Talous

Yhdysvaltain SAK monotti joka neljännen työntekijän

Omiaan irtisanova ay-liike panee kaikki paukut jäsenhankintaan

Tilaajille

WASHINGTON. Pahat ristiriidat ja valtataistelut repivät Yhdysvaltain keskusammattiliittoa AFL-CIO:ta. Amerikan SAK pitää liittokokouksensa ensi kuussa ja sen alla käydään kiivasta kamppailua liiton puheenjohtajuudesta, taloudesta ja toiminnan suunnasta.

Konkreettisimmin tilanne on näkynyt liiton toimistossa Washingtonissa, kivenheiton päässä Valkoisesta talosta.

The New York Times -sanomalehden tietojen mukaan 105 keskusammattiliiton toimiston työntekijää eli joka neljäs kokonaisvahvuudesta on saanut potkut. Jäljelle jää vajaat 350 työntekijää.

Potkuja perustellaan liiton varojen suuntaamisella tärkeämmiksi katsottuihin kohteisiin. Niistä kaikkien tärkein on jäsenhankinta.

Järjestäytyneiden työntekijöiden osuus Yhdysvaltain koko työvoimasta ei koskaan ole ollut lähelläkään esimerkiksi skandinaavisia lukemia. Järjestäytymisaste on kuitenkin laskenut jo pitkään kuin lehmän häntä. 1950-luvulla se oli lähes 35 prosenttia. Nyt ollaan 12,5 prosentissa. Yksityisen sektorin työntekijöistä vähemmän kuin yksi kymmenestä kuuluu enää liittoon.

Jäsenkato on amerikkalaisessa ay-liikkeessä laajasti mielletty elämän ja kuoleman kysymykseksi. Ammattiyhdistysliike kuihtuu juuri kun sitä ehkä kaikkein eniten tarvittaisiin ajamaan työntekijöiden etuja mm. globalisaatiokehityksessä ja presidentti George W. Bushin ajamissa laajoissa eläke- ja sosiaaliturvauudistuksissa.

Paljon muusta kuin järjestäytymisasteen nostamistarpeesta ei sitten näytä löytyvänkään yksimielisyyttä. 57 ammattiliiton yhteenliittymässä AFL-CIO:ssa käydään kovaa valtataistelua. Liittoa jo kymmenen vuotta johtanut, jo 71-vuotias John Sweeney haluaisi kesän liittokokoukselta ainakin yhden nelivuotisen lisäkauden.

NY Timesin mukaan viisi keskeistä liittoa oli maanantaina koolla Las Vegasissa pohtimassa, antaako tukensa Sweeneylle vai muulle.

AFL-CIO:n suurin jäsenliitto, palvelualojen SEIU, on uhannut erota kokonaan keskusliitosta, jollei se löydä uutta puhtia jäsenhankintaan.

Paljolti vastauksena tähän uhkaukseen keskusliitto laati erityisen ohjelman, jolle amerikkalaiseen tapaan on annettu hohdokas nimikin. Se on "Voittoon työläisperheiden puolesta". Ohjelmassa esitetään mm. keskusliiton jäsenhankintarahaston kasvattamista kymmenellä miljoonalla dollarilla 22,5 miljoonaan dollariin (17 miljoonaan euroon).

"Meidän on työskenneltävä työpaikkojen walmartisoinnin estämiseksi", ohjelmassa sanotaan. Viittauksella tarkoitetaan maailman suurinta vähittäiskauppayritystä Wal-Martia, joka vastustaa työntekijöidensä järjestäytymistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää