Talous

Fortumin Lilius vakuuttaa Venäjän riskien olevan hallinnassa

Fortum peittosi markkinat ja teki alkuvuonna hyvän tuloksen

Tilaajille

Fortumin toimitusjohtajan Mikael Liliuksen mukaan yhtiön asema Venäjän sähkömarkkinoiden yksityistämisessä on vakaa. Julkisuudessa on epäilty, savustetaanko yhtiö vähitellen ulos Venäjän sähköntuotannosta monien muiden energiasektorille yrittäneiden länsiyhtiöiden tavoin.

Fortum omistaa nykyään reilun neljänneksen Luoteis-Venäjän sähköntuotantoyhtiöstä TGC-1:stä, jossa on käynnissä osakeanti. Lilius ihmettelee epäilyjä, joiden mukaan Fortumin ei annettaisi pitää omistusosuuttaan osakeannissa ennallaan.

"Me olimme itse päättämässä osakeannista ja sen ehdoista. Ei ole mitään epäilystä siitä, että me emme osallistuisi siihen", Lilius sanoo.

Venäjän lähes kaiken sähköntuotannon tällä hetkellä omistava RAO-UES -yhtiö aikoo seuraavan vuoden kuluessa huutokaupata lähes parikymmentä alueellista sähköntuotantoyhtiötä. Fortum on kertonut harkitsevansa osallistumista kauppoihin.

Liliuksen mukaan lisäostoksille ei ole näkyvissä esteitä. Suhteet esimerkiksi RAO:n pääjohtajaan Anatoli Chubaisiin ja muihinkin kauppojen kannalta tärkeisiin tahoihin ovat hyvät.

"Meidän kohdalla ja ylipäätään sähköreformin puolella lakien suhteen ei ole ollut Venäjällä mitään ongelmia", hän vakuuttaa.

Fortumin toisen vuosineljänneksen tulos oli sähkömarkkinoiden yleiseen menoon nähden hyvä. Yhtiö onnistui peittoamaan markkinat onnistuneen suojauspolitiikan ansiosta. Vaikka sähkön markkinahinta laski huhti-kesäkuussa 22,5 euroon megawattitunnilta eli liki puoleen viime vuoden hinnasta, Fortum sai johdannaissopimusten ansiosta tuottamastaan sähköstä markkinoilta 36 euroa megawattitunnilta.

Sähkön kuluttajakaupasta vastaavan Markets-yksikön suojaukset eivät onnistuneet yhtä hyvin. Yksikkö on ostanut tänä vuonna myymänsä sähkön johdannaisten avulla käytännössä jo etukäteen ja ilmeisen kalliiseen hintaan verrattuna pörssihinnan kehitykseen. Kuluttajahinnat ovat samaan aikaan erityisesti Ruotsin ja Norjan kovassa hintakisassa laskeneet sähkön pörssihinnan mukana. Vähittäismyynti tuottikin alkuvuonna tappiota, vaikka toisella neljänneksellä tulos kipusi jo hieman plussan puolella.

Suomen kuluttajahinnat eivät ole laskeneet länsinaapureiden lailla, mutta siitä huolimatta Fortum on voittanut Liliuksen mukaan markkinaosuutta.

"Olimme keväällä yksi harvoista yhtiöstä, joka laski sähkön hintaa. Meidän hinnan on täytynyt olla aika lailla kohdallaan, koska olemme saaneet uusia asiakkaita", Lilius toteaa.

Fortumin huhti-kesäkuun liikevaihto kasvoi viime vuodesta hieman 959 miljoonaan euroon. Kasvu johtui Espoon sähköyhtiön liittämisestä Fortumiin. Liikevoitto parani viime vuodesta viitisen prosenttia 327 miljoonaan euroon. Ilman johdannaisten arvonmuutoksia ja kertaluontoisia eriä liikevoitto oli 298 miljoonaa euroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää