Talous    |   NÄKÖKULMA

Rosneft houkuttaa mutta pelottaa

Tilaajille

LONTOO. Lontoossa maahanmuuttajat asettuvat asumaan omiensa joukkoon. On pikku-Puolaa, pikku-Jamaikaa ja pikku-Australiaa. Seudut eivät ole yleensä niitä varakkaimpia.

Sitten on yksi poikkeus: venäläiset. Lontoon suurin venäläiskeskittymä asuu Mayfairissa, kaupungin kalleimmalla alueella.

Paikallisväestöä äveriäät venäläiset kiinnostavat, mutta myös kauhistuttavat. Rahaahan heillä on, mutta mistä se oikein tulee?

Lontoon pörssiin heinäkuun lopussa listautuva iso venäläinen öljy-yhtiö Rosneft on vähän niin kuin Mayfairin kivitaloon muuttava äkkirikastunut venäläinen. Houkutteleva mutta pelottava.

Markkinoilla ollaan innoissaan Rosneftiin liittyvistä mahdollisuuksista, koska sen öljyvarat ovat vähintään 18 miljardia barrelia.

Yhtiö on myös oikotie näköalapaikalle Venäjän valtion energiapolitiikkaan. Venäjän energiavaroista ollaan kiinnostuneita ympäri maailmaa.

Samanaikaisesti yhtiöön suhtaudutaan epäilevästi. Riskit ovat isot, jos niitä kaikkia nyt voi tietää.

Rosneftin yrityshistoria on kaikkea muuta kuin läpinäkyvä Jukos-juonteineen. Menneitä järjestelyjä voidaan puida vielä moneen kertaan.

London School of Economicsissa äskettäin luennoinut suursijoittaja George Soros vaati, ettei Rosneftia pitäisi päästää Lontoon pörssiin ollenkaan.

Soroksen mukaan Venäjän valtio rakensi Rosnefia Jukosilta viedyllä varoilla. Sen takia yhtiöön sijoittaminen on eettisesti kyseenlaista.

Rosneft listautuu samaan aikaan sekä Lontooseen että Moskovaan. Yhtiö tavoittelee kalliiksi väitetyllä annillaan vähintään 8,5:tä miljardia euroa. Rosneftin markkina-arvo olisi listautumisen jälkeen kymmenkertainen.

Lontoossa venäläisyhtiö tavoittelee isoja kansainvälisiä sijoittajia. Suuret energiayhtiöt miettivät parhaillaan, lähtevätkö mukaan Rosneft-antiin vai ei.

Myös sijoittajaseura ja siivun suuruus ovat olennaisia kysymyksiä. Rahoille halutaan kunnon vastinetta.

Isoja sijoittajia voi tulla myös Aasiasta. Kovaa vauhtia keskiluokkaistuvat Intia ja Kiina tarvitsevat kipeästi lisäenergiaa.

Kävi miten kävi, Rosneft on kesän jännitysnäytelmä. Ja heti syksyllä alkaa jo jatko-osa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää