Talous

Rakentamisen kasvuvauhti hidastuu ensi vuonna lähes puoleen nykyisestä

Työvoimasta jo kymmenen prosenttia tulee ulkomailta

Tilaajille

Rakentamisen suhdanteissa ei ole edelleenkään itkun aihetta, luonnehti Rakennusteollisuus ry:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti alan suhdannekatsauksen julkistamistilaisuudessa.

"Rakentamisen voimavarat ovat olleet tiukoilla erityisesti kesällä ja alkusyksystä, mutta talvea kohti tilanne helpottuu", sanoi puolestaan liiton puheenjohtaja, Maxit Oy:n toimitusjohtaja Magnus Holm.

Kustannusten nousua erityisesti rakennusmateriaaleissa hän piti huolestuttavana. "Taustalla ovat kuitenkin suomalaisesta rakennusteollisuudesta riippumattomat seikat." Tänä vuonna talonrakennustöitä tulee alkaneeksi 48 miljoonaa kuutiometriä, mikä ylittää viimevuotisen lukeman melkein viidellä miljoonalla.

Kuutioiden jyrkkä nousu johtuu siitä, että nyt tehdään liike- ja toimistorakennuksia sekä teollisuus- ja varastotiloja toistakymmentä prosenttia kiivaampaan tahtiin kuin vuosi sitten. Asuntoaloitukset kappaleissa sen sijaan putoavat parilla tuhannella 32000:een. Ensi vuoden aloituksiksi ennuste lupaa 31000.

Suurisuuntaista teollisuusrakentamista on meneillään muun muassa ydinvoimalatyömaalla Olkiluodossa - vielä monta vuotta - ja Talvivaaran nikkelikaivoksella. Liikerakentamisessa on Ikeaa, Bauhausia, Tornion Rajalla-hanketta ynnä muita avaria tiloja. Logistiikkakeskusten halleja nousee muun maussa Vuosaareen, Mäntsälään ja Lahteen.

Liiton pääekonomistin Bo Salménin mukaan tämän vuoden vilkkaat aloitukset kantavat vielä ensi vuoden puolellekin. Silloin kylläkin rakentamisen määrän muutos hidastuu kolmeen prosenttiin tämänvuotisesta viidestä prosentista.

Tänä vuonna rakentaminen on kasvanut koko kansantaloutta nopeammin, ensi vuonna bkt ja rakennusvolyymi etenevät ennusteen mukaan tasatahtiin.

Alan työllinen työvoima on tänä vuonna 165000 henkeä. Ensi vuonna se kasvaa katsauksen mukaan edelleen noin 3000:lla. Vuonna 2004 ala työllisti 148000 henkeä.

Tilastoissa ei näy ulkomainen työvoima, jota on etenkin pääkaupunkiseudulla. Ulkomaalaisten osuus työvoimasta on liiton arvion mukaan kymmenisen prosenttia.

Liiton jäsenkentältään keräämän näkemyksen mukaan pääkaupunkiseudulla uusien asuntojen kauppa käy edelleen hyvin. Toisaalta maakuntakaupungeissa on kertynyt myymättömien varastoa, Rakennuslehden äskettäin julkaiseman tilaston mukaan noin tuhat kappaletta.

Valtion korkotukea nauttivan asuntotuotannon määrä näyttää ensi vuonnakin pysyvän vaatimattomasti kolmena tuhantena. Toimitusjohtaja Pipatti piti vuokra-asuntotuotannon vähäisyyttä kestämättömänä ja latasi odotuksia alivaltiosihteeri Martti Hetemäen johdolla istuvaan työryhmään.

Infrastruktuurirakentamsesta on Pipatin mielestä tehty vääriä johtopäätöksiä, kun on väitetty markkinoita ylikuumenneiksi. Päinvastoin esimerkiksi kalliorakentaminen on hänen mukaansa lopahtamassa, eikä Suomi ole vuosiin investoinut väyliin lainkaan samassa mitassa kuin pohjoismaiset naapurimaat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää