Talous

Ruotsin valtio myy TeliaSoneraa, jos oppositio voittaa vaalit

Toimitusjohtaja Igel puolustaa yhtiön toimia idässä ja Espanjassa

Tilaajille

TUKHOLMA. Ruotsin valtio vähentää omistustaan teleyhtiö TeliaSonerassa, mikäli oppositio voittaa kahden ja puolen viikon kuluttua järjestettävät valtiopäivävaalit. TeliaSoneran sisällä vaaleja seurataankin poikkeuksellisen kiinnostuneina.

"Totta! Meille on tärkeää, miten vaalit menevät", yhtiön toimitusjohtaja Anders Igel sanoi maanantaina yhtiön pääkonttorissa järjestetyn toimittajaillanvieton yhteydessä.

Vielä on kuitenkin liian aikaista arvioida, mitä vaalien jälkeen tapahtuu, Igel muistuttaa. "He ovat myymässä, sen tiedämme, mutta kuinka paljon ja kuinka nopeasti, se on vielä avoinna." Neljän porvaripuolueen allianssi on ilmoittanut myyvänsä valtionyhtiöiden osakkeita 50 miljardin kruunun eli 5,4 miljardin euron edestä vuosittain, mikäli se pääsee vaalien jälkeen valtaan. TeliaSonera on yksi myyntilistalla olevista yhtiöistä.

Ruotsin valtiosta tuli Telian ja Soneran yhdistyessä vajaat neljä vuotta sitten yhtiön suurin omistaja 45,3 prosentin osuudella. Suomen valtio omisti yhtiöstä alkuvaiheessa 19,4 prosenttia.

Valtio-omistajat tekivät yhteenmenon yhteydessä osakassopimuksen, jossa ne ilmoittavat pyrkivänsä pienentämään omistustaan viiden vuoden sisällä. Suomen valtio on pitänyt kiinni lupauksesta ja vähentänyt omistusta vuoden 2004 lopussa 13,7 prosenttiin.

Osakassopimuksen perusteella Ruotsin valtion pitäisi myydä osakkeitaan viimeistään ensi vuoden syksynä, mutta myytävistä määristä ei sopimuksessa mainita mitään.

Suomessa onkin jälkikäteen valiteltu sopimuksen väljyyttä. Suomalaisten suhteellinen asema ja valta ovat heikentyneet, kun Ruotsin valtio on pitänyt kiinni osakepotistaan.

Vaalitulos ratkaissee, myykö valtio TeliaSoneran osakkeita vai ei. Sosiaalidemokraattinen elinkeinoministeri Thomas Östros on sanonut, ettei sosiaalidemokraattisella hallituksella ole aikomusta vähentää omistusta.

TeliaSoneran johto on kevään ja kesän aikana joutunut Ruotsissa melkoisen arvosteluryöpyn kohteeksi. Toimitusjohtaja Igel ei yrityksistään huolimatta ole onnistunut kasvattamaan TeliaSoneran omistusosuutta Venäjän- ja Turkin- yhtiöissä. Myös kesällä tehty päätös espanjalaisen Xfera-yhtiön enemmistöosuuden ostosta on herättänyt tyytymättömyyttä isojen instituutiosijoittajien keskuudessa.

Osansa kritiikistä on saanut myös suomalaisen Tom von Weymarnin johtama yhtiön hallitus.

Igel ei pidä kritiikkiä oikeutettuna. Hän pitää sijoitusta Espanjassa hyvänä liiketoimena. "Riski on rajallinen, ja mahdollisuudet hyvät." Xfera on kolmannen sukupolven kännykkäoperaattori, johon TeliaSonera aikoo investoida enintään miljardi euroa viiden kuuden vuoden aikana. Vuotuinen investointi vastaa viidettätoista osaa TeliaSoneran kassavirrassa.

Igel puolustaa myös TeliaSoneran toimia idän markkinoilla. "Itse sanoisin, että ne, jotka väittävät meidän hukanneen mahdollisuutemme, eivät ymmärrä, mistä puhuvat." Osuudet Turkin, Venäjän ja Euraasian operaattoreissa tuovat jo kolmasosan TeliaSoneran voitoista, eli tuplaten sen mitä kaksi vuotta sitten.

Igel vakuuttaa, ettei yhtiö ole jättänyt yhtään järkevää tilaisuutta käyttämättä.

Uusi mahdollisuus voi vielä avautua, toimitusjohtaja uskoo, ja siksi yhtiön on syytä olla aktiivinen ja avoin eri suuntiin. "Mutta toteutuvatko kaupat, se ei ole minun vallassani."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää