysin häviävien muovisten pakkausten aika ei ole vielä. Biohajoavien muovien ongelma on Leppänen-Turkulan mukaan se, että ne eivät osaa hajota oikeassa paikassa.

"Jos maito pakattaisiin biohajoavaan pakkaukseen, niin mistä pakkaus tietäisi, milloin saa ruveta hajoamaan", hän heittää.

Biohajoavien muovien tuottaminen on myös vielä turhan kallista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää