Talous

Energiaselonteko on syksyn iso linjaus Suomessa

Energiankulutuksen ja päästöjen laskelmissa on lähdetty siitä, ettei Suomeen rakenneta lisää ydinvoimaa

Tilaajille

Hallituksen on määrä antaa eduskunnalle syksyn aikana energia- ja ilmastopoliittinen selonteko. Se on yksi syksyn tärkeimmistä, ellei tärkein poliittinen linjapaperi.

Selonteko antaa suuntaviivat Suomen lähivuosien energiapolitiikalle. Edellinen selonteko tehtiin neljä vuotta sitten.

Hallituksen talouspoliittisen ministerityöryhmän piti omalta osaltaan sopia paperista syyskuun puoliväliin mennessä niin, että kansanedustajat olisivat päässeet puhumaan bensan hinnasta ja päästökaupasta lokakuussa.

Tiistaina kävi ilmi, ettei aikataulu pidä. Kyse on niin isoista ja tärkeistä ratkaisuista, ettei yksimielisyyttä välttämättä ihan heti löydy. Selonteon valmisteluun otetaankin muutaman viikon aikalisä.

Aikaa selvityksen tekoon on ollut runsaasti, sillä jo Anneli Jäätteenmäen (kesk.) vetämissä hallitusneuvotteluissa keväällä 2003 sovittiin, että energiapolitiikasta tehdään uusi selonteko.

Hallituksessa vastuu on ilmasto- ja energiapoliittisella ministerityöryhmällä, jossa ovat mukana kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.), valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd), liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen (sd), maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja (kesk.) sekä ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r).

Selontekoa valmistelevaa virkamiesten yhdysverkkoa vetää ylijohtaja Taisto Turunen kauppa- ja teollisuusministeriön energiaosastolta.

Selonteon kunnianhimoisena tavoitteena on linjata Suomen energia- ja ilmastopolitiikkaa aina vuoteen 2025 asti. Suurempi paino on kuitenkin niin sanotun Kioto-kauden eli vuosien 2008-2012 ratkaisuissa.

Päätöksenteon pohjaksi paperissa esitetään päivitetyt laskelmat tulevasta energiankulutuksesta ja kasvihuonepäästöistä.

Laskelmat on tehty sillä oletuksella, että Suomeen ei rakenneta uutta ydinvoimalaa. Se ei ole varsinainen kannanotto ydinvoimaa vastaan - todennäköisesti selvitykseen tulee ympäripyöreä lausunto, jossa hallitus ei sulje yhtään energian tuotantomuotoa pois vaihtoehtojen joukosta.

Suomeksi lause tarkoittaa, ettei hallitus selonteossa tyrmää, mutta ei myöskään esitä kuudennen ydinvoimalan rakentamista.

Kovin vääntö selonteon valmistelussa käydään energian verotuksesta ja eri energiamuodoille annettavista tuista. Valtiovarainministeriö pitää huolta siitä, ettei energialinjaus tarkoita valtion tulojen supistumista.

Laskelmissa lähdetään siitä, että muutokset ovat budjettinäkökulmasta neutraaleja, eli ne eivät lisää eivätkä vähennä valtion energiasta saamia tuloja. Valtio kerää nykyisin energiaveroina rahaa kassaansa liki kolme miljardia euroa vuodessa. Siitä valtaosa, kaksi miljardia, tulee polttonesteistä eli bensiinistä, dieselistä ja lämmitysöljystä.

Samaan aikaan valtio tukee vuosittain uusiutuvia energiamuotoja, esimerkiksi tuulivoimaa, parillasadalla miljoonalla eurolla.

Periaatteessa valtio voisi jopa vähentää tukia. Päästöoikeuksista käyty kauppa on tämän vuoden aikana nostanut merkittävästi sähkön hintaa. Sen seurauksena uusiutuvat energiamuodot eivät ole enää yhtä kannattamattomia kuin aiemmin, joten valtio voisi vähentää tukea.

Tuulivoiman tuen lisäksi esillä on muun muassa teollisuuden saama veronpalautus. Valtio on maksanut teollisuudelle puulla tuotetusta sähköstä veronpalautusta, vaikka tuotannosta ja polttoaineesta ei alun perin ole maksettu veroa.

Linjaukset ovat tulenarkoja, sillä verojen ja tukien suuruutta muuttamalla poliitikot voivat vaikuttaa eri energialähteitten kilpailukykyyn.

Vielä arempi asia on kysymys niin sanotuista windfall-voitoista eli ansiottomasta arvonnoususta, jonka päästökauppajärjestelmä on tuonut energiayhtiöille. Päästökauppa on nostanut kaiken markkinoilla olevan sähkön hintaa, vaikka se lisää tuotantokustannuksia vain pienelle osalle tuotantokapasiteetista.

Selonteossa vaatimukset ansiottoman arvonnousun leikkaamisesta todennäköisesti ohitetaan maininnalla, koska Pekkarisen nimittämän selvitysmiehen, professori Mikko Karan työ on kesken.

Toiseenkaan energiamarkkinoitten kuumaan keskustelunaiheeseen, pohjoismaisen sähköpörssin toimintaan, selonteossa ei ilmeisesti puututa kovin tomerasti.

Tukien leikkaukset tuovat valtiolle säästöjä, mutta Kioton ilmastosopimukseen sitoutuminen tuo uusia menoja. Viime viikolla uutisoitiin näyttävästi, että valtio aikoo ryhtyä ostamaan päästöoikeuksia tai rahoittamaan muualla maailmassa toteutettavia päästöjen vähennyksiä.

Toimia tarvitaan, koska Suomi ei todennäköisesti pysty leikkaamaan omia hiilidioksidipäästöjään sopimuksen edellyttämälle tasolle. Päästöt pitäisi pystyä painamaan vuoden 1990 tasolle eli 70,5 miljoonaan hiilidioksiditonniin.

Päästöoikeuksia pitää vuosittain ostaa 10-12 miljoonaa tonnia, koska Suomen päästöt noussevat reiluun 80 miljoonaan tonniin.

Isoimman osan oikeuksista ostaa teollisuus, mutta selonteon valmistelun yhteydessä on esitetty, että valtio ostaisi vuosittain pari miljoonaa päästöoikeustonnia. Nykyhinnoilla se tarkoittaisi 30-60 miljoonan vuotuisia lisämenoja valtiolle.

Valtiovarainministeriötä valtion aktiivisuus päästökauppamarkkinoilla ei miellytä. Teollisuus taas haluaisi valtion kasvattavan ostoja, jotta yritykset pääsisivät vähemmällä.

Osa oikeuksien ostoon tarvittavasta rahasta tulee, jos vanhoja tukia leikataan. Loppu kertyisi, jos valtio korottaisi polttoaineveroa.

Prosentin korotus polttonesteiden veroihin toisi valtion kassaan vuodessa 20 miljoonaa euroa lisää - ja kymmenen prosenttia 200 miljoonaa.

Prosentin korotus nostaisi bensalitran hintaa vajaan sentin. Ennätyskalliin bensan aikoina poliitikot tuskin uskaltavat esittää ajatusta äänestäjille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää