Talous

Yksityistys kalvaa kuntaeläkkeiden pohjaa

Jos kuntien henkilöstö jyrkästi pienenee, eläkemaksu- prosentti karkaa nousuun

Tilaajille

Kuntien eläkevakuutuksen eli Kevan toimitusjohtaja Simo Lämsä voi lähteä nyt kuunvaihteessa eläkkeelle vapautunein mielin: noin 16 miljardin euron sijoitusten pitkän aikavälin tuotto nousi viime vuonna tavoitetasolle eikä laitoksen upouuden Unioninkadun-toimitalon nurkista kuulu eläkepommin tikitystä.

Yksi murhe Lämsällä on: miten kunnallisten eläkkeiden rahoituspohja pitää , kun kuntien palvelujen tuotantoa yhtiöitetään ja yksityistetään. Vuodenvaihteessa laitoksen kirjoissa oli 475000 työssä käyvää vakuutettua ja 268000 eläkeläistä.

Kunnallisilla eläkkeillä on viime kädessä väkivahva takuumies. Hän on veronmaksaja. Eläkkeiden maksu ei siis sinänsä ole uhattuna, mutta rahan keruu menee kimurantiksi, jos kuntien palkkasumma olennaisesti pienenee yhtiöittämisten ja ulkoistamisten takia.

Paljon puhutusta ja kehutusta ennakoivasta rahastoinnista huolimatta kuntienkin eläkkeet hoidetaan pääosin jakojärjestelmässä: kuntien nykyisten palkollisten eläkemaksuista suurin osa menee nykyisille eläkeläisille.

Simo Lämsän mukaan esimerkiksi kotiavun tai kotisairaanhoidon yksityistäminen pienille hoivayrityksille ei juuri hetkauta maksutulon virtaa Kevaan. Jos sen sijaan vaikkapa kuntien teknilliset laitokset yhtiömuotoon muutettuina siirtyisivät joukkomitassa yksityisen puolen eläkeyhtiöihin, Keva olisi pinteessä.

Ihan helposti näin ei käy, sillä yhtiöityksissä - vaikka Helsingin kaupungin bussiliikenteen kohdalla - vanhojen työntekijöiden yksityistä puolta paremmat eläke-edut neuvotellaan säilytettäviksi, jolloin siltä osin etua yksityiseen eläkeyhtiöön siirtymisestä ei ole.

"Hallintokuluiltaan Keva on halvempi. Ja niin pitää monopolin ollakin", Lämsä sanoo. Monopoli on sitä, että kuntien pitää lakisääteisesti kuulua Kevan piiriin.

Tällä hetkellä kuntien eläkesysteemiin voivat kuulua sellaiset osakeyhtiöt, joista kunta omistaa vähintään 90 prosenttia.

"Se on liian sitova raja", Lämsä sanoo.

Kuntakentän pohdinnoissa on vallalla kanta, että pääsylipuksi kunnalliseen järjestelmään riittäisi 50 prosenttia eli kunnan enemmistö yhtiöstä.

Lainmuutosta valmistellaan sisäministeriön kanssa. Muutos antaisi mahdollisuuden joustavasti kombinoida omistusta. Julkinen ja yksityinen voisivat liittoutua vaihtelevin osuuksin ilman eläkejärjestelmän vaihtoa.

"Tässä ei pitäisi olla intressiristiriitaa yksityisen puolen kanssa", Lämsä arvioi.

Huoli kuntaenemmistöisistä osakeyhtiöistä, joka jää Lämsän seuraajan Markku Kauppisen haltuun, on murto-osa siitä murheesta, jota 1990-luvun alun lama tuotti kuntakenttään. Silloin kunnat leikkasivat palveluja leikkaamasta päästyäänkin.

Henkilökunnan määrä ja palkkasumma putosivat, eläkevastuut eivät.

Umpikuja oli kaikkien nähtävissä. Joskus aiemminkin Lämsä on todennut, että aika oli tuolloin otollinen kuntien eläke-etujen leikkaamiseen yksityisen puolen tasalle. Hän myöntää nyt, että ajankohta oli myös tietoinen valinta.

Muutosta pehmennettiin siten, että jo ansaittuja eläkekertymiä ei keltään viety. Niinpä esimerkiksi Lämsän oma eläkeikä nousi 63 vuodesta kahdeksalla kuukaudella. Eläkkeelle jäädessään hänelle kylläkin tulee kuukauden verran ylipalvelua.

Kuntaeläkkeiden leikkaus oli Lämsän mielestä täysin välttämätön. Mitään aihetta rinnan röyhistykseen hän ei siinä näe. "Muistot ovat ankean työn värittämiä. Niinä aikoina yhtenäkään päivänä en kokenut tekeväni positiivista työtä." 1970- ja 1980-luvuilla kunnalliset palvelut lisääntyivät kohisten, kehitettiin ja oltiin innostuneita. Sitten kaikki kääntyi.

"1990-luvusta jäi pitkä varjo. Eläkkeelle siirtämisestä tai pääsemisestä tuli ykkösvaihtoehto, eikä muuta paljon mietittykään." Tässä suhteessa ajattelu kulkee kuntakentässä Lämsän mukaan nyt päivä päivältä parempaan.

Keva-uransa isona, myönteisenä juttuna Lämsä pitää eläkemaksujen rahastoinnin aloittamista 1988 ja siihen liittyvää sijoitustoiminnan järjestämistä.

1980-luvun alussa todistettiin pitävin laskelmin, että henkilöstömenoja tulee aikanaan paisuttamaan yli 40 prosentin eläkemaksu, jos kuormaa ei rahastoimalla ryhdytä ajallisesti tasaamaan. Tuossa vaiheessa eläkemaksutaso oli selvästi alle kymmenen prosenttia.

Sijoituksissaan Keva sai yksityisestä sektorista poiketen vapaat kädet. Vapaasti sai sijoittaa ulkomaillekin, minkä seurauksena nykyisin omaisuudesta vain viidennes on kotimaassa. Aikatähtäin asetettiin pitkälle, ja sijoitusten hajautuksesta tuli laaja.

Kevan sijoitusten reaalituottotavoitteeksi pantiin neljä prosenttia vuodessa, puoli prosenttiyksikköä enemmän kuin yksityisellä puolella.

Ensimmäiset kymmenen vuotta olivat yhtä riemumarssia , ja Lämsällä riitti työtä selittää, että tavoite on silti riittävä. Sitten tulivat laihat vuodet, pörssin pitkä ja jyrkkä alamäki. Vuonna 2002 sijoitustuotto oli yli kymmenen prosenttia pakkasella. Koko sijoitushistorialle laskettu vuotuinen inflaation ylittävä tuotto, jota on painotettu kulloisellakin pääoman määrällä, painui alle neljän prosentin tavoitteen.

Hyvä viime vuosi nosti lukeman 4,1 prosenttiin.

"Neljä on kova tavoite", sanoo Lämsä jälleen - ja häntä on uskominen. "Mitä isommaksi massa tulee, sitä enemmän hajautetaan ja sitä enemmän tuotto on indeksin mukainen." Se tarkoittaa, että irtiotto maailman osake- ja joukkolainamarkkinoiden yleisestä kehityksestä on vaikeaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää