Talous    |   NÄKÖKULMA

Ilmastonmuutoksen voittaja: minkki

Tilaajille

Kettuhenkilöillä on syy iloita ilmastonmuutoksesta. Kun talvet ovat leutoja, turkikset myyvät huonosti.

Suomen turkiskasvattajien omistama nahkojen välitysyhtiö Turkistuottajat kertoi keskiviikkona, että turkisten ja turkissomisteisten vaatteiden myynti on hidastunut kaikkialla maailmassa.

Syynä on huippulämmin syksy ja alkutalvi, jota on epäilty seuraukseksi ilmaston kuumenemisesta. Turkistuottajat kertoi asiasta osavuosituloksessaan, joka koski syys-marraskuun tilikautta.

Lopputuotteen heikko menekki voi tuntua turkistuottajien tilipussissa jo maaliskuussa. Silloin Turkistuottajat järjestää suuren huutokaupan, jossa Suomessa ja myös esimerkiksi Puolassa kasvatettujen eläinten nahkoja kaupataan.

Turkistuottajat arvioi, että hintataso laskee tässä ja toisessa suuressa huutokaupassa, joka pidetään kesäkuun alussa.

Näissä huutokaupoissa kaupitellaan nahkoja ensi syksynä myytäviin turkkeihin. Ajoitus johtuu siitä, että helmi-maaliskuussa pidetään suuria muotimessuja. Niistä ostajat saavat viitteitä, millaisia raaka-aineita syksyn vaatteisiin kannattaa hankkia ja kuinka paljon.

Turkistuottajat arvioi, että erityisesti minkinnahkojen hinnat laskevat. Tämä ei vielä vie kasvattajia vararikkoon, koska minkinnahkojen hinnat ovat nousseet jo vuosia, ja on odotettukin, että jossain vaiheessa nousun on pakko loppua.

Suomessa minkkipukinetta ei Turkistuottajien toimitusjohtajan Pirkko Rantanen-Kervisen arvion mukaan saa alle kahdellatuhannella eurolla. Kunnon turkista saa maksaa viisi kuusi tonnia.

Turkismuoti on viime vuosina muuttunut kevyempään ja vilpoisampaan suuntaan. Jos talvet lämpenevät pysyvästi, tämä kehitys vain kiihtyy. Turkista sekoitetaan yhä enemmän muihin aineksin ja kokoturkitkin tehdään kevyemmiksi.

Turkistuottajat ei vielä arvioi tarkemmin hinnanlaskun suuruutta. Viitteitä siitä voi saada ensi viikolla, jolloin Tanskassa ja Pohjois-Amerikassa pidetään isoja kansainvälisiä nahkahuutajaisia.

Turkistuottajat Oyj:llä on takanaan oivallinen vuosi: liikevaihto kasvoi 37 prosenttia syyskuun alussa päättyneenä tilivuonna. Liikevoittoa myynnistä tuli vajaa viidennes.

Viime vuonna talous kasvoi ripeästi joka puolilla maailmaa, ja ihmisillä oli varaa luksukseen.

Keskiviikkona Turkistuottajat arvioi, että syyskuussa päättyvän nykyisen tilivuoden tulos jää alle edellisen tilivuoden tuloksen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää