Talous    |   ANALYYSI

Se ei ole seksikästä, mutta lujaa menee

Tilaajille

Viestintäkonserni Alma Median viime vuoden tulos osoittaa, että pahat puheet "tynkä-Almasta" on syytä lopettaa alkuunsa, vaikka Alma menettää radio- ja televisiotoimintansa ruotsalaisille.

Radio- ja televisiotoiminnan liikevoitto tosin kasvoi suhteellisesti eniten, lähes kuudesta miljoonasta 11 miljoonaan euroon, mutta suurimman rahamäärän toi sanomalehtiä kustantava Alpress, jonka liikevoitto kasvoi 30 miljoonasta eurosta 32,4 miljoonaan euroon. Se on Alpressin paras tulos kautta aikojen.

Koko Alma Median viime vuoden tulos yli kaksinkertaistui 35,7 euroon toissa vuoden 14 miljoonasta.

"Vakavasti otettavasta journalismista ei saa koskaan seksikästä, mutta tulokset puhuvat puolestaan", sanoi Alpressin toimitusjohtaja Hannu Olkinuora Alman tulosjulkistuksessa perjantaina.

Helsingin Sanomien analyysissa Alma Media sai toista kertaa peräkkäin neljä tähteä.

Kirkkaimmin loisti kannattavuus, mutta vakavaraisuus ja maksuvalmiuskin olivat hyvät, omavaraisuusaste 50 prosenttia.

Viime vuoden kunnallisvaali-ilmoittelu kohensi erityisesti maakuntalehtien tulosta.

Alpress kustantaa 33:a sanomalehteä. Sen kultamuna on tamperelainen Aamulehti, joka kasvatti hieman levikkiään jo kahdeksatta vuotta. Myös Iltalehti kasvatti levikkiään 7,5 prosenttia 130371 kappaleeseen.

Kasvu-uralla oli myös kilpailija, SanomaWSOY:n kustantama Ilta-Sanomat, jonka keskilevikki nousi 201281 kappaleeseen.

Ilta-Sanomat ilmoittaa markkinaosuudekseen viime vuonna keskimäärin 60,8 prosenttia, Iltalehti puolestaan 39,3 prosenttia ja viimeisellä neljänneksellä jo 39,9.

Menestyksen syynä lienevät kummankin lanseeraamat lisälehdet.

Alman johtajien mielestä yksi syy menestykseen on se, että lehdet ovat erilaistuneet. "Vuonna 2002 molemmat olivat aivan samanlaisia. Nyt Iltalehti on muuttunut ulkonäöltään ja sisällöltään eurooppalaisemmaksi", määritteli Alma Median toimitusjohtaja Juho Lipsanen.

Alpressin liikevoittoprosentti oli viime vuonna 15,3, kun taas SanomaWSOY:n sanomalehtiä kustantavan Sanoman liikevoittoprosentti oli 13,8.

Sen sijaan Kauppalehteä kustantavan Business Information Groupin viime vuosi oli kehno.

Ryhmän liikevaihto kasvoi edellisvuodesta vajaat kuusi prosenttia ja liikevoitto lähes 30 prosenttia, mutta pääsyy kasvuun oli osakkuusyhtiö Talentumista aiheutuvien liikearvopoistojen pieneneminen verrattuna 2003 tehtyyn alaskirjaukseen.

Kauppalehden Presson syntyminen lokakuun lopussa maksoi Almalle noin 1,2 miljoonaa euroa, mikä näkyi 300000 euron laskuna liikevoitossa. Presson levikki on Alman mukaan kehittynyt odotusten mukaisesti.

Millaisen yhtiön Bonnierin ja Proventuksen ruotsalainen yhteisyritys saa Alma Median radio- ja televisioliiketoiminnasta?

Viime vuosi meni hyvin, mainosmyynti kasvoi viisi prosenttia. Kuluva vuosi näyttää menevän samaa tahtia.

Sen pidemmälle eivät Alman johtajat uskalla ennustaa - ainakaan hyvää menestystä.

Alman televisio- ja radioliiketoiminnasta vastaava päätoimittaja Pekka Karhuvaara näytti olevan huolissaan television liiallisesta riippuvuudesta mainostuloista.

Ne nimittäin käyttäytyvät hysteerisesti: kun kansantuote kasvaa, mainoksia myydään ylenpalttisesti, mutta kun ajat huononevat, mainostaminen tyssää kuin seinään.

Alman osakekohtainen tulos kaksinkertaistui 0,32 euroon osakkeelta.

Alma ei kuitenkaan aio jakaa osinkoa, sillä se pienentäisi käteisenä maksettavan korvauksen määrää Alma Median osakejärjestelyjen yhteydessä ensi huhtikuussa.

Katri Kallionpää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää