Talous    |   ANALYYSI

Lihaa säästämättä, mutta ale-hintaan

Tilaajille

HK-Ruokatalo aikoo tulevaisuudessa tehdä entistä enemmän tulosta ulkomailla. Jo nyt kertaeristä oikaistusta liikevoitosta kolmannes tuli ulkomailta.

Muutos on merkittävä. HK on muuttunut vajaassa kymmenessä vuodessa perinteisestä kotimarkkinayrityksestä kansainväliseksi elintarvikealan yritykseksi. Sen liikevaihto ryöpsähti kasvuun varsinkin viime vuonna, kun Puolasta hankitun yhteisyrityksen eli Sokolówin luvut liitettiin konsernin tilinpäätökseen.

Puolan liiketoiminnan sulautus nosti konsernin liikevaihtoa lähes kolmanneksen 883 miljoonaan euroon. Ilman Puolaa yhtiön liikevaihto olisi noussut vain pari prosenttia.

Viime vuosi oli yhtiölle kummalla tavalla kaksijakoinen. Ulkomailla meni hyvin, mutta kotimaassa voitto romahti pahasti. Edellisvuoteen verrattuna se laski osittain ylimääräisten kulukirjausten ja käyttöomaisuuden alaskirjausten vuoksi noin 40 miljoonaa euroa.

Sokolów ei ole vielä parhaassa tuloskunnossa. HK:lla on valmiit suunnitelmat, miten tuotantoa tehostetaan keskittämällä possut, naudat ja linnut omiin yksiköihinsä. Vielä nyt liian monessa tehtaassa käytetään liian monia liharaaka-aineita.

Kansainvälisiin markkinoihin panostetaan jatkossakin. Ja miksi ei panostettaisi, ovathan markkinat Keski-Euroopassa valtavat Suomen kotimarkkinoihin verrattuna.

Ulkomailta etsitään sopivaa yritystä ostettavaksi. Etsintää käydään sekä idässä että etelässä. Idässä ovat tietenkin Venäjän kasvavat markkinat, mutta sieltä hyvän yrityksen löytyminen on jo vaikeaa, kun parhaista valtaosa on jo mennyt ja hinnat ovat nousseet. Etelässä on esimerkiksi Ukraina, jossa HK:n miehet ovat jo käyneet kuulostelemassa.

Kansainvälinen toiminta ylitti yhtiön tavoitteet kaikkialla muualla paitsi Virossa, jossa salmonella latisti broilerintuotantoa. Talleggin siivoamiseen meni kolme miljoonaa euroa.

Ponnisteltavaa kotimaassa riittää, sillä täällä HK:lla meni kehnosti. Kotimaassa HK:n keinot yksinkertaisesti pettivät, vaikka liikevaihto kasvoi.

HK:n johto kiertelee asiaa kuin kuumaa puuroa. Pörssitiedotteessa asia ilmaistiin: Myynnin kannattavuuden kehitys oli tavoitetta selvästi vaatimattomampi.

Huhtikuun alussa eläkkeelle jäävä toimitusjohtaja Simo Palokangas muotoili asian niin, että kotimaassa ongelma ei ole kustannuksissa, vaan kaupallisissa toiminnoissa ei saavutettu asetettua tulostavoitetta.

Kotimaan toiminnoissa kustannukset saatiin suurin piirtein budjettiin, mutta jälkeen jäätiin katteissa, asian ilmaisi Palokankaan seuraaja Kai Seikku.

Näistä lausunnoista voi tulkita, että tavarasta saatiin yksinkertaisesti kehno hinta.

Seikku on tiedostanut vahvasti kuluttajan mahdin. Kuluttaja määrää, mitä lautaselleen nostaa. Seikun visioissa on tehdä HK:sta entistä enemmän ruokatalo, joka tarjoaa kuluttajille täydellisiä aterioita, lihaa kuitenkaan unohtamatta.

Makkarakin on Seikusta fantastinen tuote, nyt pitäisi vaan löytää jotain, joka puhuttelisi suomalaisia yhtä hyvin kuin HK:n sininen.

HK-Ruokatalo on joutunut luovuttamaan kotimaisen markkinajohtajan aseman Atrialle. Mutta se on päättänyt kamppailla ykköstilan takaisin muiden muassa uutuustuottein.

HK aloitti vuoden alussa myös tehokkuutta parantavan kustannuskuurin. Turun ja Tampereen tuotantolaitokset suljetaan ja logistiikka keskitetään Tampereelta Vantaalle. Yhtiö teki näiden laitosten alasajosta 5,7 miljoonaan euron poistot. Uusia poistoja lopetuksista ei enää pitäisi tulla, yhtiössä uskotaan.

HK:lla on selvä viesti kilpailijoille: Konetta ei ole vielä viritetty loppuun. Väki lähtee nyt haalarihommiin.

Yhtiö aikoo myös hakea etua yli rajojen ulottuvasta konserniyhteistyöstä. Mahdotonta ei ole, että esimerkiksi kauppojen omien sarjojen tuotteita tehdään tarvittaessa vaikka Virossa tai Puolassa.

Kristiina Yli-Kovero

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää