Talous

Ekonomistit pelkäävät Japanin kasvun olevan hiipumassa

Maailman toiseksi suurin talous on yhä riippuvaisempi Kiinasta

Tilaajille

TOKIO/PEKING. Japanin talouden toipuminen hidastuu loppuvuodesta, varoittavat useat ekonomistit Tokiossa. Kiinan toimet ylikuumenemisen estämiseksi vaikuttavat investointeihin ja tuontiin ja sitä kautta Japanin talouteen.

"Toipumisen moottori on menettämässä voimaansa. Odotan Japanin kasvun hidastuvan loppuvuodesta", sanoo Japanin taloustutkimuslaitoksen ekonomisti Kazuhiko Ishida.

Japani, maailman toiseksi suurin talous, lähti viime vuonna odotettua vahvempaan nousuun vahvan viennin ansiosta. Viennin kasvusta jopa kaksi kolmasosaa tuli myymällä tavaroita Kiinaan.

"Talous näytti liian hyvältä 12 viime kuukauden ajan Kiinan talouden kuplan ja siihen liittyvien asioiden vuoksi. Tämä ylimääräinen bonus on nyt katoamassa", arvioi Nomura- tutkimuslaitoksen pääekonomisti Richard. C. Koo.

Japanin "menetetyn vuosikymmenen" kääntyminen uudeksi nousuksi on ollut lähteekö-ei-lähde-veikkailua jo usean vuoden ajan.

Nykytilanteestakin on monia näkemyksiä.

Vaikka elokuusta lähtien monet talousluvut ovat olleet pettymyksiä, hallitus piti kantansa lokakuisessa raportissaan: talous toipuu vakaata tahtia.

Erimielisyyttä ei ole siitä, että Japani on yhä riippuvaisempi 1300 miljoonan ihmisen voimistuvasta Kiinasta.

Vilkaisu parin viikon talousuutisiin kertoo paljon: Japanin suurin teräksenvalmistaja Nippon Steel nostaa myyntiennustettaan Kiinan vahvan kysynnän vuoksi.

Rahoituslaitos Mitsubishi Securities perustaa Shanghaihin 30 miljoonan dollarin investointirahaston listaamattomia kiinalaisyrityksiä varten.

Panasonic-merkkiä valmistava Matsushita rakentaa Hangzhouhun Kiinaan kokonaisen teollisuuspuiston tuotantoaan varten.

Tokion keskustassa Sonyn kiiltelevässä pääkonttorissa PR-johtaja Yunze Zhang luettelee: "Viime vuonna myyntimme Kiinassa nousi 70 prosenttia. Tänä vuonna tavoite on siitä 60 prosenttia lisää." Vuonna 2008 Sony aikoo myydä Kiinassa tuotteita triljoonan jenin arvosta, mikä tarkoittaisi, että Kiina olisi yhtiölle Eurooppaa isompi markkina-alue.

Sonyn 15000 työntekijää Kiinassa valmistavat tuotteita kuudessa tehtaassa. "Kiinassa tehdään noin neljännes koko tuotannostamme", Zhang sanoo.

Monien japanilaisten elektroniikkayhtiöiden tapaan Sony myy suuren osan Kiinan tuotannostaan muualle, myös Japaniin.

Ekonomisti Ishidan mukaan Japanin "Kiina-ilmiö"-keskustelussa puhuttiin nelisen vuotta sitten siitä, että Kiina uhkaa japanilaisia viemällä tehdastyöpaikat.

"Keskustelun sävy on muuttunut, kun Kiina on investoinut rajusti, ostanut paljon japanilaisia tuotteita ja johtanut taloutemme uuteen nousuun", Ishida sanoo.

Tokion hulppeiden ostoskeskusten menoa katsellessa on pakko ihmetellä, miten kenelläkään on varaa ostaa noin paljon turhuuksia.

Silti kulutus on japanilaisittain yhä vaisua. Se vaikuttaa koko talouteen vahvasti, sillä lähes 60 prosenttia kansantuotteesta syntyy kotimaisesta kulutuksesta.

HSBC-pankin johtavan ekonomistin Stephen Kingin mukaan Japani on kuitenkin tullut uuteen vaiheeseen, jossa edes vahva kotimainen kysyntä ei enää riitä nousuun, jos vienti ei vedä.

HSBC arvioi, että Kiinan talouskasvun hidastuminen prosentilla syö Japanin kasvusta 0,2 prosenttia. Jos vielä Yhdysvallatkin hiipuu ja öljy pysyy nykyisissä huippuhinnoissa, Japanissa tulee vaikeata.

King kirjoittaa lokakuisessa katsauksessaan, että Japanista on tullut maailmantalouden peili.

"Japanin hiipuminen kertoo enemmän tapahtumista Yhdysvalloissa ja Kiinassa kuin itse Japanissa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää