Talous

Euroalueen talous kasvoi nopeimmin kuuteen vuoteen

Vahva talouskasvu suurentaa koronnostojen todennäköisyyttä

Tilaajille

Euroalueen talous kasvoi huhti-kesäkuussa 0,9 prosenttia vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen tasosta, Euroopan unionin tilastokeskus Eurostat ilmoitti maanantaina.

Uutistoimisto Reutersin mukaan euroalueen talous kasvoi yhtä nopeasti viimeksi huhti-kesäkuussa 2000, eli neljännesvuositasolla euroalueen talouskasvu on nyt nopeinta kuuteen vuoteen.

Kasvu ylitti uutistoimisto Reutersin haastattelemien 48 ekonomistin ennusteet.

Ennusteiden mediaani eli suuruusjärjestyksessä keskimmäinen luku oli 0,7 prosenttia.

Odotettu nopeampi kasvu kertoo siitä, että "talouskasvu on ollut vahvempaa edellisen vuosineljänneksen lisäksi myös parin sitä edeltäneen neljänneksen aikana", investointipankki Dresdner Kleinwort Wassersteinin (DrKW) ekonomisti Rainer Guntermann arvioi.

Ekonomistien mukaan kasvua voimisti erityisesti yksityinen kulutus.

Kulutusta kasvattivat muun muassa jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut Saksassa, joka on euroalueen suurin talous.

"Kuluttajat odottavat inflaation kiihtyvän ja korkojen nousevan. He aikaistavat kulutustaan, koska he pelkäävät inflaatiota", luottoluokitusyhtiö Standard & Poor'sin Euroopan pääekonomisti Jean-Michel Six arvioi.

Sixin mukaan Saksassa kulutusintoa lisää myös tieto siitä, että maan hallitus aikoo korottaa arvonlisäveroa ensi vuonna maan julkisen talouden tasapainottamiseksi.

Kulutuksen lisäksi myös "yritykset ovat investoineet, ja vienti on ollut vahvaa", Six sanoo.

Euroalueen talous kasvaa nyt verraten ripeästi.

Kun talouskasvua mitataan neljännesvuodesta toiseen, vuosina 2003-2005 euroalueen talous kasvoi keskimäärin vajaan 0,4 prosentin vauhtia.

Keskiarvoon verrattuna siis euroalueen talous kasvoi huhti-kesäkuussa yli kaksi kertaa enemmän.

Ekonomistit eivät usko, että nykyinen kasvuvauhti jatkuu.

"On kohtuullista olettaa, että dynaamisin kasvu nähtiin edellisellä vuosineljänneksellä. Mutta kolmannen vuosineljänneksen pitäisi silti vielä ylittää viime vuosien trendi", DrKW:n Guntermann sanoo.

Guntermann mainitsee kolme syytä, miksi kasvu hidastuu ensi vuonna. Ensinnäkin suuret euroalueen maat leikkaavat julkisia menojaan.

Yhdysvalloissa varsinkin yksityinen kulutus ja sitä mukaa talouskasvu vaimenevat, mikä tuntuu myös Euroopassa.

Euroopan keskuspankin (EKP) koronnostot alkavat hillitä talouskasvua.

"Kaiken kaikkiaan ensi vuoden kasvuluvut näyttävät heikoilta", Guntermann sanoo.

Standard & Poor'sin Six arvioi, että euroalueen talous kasvaa tänä vuonna vuositasolla 2,4 prosenttia. Ensi vuodelle Six ennustaa 1,5 prosentin kasvua.

"Se ei ole katastrofi. Se on keskinkertaista", Six sanoo.

Vahvat kasvulukemat voimistivat odotuksia, joiden mukaan EKP jatkaa koronnostojaan.

Keskuspankki aloitti koronnostot viime vuoden joulukuussa. Sen jälkeen EKP on nostanut ohjauskorkoaan neljästi tasan kolmeen prosenttiin.

Nyt EKP:n odotetaan nostavan ohjauskorkoaan tänä vuonna vielä kahdesti, lokakuussa ja joulukuussa.

OKO Pankin pääanalyytikon Eeva Antilan mukaan markkinahintojen mukaan laskettu todennäköisyys loka- ja joulukuun koronnostoille oli maanantaina noin 80 prosenttia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää