Talous

Borealis sai työtapaturmat Suomen-teltailla lähes loppumaan

Nollatoleranssi vähensi tapaturmien määrän 12 vuodessa alle kymmenesosaan

Tilaajille

KILPILAHTI. Borealiksen keskuskonttorin edessä on suuri ilmoitustaulu, jossa luki tämän viikon perjantaina kissankokoisin kirjaimin seuraava teksti: Päiviä viimeisestä TRI-tapahtumasta: 192.

Tuo teksti tarkoittaa, että tehdasalueella ei ole sattunut yhtään poissaoloon tai lääkehoitoon johtanutta työtapaturmaa 192 päivään.

Luku kattaa myös alueella hääräävien lukuisten palvelutoimittajien tapaturmat.

"Edellinen ennätys oli 157 päivää", työturvallisuudesta vastaavan johtaja Jarmo Paulamäki sanoo tyytyväisenä. "Tavallisesti on juotu kakkukahvit uuden ennätyksen kunniaksi, mutta nyt on päätetty, että juhlitaan vasta sitten, kun seuraava tapaturma tulee." Heti perään Paulamäki lisää, ettei juhlia toki pidetä, jos ennätysputken katkaisee jokin vakavampi tapaturma.

Borealis oli 1990-luvulla tyypillinen muoviaineyhtiö, jossa työtapaturmia sattui harva se päivä. Esimerkiksi vuonna 1995 Borealiksen tehtailla sattui yli 60 sellaista työtapaturmaa, jotka johtivat työntekijän poissaoloon.

Luvussa ei ollut tuolloin mitään hälyttävää, jos sitä vertasi suomalaisiin työtapaturmatilastoihin. Työtunteihin verrattuna tapaturmia oli Borealiksella jokseenkin saman verran kuin kemianteollisuudessa keskimäärin, ja selvästi vähemmän kuin Suomen teollisuudessa yleensä.

Mutta kun Borealiksen omistus oli muuttunut kansainväliseksi 1994, työtapaturmiakin alettiin katsoa myös kansainvälisillä mittareilla.

"Ruotsi ja Norja olivat kolme kertaa parempia", muistelee toimitusjohtaja Johan Brenner. "Päätettiin, että tämä asia pannaan täällä kuntoon." Päätös toimi. Viime vuonna Borealiksen Suomen-tehtailla sattui enää neljä tapaturmaa.

Onnettomuudet vähenivät, koska Borealiksessa tapaturmien estoon suhtauduttiin vähintään vakavasti. Periaatteeksi otettiin se, että kaikki onnettomuudet ja tapaturmat voidaan välttää.

"Työskentelemme vain ja ainoastaan turvallisesti", lukee yhtiön linjauksissa.

"Työturvallisuus kuvaa toiminnan laatua laajemminkin", Johan Brenner sanoo.

Brennerin innokasta puhetta aiheesta kuunnellessa ja tehdasalueella kävellessä ei voi välttyä mielikuvalta, että työturvallisuus on Borealiksessa ainakin toimitusjohtajan lempilapsi.

Turvallisuusjohtaja Jarmo Paulamäkikin lähes närkästyy, kun häneltä kysyy, missä mielessä Borealiksen työturvallisuuteen sijoitetut varat ovat olleet rahanarvoisia.

"Joka mielessä", hän vastaa ja katsoo kysyjää vakavasti. Kun onnettomuuksia ei tule, tehtaat pysyvät käynnissä. Brändikin paranee, ja työntekijät arvostavat huolenpitoa, Paulamäki selittää.

Borealiksessa tapaturmia vähennettiin ennen kaikkea ennaltaehkäisyyn ja riskien havainnointiin panostamalla, Paulamäki sanoo "Oleellinen asia on se, että nostetaan aina vaan pienempiä tapauksia esille, ja saadaan ihmiset raportoimaan niistä." Borealiksessa turvallisuustietoisuutta on nostettu erityisillä "havainnointikierroksilla", joissa kuka tahansa työntekijä voi kiertää tehtaalla, jututtaa työntekijöitä ja tehdä turvallisuushavaintoja.

Työntekijöitä kannustetaan myös bonusten avulla tekemään turvallisuusraportteja. Lisäksi Borealiksessa joka esimiehen täytyy vetää ainakin kerran kuussa kokous, jossa pohditaan työturvallisuutta.

Vuonna 1999 Borealis ulotti turvallisuusohjelmansa koskemaan myös palvelutoimittajia.

Borealis sai keinoillaan tapaturmien määrän laskemaan, mutta 2000-luvun alussa kehitys pysähtyi.

Vuonna 2003 avuksi otettiin ulkomainen DuPont-konsultti. Miljoonien eurojen projektissa jokainen esimies vietti vähintään kolme päivää ja jokainen työntekijä vähintään päivän turvallisuuskoulutuksessa.

Jarmo Paulamäen mukaan suuri panostus toi tulosta. Monella asenteet muuttuivat pysyvästi.

"Yksi työntekijä sanoi äskettäin miettineensä, että voiko kotona lamppua vaihtaa", Paulamäki naurahtaa.

Vaikka asenteet ovat Borealiksella muuttuneet, kansainvälisesti ylpistelyyn ei ole aihetta. Turvallisuustilastoissa Suomen-tehtaat ovat nyt Borealiksen keskitasoa.

Tänä lauantaiaamuna Kilpilahden tehtaanportin ilmoitustaulun edessä on todennäköisesti - tai ainakin toivottavasti - teksti TRI 193.

Silloin tehdasalueella hääräävät tuhatkunta ihmistä ovat tehneet 193 päivää töitä ilman työtapaturmaa.

Suomessa työpaikoilla sattuu vuosittain vajaat satatuhatta tapaturmaa. Kilpilahden kokemusten perusteella iso osa niistä voitaisiin välttää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää