Talous    |   ANALYYSI

Eloranta toi järjestyksen taloon

Tilaajille

Yritysten osto- ja myyntikonttorin ja riitaisen siivouspesän maineen saanut Metso on noussut jaloilleen.

Suoritus on hyvä talossa kaksi vuotta olleelta toimitusjohtajalta Jorma Elorannalta. Ryhtiä toi taloon tietysti jo hallituksen puheenjohtajaksi tullut Matti Kavetvuo.

Metson alennustilaanhan kiinnitti viime vuonna haukankatseensa ruotsalainen sijoittaja Christer Gardell, joka nurkkasi niin ison palan yhtiöstä, että pääsee kohta hallitukseen. Gardellin patentti on hajottaa tällaiset yhtiöt ja hakea lisäarvoa niiden osien listaamisesta.

Ei ole suuri ihme, että konsernin sisäinen selvitystyö Metsossa johti lopputulokseen, jonka mukaan entinen rakenne on ihan hyvä. Siltä se myös näyttää, mutta taatusti halkaisuajatus ei haihdu hallituksen keskusteluista.

Elorannan lyhyenä aikana Metsossa on tapahtunut kovia asioita: tuhatkolmesataa ihmistä pois paperikonepuolelta, puolet ulkoistettuihin yhtiöihin, toinen puoli ulos tai eläkkeelle. Tase rynkytettiin kertaheitolla kuntoon myymällä omaisuutta yli 500 miljoonalla eurolla.

Elorannalla on konsulttitaustaa, ja ilmeisesti sen ansiosta insinööreihin ja rautakouriin on mennyt perille pehmeitäkin asioita: tiukasti valvottuja johtamisprosesseja ja kehityshankkeita. Yritysjohto myös keskustelee kirjeitse ja sähköpostitse ja käy tehtaissa entistä enemmän.

Nyt julkistettu vielä vahvistamaton yrityskauppa on kuitubisneksessä kova juttu.

Uusien paperikoneiden rakentaminen siirtyy yhä enemmän Aasiaan ja aikanaan Etelä-Amerikkaan ja Venäjälle. Muualle jää modernisointeja ja vanhojen koneiden huoltoa.

Tässä kuviossa tahtoo unohtua, että Metsolla on myös paperin raaka-ainetta, sellua tekeviä koneita, erityisesti Rauma-yhtiön peruja oleva eräkeittomenetelmä puun kuidutukseen.

Sellutehtaat rakennetaan raaka-ainelähteille ennen paperikoneita, nyt Etelä-Amerikkaan ja Aasiaan. Metson eräkeitto sopii huonosti sikäläisiltä plantaaseilta korjatuille lehtipuille, mutta nyt se saa Aker Kvaerneriltä sinne paremmin soveltuvan jatkuvan keittomenetelmän ja myös entisen Tampellan perua olevat soodakattilat.

Soodakattila liittyy kemikaalien talteenottoon. Lopulta siinä poltetaan jäljelle jäänyt mustalipeämöhnä energiaksi.

Tämä kokonaisuus on tähän asti ollut vain itävaltalaisen Andritzin hallussa. Andritz tekee selluprosessin muun muassa poliittiseksi kiistakapulaksi muuttuneeseen Uruguayn sellutehtaaseen.

Sellutehtaita toimitetaan yhä suurempina kokonaisuuksina myös sen vuoksi, että monista osista koottavat projektit ovat hankalasti johdettavia kehittyvissä maissa ja vaikeissa oloissa.

Kovaan vauhtiin päässeellä Metso Mineralsilla on takanaan myös mielenkiintoinen yritysosto, metalliromun murskauslaitteita tekevä Texas Shredder, eli kierrätysmateriaalit ovat selvä laajentumisen suunta.

Luulisi, että kaikista maailman valtioista Yhdysvalloissa on infrastuktuuri kunnossa, ja teiden teko keskittyisi kehitysmaihin. Vielä mitä, kongressi hyväksyi viime kesänä Amerikkaan uuden maantielain, jossa kuljetusolojen parantamiseen varattiin 300 miljardia dollaria.

Asvalttia tarvitaan paljon, ja siihen myös Metson laitteilla murskattua kiveä.

Pentti Laitinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää