Talous

Kiinassa vuosikymmenen suurin pörssilasku

Epävarmuuden markkinoilla odotetaan jatkuvan

Tilaajille

PEKING. Epävarmuus Kiinan pörssimarkkinoilla tulee jatkumaan, arvioivat analyytikot tiistaina kurssien laskettua rajuimmin vuosikymmeneen. Pudotus heijastui myös pörsseihin muualla, kuten Hongkongissa ja Australiassa.

"Uskon laskun jatkuvan ainakin huomenna (keskiviikkona). Monet rahastosijoittajat myyvät osuuksiaan, mistä seuraa uusi laskuaalto", sanoi Everbright Securitiesin tutkija Zhu Haibin puhelimitse Shanghaista.

Tiistain ennätysvilkkaassa kaupankäynnissä Kiinan suuremman pörssin, Shanghain, yleisindeksi laski 8,8 prosenttia, mikä oli suurin pudotus sitten helmikuun 1997. Shenzhenin pörssissä lasku oli 8,5 prosenttia.

Shanghaissa yli puolet noteeratuista osakkeista laski kymmenen prosenttia, mikä on yhden päivän maksimi.

"Tällainen kauhistuttava pudotus tarkoittaa, että markkinoista on tullut epänormaaleja", sanoi analyytikko Chen Huiqin uutistoimisto Reutersin mukaan.

Chenin mukaan voi kestää pidempään ennen kuin kurssit vakiintuvat.

Juuri edellisenä päivänä maanantaina Shanghain yleisindeksi oli noussut ennätykseensä ja ensi kertaa yli henkisenä rajapyykkinä pidetyn 3000 pisteen rajan.

Yhtenä syynä suuren laskuun pidettiin sitä, että sijoittajat kotiuttivat voittoja ennen ensi maanantaina alkavaa kansankongressin eli parlamentin istuntoa, joka voi tuottaa markkinoita heiluttavia uutisia.

Kiinan hallitukselta odotetaan myös uusia tiukkoja toimia keinottelun ja väärinkäytösten vähentämiseksi pörssimarkkinoilla. Hallitus ilmoitti sunnuntaina perustavansa tätä varten korkean tason työryhmän.

Kiinalle tyypilliseen tapaan hallituksen suunnitelmista on niukasti tietoa, joten tiistaina villit huhut heiluttivat kursseja. Shanghain yuan-määräisiä A-osakkeita vaihdettiin ennätysmäisesti 128 miljardin yuanin eli 12,5 miljardin euron arvosta.

"Viime aikoina osakkeet ovat nousseet liikaa, jotkut paljon enemmän kuin niiden oikea arvo on. Tämä on normaali korjausliike. Monet ottivat voittonsa pois", tutkija Zhu sanoi.

Tiistain romahtajia olivat muun muassa kiinteistöyhtiö China Vanke, teräsyhtiö Baoshan sekä lukuisat pankit, kuten Shanghai Pudong Development Bank ja Industrial & Commercial Bank.

Pörssilistattujen yritysten arvosta hävisi päivässä eri laskelmien mukaan 82-106 miljardia euroa.

Alkuvuodesta kurssit Kiinassa ovat sahanneet voimakkaasti, ja monet tulokkaat ovat tehneet huimia nousuja. Vakuutusyhtiö China Lifen arvo loikkasi listautumispäivänä yli sata prosenttia. Viime vuoden aikana Kiinan pörssikurssit kaksinkertaistuivat.

Kiinaa seuraavat ekonomistit ovat viime aikoina varoitelleet mahdollisesta pörssikuplasta, jonka puhkeaminen voisi olla paha henkinen kolaus maailman neljänneksi suurimmalle taloudelle.

Jotkut hurjista kurssinousuista innostuneet kansalaiset ovat jopa ottaneet lainaa osakepeliä varten.

"Kiinan arvopaperimarkkinoiden romahduksesta ei ole vaaraa. Hallituksen politiikan päälinjat ovat yhä myönteiset, ja monet yritykset tekevät hyvää tulosta", tutkija Zhu sanoi.

Ulkomaalaisten sijoittaminen on yhä rajoitettua Kiinan yuan-määräisiin osakkeisiin, jotka muodostavat suurimman osan markkinoista. Useat ulkomaiset instituutiot ovat kuitenkin saaneet tähän tarvittavan lisenssin.

Kiinan talous on viisi viime vuotta kasvanut keskimäärin 9,6 prosenttia vuodessa, eli selvästi nopeammin kuin mikään muu suurtalous. Vuonna 2005 Kiinan bruttokansantuote nousi maailman neljänneksi suurimmaksi ohi Britannian.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää