Talous

Elisan yhtiökokous vetää runsaasti ulkomaisia omistajia

Yhtiökokous voi äänestää myös yhtiöjärjestyksen muutoksesta

Tilaajille

Elisan maanantaina pidettävään ylimääräiseen yhtiökokoukseen on ilmoittautunut ennätysmäärä ulkomaisia omistajia, ja myös kotimaisten sijoittajien aktiivisuus on erittäin hyvä, kertoo Varman sijoitusjohtaja Risto Murto. Elisasta 37 prosenttia on ulkomaisessa omistuksessa ja siitä noin 40 prosenttia eli 15 prosenttia koko äänivallasta on läsnä yhtiökokouksessa.

"Joukossa on noin 370 eri sijoittajaa. Tämä lähentelee Suomen ennätystä", Murto arvioi.

Varma ja neljä muuta suurta suomalaista eläkesijoittajaa kävivät joulukuun lopulla yhteisrintamassa vastustamaan islantilaisen Novatorin ehdotuksia Elisan yhtiöjärjestyksen muuttamisesta ja hallituksen vaihtamisesta.

Eläkeyhtiöt ovat myös keränneet valtakirjoja suomalaisomistajilta ja lobanneet ulkomaisia sijoittajia.

Lobbaus on ollut tuloksellista, koska monet yleensä omistajapolitiikaltaan passiiviset tahot, kuten rahastoyhtiöt ovat päättäneet lähteä äänestämään. Yhtiökokoukseen on tulossa suuri joukko suomalaisia rahastoja, eläkesijoittajia ja vakuutusyhtiöitä, joilla on pieniä potteja teleoperaattorin osakkeita. Yhteensä niistä kertyy kuitenkin merkittävä osuus omistuksesta ja lähes kaikki lienevät Elisan nykyhallituksen puolella.

Myös institutionaalisia sijoittajia neuvova Institutional Shareholder Services -yhtiö on asettunut Elisan nykyhallituksen kannalle Novatorin esityksiä vastaan. ISS:n raportti tyrmää Novatorin esitykset ja toimintatavan hyvin selväsanaisesti.

Institutionaaliset sijoittajat yleensä noudattavat ISS:n neuvoja.

Yhtiökokouksen äänestyksestä tulee joka tapauksessa jännittävä. Novatorilla on takanaan oman 14,88 prosentin omistuksen lisäksi tiettävästi Ajanta-yhtiön 1,25 prosentin osuus eli yhteensä runsas 16 prosenttia. Lisäksi sillä on ainakin jonkinlaista tukea ulkomaisessa omistajajoukossa.

Elisan hallituksella on takanaan varmasti ainakin eläkeyhtiöiden 8,4 prosenttia, piensijoittajilta runsas prosentti, Nordean ja Osuuspankkien rahastot sekä valtion osakepotti eli yhteensä 10,5 prosenttia. Lisäksi tukea tulee isolta joukolta muita suomalaissijoittajia.

Kauppalehden selvityksen mukaan ulkomaisista omistajista ainakin seitsemän prosentin äänivaltaa käyttävä joukko on Elisan hallituksen puolella.

Hallituksen vaihtamiseen Novator tarvitsisi puolet annetuista äänistä.

Kokouksen toinen jännitysmomentti on, äänestetäänkö myös yhtiöjärjestyksen muutoksesta. Novator veti yhtiöjärjestyksen muutosesityksen pois pari viikkoa sitten. Ilmeisesti se ei arvioinut saavansa esityksen hyväksymisen vaatimaa kahden kolmasosan enemmistöä.

Esitys on kuitenkin edelleen kokouksen asialistalla. Siitä voidaan myös äänestää, jos joku osakkeenomistaja sitä vaatii. Novatorin olisi tämän jälkeen vaikeaa tuoda asiaa enää tuleviin yhtiökokouksiin.

Jos Novator onnistuisi erottamaan Elisan nykyhallituksen, edelleenkään ei ole tiedossa keitä yhtiö esittäisi uusiksi hallituksen jäseniksi. Tiedossa on ainoastaan yksi nimi, Novatorin Suomen-johtaja Orri Hauksson.

Pieni kuriositeetti on se, että Novator pudotti jo perjantaina omistuksensa Elisasta 13,22 prosenttiin. Sen yhtiökokouksessa käyttämästä 14,88 prosentin äänivallasta osa oli vain lyhytaikaisessa lainassa johdannaissopimusten kautta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää