Talous

Greenspan jättää jäähyväisiä keskuspankkiireille

Fedin pääjohtaja korostaa omaisuusarvojen merkitystä rahapolitiikalle

Tilaajille

WASHINGTON. Eri omaisuuserien kuten osakkeiden, joukkovelkakirjojen ja asuntojen hintojen kehitys on nousemassa perinteisten rahan määrän ja inflaation ohella yhä tärkeämpään rooliin keskuspankkien rahapolitiikassa.

Viime vuosien vakaa talouskehitys on edesauttanut näiden omaisuuserien hintojen nousua pitämällä korot matalalla, mutta tilanne saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Rahoittajien kasvava varovaisuus voi nostaa omaisuuserien hintoja ja korkoja, mikä aiheuttaa selvän riskin kansantalouksille.

Näin sanaili Yhdysvaltain keskuspankin Fedin pääjohtaja Alan Greenspan perjantaina Jackson Holessa Wyomingissa Yhdysvalloissa. Tunnettu laskettelukeskus on perinteisesti isännöinyt ennen lumien tuloa maailman keskuspankkiirien huippukokouksen.

Tänä viikonloppuna pidetään viimeinen Jackson Holen seminaari Greenspanin ollessa Fedin pääjohtajana. Hänen 18-vuotinen kautensa päättyy ensi tammikuussa.

Jackson Holesta on vauhdittunut myös laajamittainen Greenspanin kauden arviointi, jota harrastettiin myös itse seminaarissa.

Greenspan lupasi kertoa omista kokemuksistaan ja keskuspankkitoiminnan tulevaisuuden haasteista tarkemmin lauantaina, mutta hän hahmotteli perintöä jo avauspuheenvuorossaan. Kuulijoiden joukossa oli myös Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.

Greenspan toisti aiempia teemojaan. Niiden mukaan Yhdysvaltain kansantalous on suuresti hyötynyt tuottavuuden voimakkaasta kasvusta ja globalisaatiosta, jonka vaarantamisesta protektionistisin toimin hän jälleen kerran varoitti.

Erittäin tärkeätä on ollut myös kansantalouden joustavuus, joka on auttanut sopeutumaan odottamattomiin shokkeihin kuten vuoden 1987 pörssiromahdukseen ja syyskuun 2001 terrori-iskuihin.

Joustava kansantalous hoitaa tällaiset epätasapainottomuudet Greenspanin mukaan säätämällä hintoja, korkoja ja valuuttakursseja kun taas joustamattomassa taloudessa shokit johtavat helposti talouskasvun ja palkansaajien tulokehityksen hidastumiseen ja kasvavaan työttömyyteen.

Rahapolitiikalla on väliä, Greenspan vakuutti. Yhdysvalloissa se on 25 viime vuoden aikana laskenut selvästi inflaatiota ja sen odotuksia.

Valtaosa Jackson Holen kuulijoista lienee kuunnellut puhetta kuin Jumalan sanaa. Virkakautensa lopun lähestyessä Greenspaniin suhtaudutaan lähes ceausesculaisella henkilöpalvonnalla ja kriitikot ovat harvassa.

Niitäkin tosin on. Greenspania arvostellaan mm. siitä, ettei hän puhkaissut ajoissa osakemarkkinoiden it-kuplaa ja että hän on nyt seurannut sivusta asuntokuplan kasvua.

Jackson Holessa on paikalla myös koko joukko Greenspanin mahdollisia seuraajaehdokkaita. Kiivaiden spekulaatioiden kolme kärkinimeä ovat Bushin talousneuvonantajien uusi puheenjohtaja, Fedin entinen johtokunnan jäsen Ben Bernanke ja kaksi akateemista ekonomistiprofessoria, Harvardin Martin Feldstein ja Columbian yliopiston Glenn Hubbard, joka oli Valkoisen talon taloustiimin keskeinen jäsen Bushin ensimmäisen presidenttikauden aikana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää