Talous    |   kirjat

Metsäteollisuus menestyi sodassa ja säännöstelyssä

Tilaajille

kirjat Metsäteollisuus menestyi sodassa ja säännöstelyssä Sota on vaikea laji, mutta Suomen metsäteollisuus pärjäsi siinä hyvin. Filosofian tohtori Juhana Aunesluoman kirja Paperipatruunat kuvaa, miten Stalinin ja Hitlerin muokkaamassa ankeassa liiketoimintaympäristössä metsäyhtiöt sittenkin saavuttivat "torjuntavoiton".

Paperipatruunat on kolmas osa viiden kirjan sarjasta, joka kertoo metsäteollisuuden vaiheet 1600-luvulta nykypäivään. Metsäteollisuus on sijoittanut hankkeeseen noin 200000 euroa.

Aunesluoma on valinnut näkökulmakseen valtion ja metsäteollisuuden suhteen. Sen vuoksi kirjassa korostuu Suomen Puunjalostusteollisuuden Keskusliiton rooli.

Kirjan keskeisiä henkilöitä ovat keskusliiton toimitusjohtajat Axel Solitander ja J.O. Söderhjelm. Näkökulman takia Aunesluoman alkuperäislähteiden valikoima jää suppeaksi.

Näkökulman valintaan tilaaja ei ole täysin tyytyväinen. Esimerkiksi UPM:n Metsä-lehti luonnehtii teosta pettymykseksi. Kritiikin painoarvoa lisää se, että UPM on nyt metsäyhtiöiden etujärjestön puheenjohtajayhtiö.

Kirjassa yhdistetään talous- ja poliittinen historia samalla tavalla kuin sarjan edellisessä osassa Metsän tasavalta. Valinta on sikäli mielekäs, että 1939-1945 kansakunta taisteli olemassaolostaan. Voimat oli koottava aseiden eikä selluloosan ja lautojen tuottamiseen.

Vaikka puun jalostaminen olikin Suomen tärkein talouselämän lohko, kriisivuosina se joutui sivurooliin. Suomea johtivat sotilaat ja poliitikot. Myös teollisuuden patruunat kuten Yhtyneiden Paperitehtaiden Rudolf Walden ja Enso-Gutzeitin V.A. Kotilainen lähtivät sodan töihin.

Sota-aikana palkkoja ja hintoja säännösteltiin, ja tavara oli kortilla. Puun hintaan valtio ei kajonnut, eikä pakkohakkuita toteutettu, vaikka puusta oli huutava pula. Sitä Aunesluoma hieman ihmettelee.

Toisaalta Suomi oli talonpoikainen maa, joka taisteli kommunistista komentotaloutta vastaan. Tuossa tilanteessa omaisuuden pakko-ottoja olisi ollut vaikea selittää. Isänmaa olisi silloin käyttäytynyt täsmälleen samalla tavalla kuin vihollinen.

Vaikka raaka-aineesta, energiasta ja työvoimasta oli puutetta, metsäteollisuus pärjäsi sotavuosina mainiosti. Kun valtio määräsi raakapuuta lukuun ottamatta tuotantokustannusten hinnat, kaikki tuotteet menivät kaupaksi, eikä keskinäinen kilpailu häirinnyt liiketoimia, voitot olivat erinomaisia.

Sota veti metsäteollisuuteen pitkän jäljen. Vaikka markkinatalouteen olisi voitu vähitellen palata, sitä ei tehty.

Hallintajärjestelmäksi jäi teollisuuden, valtion ja ammattiyhdistysliikkeen sanaton sopimus. Systeemi korosti teollisuuden liittojen valtaa, joka kesti verrattain vahvana 1990-luvulle saakka.

Aunesluoman tekstiä on helppo lukea, sillä hän ei vaivaa lukijaa joutavilla nippelitiedoilla. Teollisuushistorian "pakolliset tilastot" hän on sijoittanut kirjan häntään.

Pieni lipsahdus tekstiin on jäänyt.

Risto Ryti esiintyy maaliskuussa 1940 presidenttinä, vaikka hän oli silloin pääministeri. Presidentti Kyösti Kallio luopui presidentin tehtävästä vasta marraskuussa.

Jyrki Iivonen Juhana Aunesluoma. Paperipatruunat. Metsäteollisuus sodassa ja jälleenrakentamisessa 1939-1950. SKS, 285 sivua. 39,90 euroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää