Talous    |   uutisanalyysi

Jyväskylän kokous paljasti kilpailukyvyn todelliset pulmat

Ministerien vähäinen määrä oli arka aihe

Tilaajille

Kokoontuivatko Jyväskylässä alkuviikosta kilpailukykyministerit vai eivät, ja kuinka monta ministeriä paikalle saapui?

Asiasta ei saatu täyttä varmuutta, mikä sinänsä oli hieman hämmentävää tehokkuudesta tunnettujen suomalaisten järjestämässä kokouksessa.

Kysymys on kuitenkin moniulotteisempi kuin ensiajattelemalta luulisi, ja sitä kannattaa hieman pohdiskella. Aihe vaikutti myös olevan hyvin herkkä järjestäjille.

Ministeriluvun avulla voidaan nimittäin määrittää kokouksen arvovaltaa ja käsiteltyjen asioiden merkitystä EU-maille.

Isännän, kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen (kesk) mielestä ministereitä oli vieraina 13.

Kun asiaa setvittiin virkamiesvoimin, kolmeentoista ei päästy millään laskutoimituksella - paitsi laskemalla mukaan joidenkin maiden varaministerit ja alaministerit, jotka eivät painoarvoltaan vastaa varsinaisia ministerejä.

Osallistuja- ja ilmoittautumislistojen perusteella varsinaisten ministerivieraiden määräksi saatiin yhdeksän, seitsemästä jäsenmaasta. Tosin joku halusi liittää joukon jatkeeksi Britannian "ei-poliittisen" ministerin David Sainsbury of Turvillen.

Pekkarinen ja virkamiehet selittelivät lukua ylöspäin: "varaministerillä on täysi ministerin vastuu", "eri EU-maissa on eri käytäntöjä" ja "valtiosihteeri ajaa saman asian".

Ei ole eikä aja.

Kilpailukykyneuvoston kokouksiin osallistuvat Eurooppa-ministerit, teollisuusministerit tai tutkimusministerit, asialistasta riippuen. Näin määritellään Suomen EU-puheenjohtajuuden internet-sivuillakin.

Mikä olisi esimerkiksi epävirallinen huippukokous, johon osallistuu vain alle kolmannes hallitusten tai valtioiden päämiehistä? Tynkähuippukokous.

Pekkarinen suhtautui aiheeseen herkästi ymmärrettävistä syistä. Hän eli EU-puheenjohtajuuskauden tähtihetkiä kotikaupungissaan.

Jyväskylän tynkäkokoukseen saapui siis vain murto-osa kutsutuista ministereistä, mutta jokaisesta jäsenmaasta edustaja kuitenkin lähetettiin.

Mitä siitä sitten, kun epävirallisissa kokouksissa ei edes tehdä varsinaisia päätöksiä? Ja kun jopa EU-komissaari Günter Verheugen kehui kokousta hyödyllisimmäksi epäviralliseksi kokoukseksi, jossa hän on koskaan ollut?

Kun valtaosa EU-maiden ministereistä ei paikalle ehtinyt, se kertoo, että heillä oli tähdellisempää tekemistä.

Ollaan asian ytimessä. Suomi haluaa puheenjohtokaudellaan herätellä muita jäsenmaita tajuamaan, että EU-alueen suurin tulevaisuudenuhka on sen kilpailukyky. Jyväskylä todisti, että jäsenmaat eivät suostu heräteltäviksi.

Toisinpäin: Jos innovaatiot, tekninen kehitys ja tutkimus olisivat päivänpolttava aihe, Jyväskylässä olisi nähty enemmän hallitustason edustusta. Kilpailukykyä ei siis kaikkialla pidetä ongelmana.

Koko aihe näyttäytyi nyt voimakkaasti yritysmaailman asiana.

Paikalle kutsutut puhujat olivat yritysten, rahoittajien ja yritystutkimuksen edustajia. Päähuomio kohdistui heihin, sillä heidän puheenvuoronsa olivat kokouksen ainoa julkinen osuus.

Kokouksen viesti taisi kääntyä päälaelleen: kilpailukyky onkin itse asiassa yritysten ongelma.

Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila pyysi EU:lta standardeja kännykkätelevisiolle, perheyritysten liiton GEEF:n puheenjohtaja Michael Worley verohelpotuksia yritysten sukupolvenvaihdoksiin, Ifex-rahoitusyhtiön toimitusjohtaja Juliana Garaizar tukea yrityshautomoille.

Jyväskylässä pohdittiin, keskusteltiin ja todettiin, että kilpailukykyyn pitää nyt satsata lisää panoksia. Ei juurikaan uutta.

Olisiko siis niin, että yritysten ja Suomen täytyy toistaiseksi vain tyytyä nykyiseen toimintaympäristöönsä?

Jyväskylässä ei saatu minkäänlaista varmuutta siitä, että jäsenmaat olisivat vieläkään poliittisesti valmiita viemään läpi yritysten vaatimia uudistuksia - siis niitä samoja, joita Suomi puheenjohtajuutensa aikana ajaa.

Anna Karismo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää